Škvarkový koláč s povidly
Zdroj: Slepičárna blog
Škvarkový koláč s povidly
Zdroj:
Slepičárna blog
Těsto na koláč, ve kterém najdete škvarky? Ano, i takto se peče tradiční český moučník, ve kterém zužitkujete voňavá povidla. Nebojte se toho!
Postup přípravy
-
Pomelte škvarky na tzv. pastu. Přendejte je do mísy, přidejte máslo, může být vytažené z ledničky, skořici, cukry a 350 g mouky.
-
Prsty propracujte těsto, můžete i v robotu, ale pokud pracujete rukama, můžete ze směsi vytáhnout tvrdé kousky škvarků, které by vám mohly v koláči vylámat zuby.
-
Až budete mít tzv. drobenku, přidejte prášek do pečiva, vejce a mléko. Znovu propracujte. Pokud je těsto tekuté, přidejte ještě trošku mouky a znovu propracujte. Já si těsto přendávám na pomoučenou plochu a ještě ho zapracuju rukama.
-
Hotové těsto, které vypadá jako linecké, přendejte do potravinářského sáčku a dejte na hodinu do ledničky odpočinout.
-
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte olejem a vysypte polohrubou moukou. Těsto si rozdělte na jednu větší a jednu menší část. Tu větší vyválejte a přendej do formy.
-
Vidličkou propíchejte těsto. Vrchní část, až na okraje, pomažte vrstvou povidel.
-
Z té menší části odebírejte kousky těsta a ty uválejte v tenčí „hady“. Ty pak skládejte na koláč do tvaru mřížky.
-
Koláč pečte v troubě dozlatova, trvá to asi 30 minut. Nechte ho vychladnout na mřížce a pak krájejte.
Škvarkový koláč s povidly 2
Zdroj: Slepičárna blog
Škvarkový koláč s povidly 2
Zdroj:
Slepičárna blog