redakce Prima FRESH

Pierogi – polské pirožky s bramborovou náplní

Moje hodnocení
4x

Hranice mezi Polskem a Ukrajinou je volně prostupná a jídelní vlivy (včetně těch, jež jsme si zvykli připisovat ruské kuchyni) putují svobodně sem a tam už po staletí. Nejinak je tomu u skvostných pirohů, taštiček z vláčného nudlového těsta s nejrůznějšími náplněmi. Zatímco v polévce fungují malé taštičky jako vložka, velké pierogi jsou základním hlavním jídlem polské kuchyně.

4 porce
90 minut
polská

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájenou na tenké plátky pozvolna smažte v pánvi na rozehřátém másla asi 10 až 15 minut, až zezlátne a začne karamelizovat. Během smažení ji osolte a vmíchejte k ní cukr. Dejte stranou.
  2. Na těsto promíchejte mouku s horkou vodou, olejem a solí. Vypracujte vláčné, hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte odpočívat asi 20 minut v chladu. Mezitím připravte náplň.
  3. Horké brambory sceďte a nechte v cedníku vypařit. Pak je rozmačkejte a dohladka promíchejte s tvarohem a zkaramelizovanou cibulí. Náplň podle chuti osolte a opepřete. Dejte vařit vodu do velkého hrnce a osolte ji.
  4. Těsto rozválejte na placku o výšce asi 3 mm a skleničkou z něj vykrajujte kolečka o průměru cca 5 cm. K jedné straně dejte zhruba lžíci náplně, přeložte volným koncem těsta, spojte a okraje dobře zmáčkněte k sobě.
  5. Taštičky vkládejte do mírně vroucí vody a vařte, za chvíli vyplavou na povrch. Pak je vařte ještě 2 až 4 minuty a poté hned vyndejte děrovanou naběračkou. Podávejte horké, přelité rozpuštěným máslem nebo vyškvařenou slaninou.

Vyzkoušejte i další recepty na plněné taštičky

Další nevšední recepty z polské kuchyně najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty