Komerční sdělení
, Lea Janochová

Pravý rum se vychutnává očima i čichem: Ročně ho vypijeme cca 1,5 bilionu litrů

Ono se to řekne - rum. Jednoduché slovo o třech písmenech. V našich končinách ale jen málokoho napadne, co všechno se za tímhle světově uznávaným drinkem výhradně pro dospělé schovává. Jeho výroba je poměrně náročná, kvalitu není radno šidit a jeho historie je při nejmenším zajímavá, stejně jako současná data. Věděli jste například, že se ho ročně vypije 1,47 bilionu litrů ročně?

Rum je druhý nejoblíbenější alkoholický nápoj na planetě a možná i mimo ni (kdo ví, čím si připíjejí astronauti na úspěšnou misi). Nakonec s trochou nadsázky se dá říct, že k oblibě rumu jsme třeba u nás v Česku tak trochu vedeni od malička - vybavujete si dětskou hru Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum?

Jiný kraj, jiný rum!

Lidé po celém světě pijí více než 16 tisíc druhů rumů. Třeba v Německu vyrábějí rumový likér i ze sezónního ovoce, tomu se ovšem od zapřisáhlých vyznavačů rumu zřejmě nikdy nedostane uznání. Pravý rum vzniká výhradně z cukrové třtiny. Některé druhy se vyrábí z čerstvě vylisované šťávy, jiné až z melasy, která zbyde po odpaření vody. Právě tak se vyrábí například venezuelský poklad - rumy Pampero™.

ČTĚTE TAKÉ: Dědictví staré Venezuely: Rum Pampero™ v sobě nese vášeň a chuť do života

O původu rumu jako takového se dodnes vedou vášnivé diskuze. Zatímco jedni tvrdí, že se po rozšíření cukrové třtiny z Papuy - Nové Guiney začal vyrábět v Asii, jiní tvrdí, že má původ v Nové Anglii, kde se tamní kolonie rozhodly z cukrové třtiny vyrábět vlastní pálenku, která se šířila mezi otroky. Všeobecně přijímaným faktem je, že první rumové drinky pili námořníci, kteří díky nim získali vyšší odolnost a vůli vydržet náročné podmínky při dlouhých plavbách. Ti údajně míchali rum, vodu, cukr a muškátový oříšek.

Míchané nápoje z rumu jsou oblíbené dodnes, existuje jich nespočet. Praví milovníci rumu ho však nejraději pijí samotný.

Pít rum, to chce um!

Většina laiků si při slově rum vybaví malého panáka, kterého do sebe obvykle rychle otočíme. Jenže udělat tohle s pravým a poctivě vypiplaným rumem by byla nesmírná škoda. Jak se tedy dlouho zrající rumy správně pijí?

Ideální je nalévat je při pokojové teplotě, která podpoří správný mix chutí i vůní. Není od věci skleničku s nazlátlým nápojem chvilku podržet v dlaních. Nepije se navíc pouze ústy, zapojujeme většinu smyslů. Pokocháme se pohledem na barvu různé intenzity, skleničku můžeme přidržet proti světlu a pohrát si s jemným vírem, který vytvoříme krouživým pohybem. Tak se rozjiskří všechny odstíny rumu.

Pak je ten správný okamžik přiblížit se k němu blíže, zavřít oči a jemně si přivonět. Neznamená to ale strčit nos rovnou do skleničky, měl by zůstat asi tři až čtyři centimetry od jejího okraje. Mimochodem, abyste si aroma rumu vychutnali do syta, je ideální pít ho z kónicky tvarované sklenky. Její tvar totiž dokáže jedinečnou vůni přivést přesně k vašim čichovým buňkám.

Pak nastává pravý čas na požitek, na který se už těší vaše chuťové pohárky. Zlehka se napijeme, stačí malý doušek, který poválíme na jazyku a necháme ho, aby plně rozvinul své přednosti, totiž chuť, v níž se mísí sladké podtóny s dřevitým podtónem.

Při vychutnávání čistého rumu není právě vhodné přidávat do něj led. Ten svým chladem způsobí, že se chuť nápoje docela nerozvine a prožitek bude výrazně zkreslený.

Autor článku

Komerční sdělení

Autor článku

Lea Janochová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty