Suroviny
- listové těsto 500 g
- hladká mouka
- vejce 1 ks
Náplň
- mascarpone 200 g
- zakysaná smetana 100 g
- citronová šťáva 2 lžíce
- šalotka 2 ks
- sůl
- uzená makrela (nebo úhoř, kapr - bez kostí a kůže) 200 g
- čerstvě namletý pepř
Pesto
- rukola 3 hrsti
- olivový olej 100 ml
- česnek 1 stroužek
- mandle 30 g
- sůl
- strouhaný parmazán 20 g
Na ozdobu
Karolína, domácí kuchařka
Inspirujte se novými recepty, které lze vytvořit rychle z dostupných sezónních surovin a tak, aby nezatížily rodinný rozpočet. S Karolínou je zkrátka radost vařit!
Postup přípravy
- Budete potřebovat dvě kulatá vykrajovátka jedno o průměru přibližně 6–7cm, jedno z nich cca o 1 cm menší. Větším vykrojte z rozváleného plátu listového těsta kolečka, a tím menším vykrojte střed z poloviny z nich. Pak natřete plná kolečka rozšlehaným vajíčkem, na ně položte ta s vykrojeným vnitřkem, a i ta potom potřete vajíčkem. Nemá cenu se pokoušet na situaci vyzrát tím, že si hned na začátku natřete celý plát – s potřeným těstem by se vám pak špatně manipulovalo.
- Takto vytvořené “paštičky” dejte péct na cca 10 minut do trouby, kterou jste si vyhřáli na 210 °C. Po deseti minutách by měly být krásně zlatavé. Pak plech vyndejte z trouby a paštičky nechte vychladnout. Většinou mají malinko vyboulený prostředek, promáčkněte ho lžičkou, aby vznikl “komínek”, do kterého přijde pomazánka.
- Mezitím si připravte náplň: všechny přísady smíchejte v misce, jen rybu předtím prohmatejte prsty, abyste objevili případné zapomenuté kůstky. Vznikne lahodná rybí pomazánka.
- Do mixovací nádoby dejte všechny přísady na pesto a promixujte, až vznikne hladká pasta.
- Vychladlé paštičky plňte rybí pomazánkou tak, aby nahoře trochu vykukovala. Střed pomazánky ozdobte vrchovatou lžičkou pesta. Rozkrojte cherry rajčátko a do kopečku pesta zapíchněte řez rajčátka, pár tenkých koleček šalotky a drobný lístek rukoly (nebo třeba tymiánu, záleží na vás).