Suroviny
- polohrubá mouka 400 g
- vařené brambory (ve slupce, nastrouhané) 200 g
- vejce 1 ks
- voda 100 ml
- sůl 2 špetky
K podávání
- zakysaná smetana
- slanina
- pažitka (čerstvá )
Postup přípravy
- Nejprve si připravte náplň: do tvarohu zamíchejte nasekanou čerstvou pažitku v množství, jaké máte rádi, směs osolte.
- A teď těsto na pirohy: vychladlé, ve slupce uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle.
- Přendejte je do mísy, přidejte polohrubou mouku, vejce, vodu a cca dvě špetky soli. Suroviny důkladně zpracujte, ideálně v robotu s hnětacím hákem.
- Hotové těsto je velmi tuhé a pružné. Nyní ho rozkrojte na půl a vyválejte na co nejtenčí placku, jde to trochu hůř, klidně použijte strojek na těstoviny.
- Z vyváleného těsta vykrajujte kroužky o průměru asi 8–10 cm. Do jejich středu dejte trochu tvarohové směsi, okraje lehce potřete vodou, přehněte je a kraje přimáčkněte k sobě.
- Do většího hrnce dejte vařit osolenou vodu. Pirohy rozdělte na tři kupičky a tyto tři várky postupně vhoďte do vroucí vody a jakmile vyplavou, sítem je vylovte.
- Pirohy ihned servírujte s trochou zakysané smetany, orestovanými kostičkami anglické slaniny a čerstvou pažitkou.