Suroviny
- škvarky (vepřové ) 140 g
- máslo 3 lžíce
- mletá skořice špetka
- vanilkový cukr (bio ) 1 pytlíček
- moučkový cukr 200 g
- hladká mouka 350–400 g
- vejce 1 ks
- plnotučné mléko asi 5 lžic
- švestková povidla
- olej (na vymazání formy)
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
Postup přípravy
- Pomelte škvarky na tzv. pastu. Přendejte je do mísy, přidejte máslo, může být vytažené z ledničky, skořici, cukry a 350 g mouky.
- Prsty propracujte těsto, můžete i v robotu, ale pokud pracujete rukama, můžete ze směsi vytáhnout tvrdé kousky škvarků, které by vám mohly v koláči vylámat zuby.
- Až budete mít tzv. drobenku, přidejte prášek do pečiva, vejce a mléko. Znovu propracujte. Pokud je těsto tekuté, přidejte ještě trošku mouky a znovu propracujte. Já si těsto přendávám na pomoučenou plochu a ještě ho zapracuju rukama.
- Hotové těsto, které vypadá jako linecké, přendejte do potravinářského sáčku a dejte na hodinu do ledničky odpočinout.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte olejem a vysypte polohrubou moukou. Těsto si rozdělte na jednu větší a jednu menší část. Tu větší vyválejte a přendej do formy.
- Vidličkou propíchejte těsto. Vrchní část, až na okraje, pomažte vrstvou povidel.
- Z té menší části odebírejte kousky těsta a ty uválejte v tenčí „hady“. Ty pak skládejte na koláč do tvaru mřížky.
- Koláč pečte v troubě dozlatova, trvá to asi 30 minut. Nechte ho vychladnout na mřížce a pak krájejte.
Škvarkový koláč s povidly 2 Zdroj: Slepičárna blog