Ingredience
- vepřová panenka 1 kg
- anglická slanina 400 g
- hořčice 1 lžíce
- mangová omáčka 1 lžíce
- cibule 1 ks
- oregano (tymián nebo oregano - volitelné ) None snítka
- sůl None
- pepř None
- bylinková směs None
- olej None
Ingredience na omáčku
Ingredience na zámecké brambory
- brambory 1 kg
- sůl None
- olej None
- cibule 2 ks
- anglická slanina 3 plátek
Postup přípravy
Opracovanou panenku rozdělíme na polovinu. Osolíme, okořeníme, jeden kus potřeme hořčicí a druhý mangovou omáčkou. Připravíme si plátky anglické slaniny (jeden vedle druhého) a zavineme do nich panenku. Na pánvi rozpálíme olej a panenku orestujeme, aby se zatáhla a slanina se lehce osmahla. Vyjmeme z pánve, uložíme do pekáčku a podlijeme olejem a vodou. Poklademe nakrájenou cibulí a snítkami čerstvého tymiánu nebo oregana. Pečeme do změknutí.
Po vyjmutí z pekáčku rozmícháme do čistého výpeku (bez cibule a bylin) smetanu a hořčici. Dochutíme a provaříme, aby omáčka zhoustla. Omáčkou přelijeme nakrájené kousky panenky.
Brambory omyjeme a rozkrájíme na půlky, případně čtvrtky. Uložíme na plech nebo pekáč a zakapeme olejem. Osolíme. Můžeme proložit nasekanou cibulí a poklást plátky anglické slaniny kvůli vůni. Pečeme v rozehřáté troubě do změknutí.
Hlavní chod
Panenka v kabátku z anglické slaniny přelitá hořčičnou omáčkou se zámeckými bramborami
Ingredience:
- 1 kg vepřové panenky
- 400 g anglické slaniny
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce mangové omáčky
- 1 ks cibule
- snítky čerstvého koření (tymián nebo oregano)
- sůl, pepř, bylinková směs
- olej
Ingredience na omáčku:
- 300–400 g smetany
- 3–5 lžiček hořčice
- sůl a pepř
- špetka kari
- trocha mouky k zahuštění (pokud je omáčka řídká )
Ingredience na zámecké brambory:
- 1 kg menších brambor
- sůl
- olej
- 2 ks cibule
- 3 plátky anglické slaniny