Suroviny
- droždí (čerstvé) 1/4 ks
- med 1 lžička
- olivový olej 1 lžíce
- hladká mouka 300 g
Pizza
- rajčatové pyré 150 ml
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- česnek (prolisovaný) 2 stroužky
- sůl
- pepř
- sušená bazalka 1 lžíce
- anglická slanina 150 g
- růžičková kapusta (nakrájená nadrobno) 150 g
- parmazán 100 g
Postup přípravy
- Do malé misky rozdrobte droždí a nalijte trochu teplé vody. Přidejte med, pořádně promíchejte a nechte 10 minut stát.
- Do větší mísy nalijte rozpuštěné droždí, přidejte olej, asi 200 ml teplé vody a mouku. Směs řádně promíchejte, dokud není veškerá mouka mokrá. Podle potřeby přidejte mouku nebo teplou vodu.
- Těsto vyklopte na pomoučenou plochu a rukou zpracujte do hladkého bochánku, který dejte do suché a čisté mísy a přikryjte potravinovou fólií. (Mísu je dobré potřít trochou oleje, aby se těsto nepřilepilo.)
- Mísu s těstem odložte na teplé místo na 1 až 2 hodiny, nebo dokud nezvětší objem dvakrát.
- Těsto rozdělte na půlky a znovu zpracujte na hladké bochánky. Přikryjte fólií a na chvíli dejte opět stranou.
- Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Do misky nalijte rajčatové pyré, přidejte worcester, česnek a bazalku, okořeňte a promíchejte.
- Na plech nebo do koláčové formy dejte první část těsta. Prsty vytáhněte těsto do tenkého kola o průměru asi 30 cm. To samé udělejte s druhou částí těsta.
- Obě pizzy potřete rajčatovou omáčku, rozložte rovnoměrně slaninu, růžičkovou kapustu a posypte parmezánem.
- V troubě předehřáté na 200°C pečte asi 20 minut nebo dokud okraje těsta nejsou dozlatova. Pizzu podávejte teplou a rozřezanou na osminy.