Losos
- filet z lososa (Mylord Premium, mražený) 300 g
- sójová omáčka 2 lžíce
- rybí omáčka 1 lžíce
- med 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
- česnek 1 stroužek
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžička
- chilli koření (podle chuti)
Příloha
- kuskus 1 hrnek
- brokolice 1/2 hlávky
- marináda (na lososa) 1 lžíce
- olivový olej 1-2 lžíce
Postup přípravy
- Mražené filety lososa nechte na lince 2 hodiny povolit a poté je rozkrojte na jednotlivé porce.
- V misce smíchejte sójovou omáčku s rybí omáčkou, medem, sezamovým olejem, chilli, rozmačkaným česnekem a zázvorem. Marinádou potřete kousky lososa, promíchejte a nechte marinovat 20-30 minut.
- Mezitím kuskus nasypte do misky, osolte, přidejte lžíci olivového oleje a zalijte vroucí vodou zhruba 1 cm nad povrchem. Misku zakryjte potravinářskou fólií a nechte stát 10-15 minut.
- Brokolici rozeberte na růžičky a ve vroucí osolené vodě povařte 6-8 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Lososa naskládejte do zapékací mísy a polijte zbylou marinádou. Lososa pečte v troubě 20 minut.
- Hotový kuskus smíchejte s uvařenou brokolicí a polijte zálivkou, kterou jste připravili smícháním 1 lžíce marinády z pekáče se 2 lžícemi oleje.
PRIMA TIP: Pacifický divoký losos patří díky skvělé chuti a obsahu omega-3 a 6 mastných kyselin, vitamínu B12, bílkovin, minerálů a jiných živin k nejoblíbenějším rybám. U nás se nejvíce objevují dva druhy: losos gorbuša a keta. Chuť a struktura masa je dána dlouhou cestou, kterou losos musí zdolat, a potravou, na kterou při této cestě narazí. Divoký losos je loven pouze v krátkém čase mezi koncem června a začátkem září, když se po dlouhé cestě vrací zpět do svých domovských sladkovodních vod. Z tohoto důvodu není možné, aby byl celoročně k dostání v čerstvém stavu.
Vyzkoušejte také lososa v pancettě se šalvějí a restovanou zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Losos v pancettě se šalvějí a restovanou zeleninou