Pierogi – polské pirožky s bramborovou náplní
                                                    
                        Zdroj: Marek Kučera
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Pierogi – polské pirožky s bramborovou náplní
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Marek Kučera
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                                                
                        
                                                
                        Hranice mezi Polskem a Ukrajinou je volně prostupná a jídelní vlivy (včetně těch, jež jsme si zvykli připisovat ruské kuchyni) putují svobodně sem a tam už po staletí. Nejinak je tomu u skvostných pirohů, taštiček z vláčného nudlového těsta s nejrůznějšími náplněmi. Zatímco v polévce fungují malé taštičky jako vložka, velké pierogi jsou základním hlavním jídlem polské kuchyně.
                                                
                                                
                     
                
                                
                                            
                                                                                    
                                
                                                                                                                
                                
                                                                        
                    
    Postup přípravy
    - 
        Cibuli nakrájenou na tenké plátky pozvolna smažte v pánvi na rozehřátém másla asi 10 až 15 minut, až zezlátne a začne karamelizovat. Během smažení ji osolte a vmíchejte k ní cukr. Dejte stranou.
    
 
    - 
        Na těsto promíchejte mouku s horkou vodou, olejem a solí. Vypracujte vláčné, hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte odpočívat asi 20 minut v chladu. Mezitím připravte náplň.
    
 
    - 
        Horké brambory sceďte a nechte v cedníku vypařit. Pak je rozmačkejte a dohladka promíchejte s tvarohem a zkaramelizovanou cibulí. Náplň podle chuti osolte a opepřete. Dejte vařit vodu do velkého hrnce a osolte ji.
    
 
    - 
        Těsto rozválejte na placku o výšce asi 3 mm a skleničkou z něj vykrajujte kolečka o průměru cca 5 cm. K jedné straně dejte zhruba lžíci náplně, přeložte volným koncem těsta, spojte a okraje dobře zmáčkněte k sobě.
    
 
    - 
        Taštičky vkládejte do mírně vroucí vody a vařte, za chvíli vyplavou na povrch. Pak je vařte ještě 2 až 4 minuty a poté hned vyndejte děrovanou naběračkou. Podávejte horké, přelité rozpuštěným máslem nebo vyškvařenou slaninou.
    
 
    
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                            
                    
                                        
                                    Pierogi  polské pirožky s bramborovou náplní
                                                    
                        Zdroj: Marek Kučera
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Pierogi  polské pirožky s bramborovou náplní
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Marek Kučera
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
    Vyzkoušejte i další recepty na plněné taštičky
    
    
    Další nevšední recepty z polské kuchyně najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH: