Těsto
- hladká mouka 500 g + na podsypání
- voda (horká) 300 ml
- rostlinný olej 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
Postup přípravy
- Cibuli nakrájenou na tenké plátky pozvolna smažte v pánvi na rozehřátém másla asi 10 až 15 minut, až zezlátne a začne karamelizovat. Během smažení ji osolte a vmíchejte k ní cukr. Dejte stranou.
- Na těsto promíchejte mouku s horkou vodou, olejem a solí. Vypracujte vláčné, hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte odpočívat asi 20 minut v chladu. Mezitím připravte náplň.
- Horké brambory sceďte a nechte v cedníku vypařit. Pak je rozmačkejte a dohladka promíchejte s tvarohem a zkaramelizovanou cibulí. Náplň podle chuti osolte a opepřete. Dejte vařit vodu do velkého hrnce a osolte ji.
- Těsto rozválejte na placku o výšce asi 3 mm a skleničkou z něj vykrajujte kolečka o průměru cca 5 cm. K jedné straně dejte zhruba lžíci náplně, přeložte volným koncem těsta, spojte a okraje dobře zmáčkněte k sobě.
- Taštičky vkládejte do mírně vroucí vody a vařte, za chvíli vyplavou na povrch. Pak je vařte ještě 2 až 4 minuty a poté hned vyndejte děrovanou naběračkou. Podávejte horké, přelité rozpuštěným máslem nebo vyškvařenou slaninou.
Vyzkoušejte i další recepty na plněné taštičky
Další nevšední recepty z polské kuchyně najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH: