Škvarkový koláč s povidly

Moje hodnocení
0x

Těsto na koláč, ve kterém najdete škvarky? Ano, i takto se peče tradiční český moučník, ve kterém zužitkujete voňavá povidla. Nebojte se toho!

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • vepřové škvarky 140 g
  • máslo 3 lžíce
  • špetka mleté skořice
  • bio vanilkový cukr 1 pytlíček
  • moučkový cukr 200 g
  • hladká mouka 350–400 g
  • kypřicí prášek do pečiva (bez fosfátů) 1/2 pytlíčku
  • vejce 1 ks
  • plnotučné mléko asi 5 lžic
  • švestková povidla
  • olej na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy

Postup přípravy

  1. Pomelte škvarky na tzv. pastu. Přendejte je do mísy, přidejte máslo, může být vytažené z ledničky, skořici, cukry a 350 g mouky.
  2. Prsty propracujte těsto, můžete i v robotu, ale pokud pracujete rukama, můžete ze směsi vytáhnout tvrdé kousky škvarků, které by vám mohly v koláči vylámat zuby.
  3. Až budete mít tzv. drobenku, přidejte prášek do pečiva, vejce a mléko. Znovu propracujte. Pokud je těsto tekuté, přidejte ještě trošku mouky a znovu propracujte. Já si těsto přendávám na pomoučenou plochu a ještě ho zapracuju rukama.
  4. Hotové těsto, které vypadá jako linecké, přendejte do potravinářského sáčku a dejte na hodinu do ledničky odpočinout.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte olejem a vysypte polohrubou moukou. Těsto si rozdělte na jednu větší a jednu menší část. Tu větší vyválejte a přendej do formy.
  6. Vidličkou propíchejte těsto. Vrchní část, až na okraje, pomažte vrstvou povidel.
  7. Z té menší části odebírejte kousky těsta a ty uválejte v tenčí „hady“. Ty pak skládejte na koláč do tvaru mřížky.
  8. Koláč pečte v troubě dozlatova, trvá to asi 30 minut. Nechte ho vychladnout na mřížce a pak krájejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Slepičárna blog


Přečtěte si také

Recepty