návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Škvarkový koláč s povidly

do 1 hodiny
Škvarkový koláč s povidly
Škvarkový koláč s povidly Autor: Slepičárna blog
Těsto na koláč, ve kterém najdete škvarky? Ano, i takto se peče tradiční český moučník, ve kterém zužitkujete voňavá povidla. Nebojte se toho!

Postup

  1. Pomelte škvarky na tzv. pastu. Přendejte je do mísy, přidejte máslo, může být vytažené z ledničky, skořici, cukry a 350 g mouky.
  2. Prsty propracujte těsto, můžete i v robotu, ale pokud pracujete rukama, můžete ze směsi vytáhnout tvrdé kousky škvarků, které by vám mohly v koláči vylámat zuby.
  3. Až budete mít tzv. drobenku, přidejte prášek do pečiva, vejce a mléko. Znovu propracujte. Pokud je těsto tekuté, přidejte ještě trošku mouky a znovu propracujte. Já si těsto přendávám na pomoučenou plochu a ještě ho zapracuju rukama.
  4. Hotové těsto, které vypadá jako linecké, přendejte do potravinářského sáčku a dejte na hodinu do ledničky odpočinout.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte olejem a vysypte polohrubou moukou. Těsto si rozdělte na jednu větší a jednu menší část. Tu větší vyválejte a přendej do formy.
  6. Vidličkou propíchejte těsto. Vrchní část, až na okraje, pomažte vrstvou povidel.
  7. Z té menší části odebírejte kousky těsta a ty uválejte v tenčí „hady“. Ty pak skládejte na koláč do tvaru mřížky.
  8. Koláč pečte v troubě dozlatova, trvá to asi 30 minut. Nechte ho vychladnout na mřížce a pak krájejte.
Škvarkový koláč s povidly
Škvarkový koláč s povidly
Slepičárna blog

Slepičárna
Jana a Štěpán Vašákovi

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!

Související témata: Sladké , Česká kuchyně