Rajčata
- hladká mouka 3/4 hrnku
- podmáslí 1 hrnek
- kukuřičná mouka 1/2 hrnku
- strouhanka 1/2 hrnku
- sůl 1 lžička
- černý pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- rajčata (zelená, velká) 4 ks
- řepkový olej (na smažení) 2-3 hrnky
Česneková majonéza
- majonéza 1 hrnek
- česnek 1-2 stroužky
- citronová šťáva 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
- Na talíř nebo do velké mísy nasypte hladkou mouku. Do jiné mísy nalijte podmáslí. Na dalším talíři nebo v míse smíchejte kukuřičnou mouku, strouhanku, sůl, černý pepř a kajenský pepř.
- Rajčata nakrájejte na asi ¾ cm silné plátky, krajní odkrojky vyhoďte. Nejprve plátek rajčete obalte pečlivě v mouce. Poté ho namočte do podmáslí a následně ho obalte ze všech stran ve směsi kukuřičné mouky a strouhanky, přebytečnou směs oklepejte. Položte na mřížku a pokračujte s ostatními rajčaty.
- Do litinové nebo nerezové pánve nalijte olej do výšky asi 1 a ½ cm. Olej zahřejte na 180 °C, pokud máte kuchyňský teploměr, teplotu zkontrolujte.
- Rajčata smažte postupně v dávkách asi po 4 až 6 kusech a jednou je obraťte, aby byly obě strany dozlatova opečené.
- Rajčata nechte okapat na papírových utěrkách. Postup opakujte se zbytkem rajčat.
- Na česnekovou omáčku smíchejte majonézu s ostatními přísadami, dokud se nespojí.
- Rajčata podávejte horká s česnekovou omáčkou a případně s citronem.
PRIMA TIP: Místo podmáslí můžete na obalení použít i rozšlehaná vejce, ale podmáslí dodá rajčatům výraznější chuť a strouhanka na něj lépe chytá.
Vyzkoušejte také výtečné cuketové placky s jogurtovým dipem podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE