Head
- játra 300 g
Brusinkový přeliv
- víno 200 ml
Head
- česnek 1-2 ks
Postup přípravy
Paštika: Na oleji či na sádle osmahneme nakrájenou cibulku do zlatova. Přidáme rozmarýn, česnek, očištěná játra a kuřecí maso. Když je propečené, přilijeme víno a pět minut necháme vyvařit alkohol, poté osolit a opepřit. Přendáme do mísy a tyčovým mixérem hmotu rozšleháme. Přidáme máslo (v teplé paštice se roztaví) a smetanu a znovu mixérem vyšleháme do hladka. Přendáme do formy, kterou dáme vychladit a ztuhnout do lednice.
Brusinkový přeliv: Na pánvi si rozehřejeme máslo a přidáme med, skořici a červené víno - vaříme pět minut do zhoustnutí. Dále přidejte kvalitní brusinkový kompot, pomerančovou šťávu, sůl a pět minut povařte. Na závěr přidejte půl lžičky pomerančové kůry. Rozmixujte tyčovým mixérem a nechejte vychladnout.
K paštice podáváme banketky: Vlažnou vodu smícháme s droždím a lžičkou cukru. Přidáme mouku a sádlo a promícháme. Ochutíme solí. Necháme vykynout 45 minut. Vytvarujeme banketky, které dáme na plech a necháme dalších 15 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, kmínem apod. a pečeme asi 25 minut na 200 stupňů (podle výkonu trouby) dozlatova.