Mixér: asijské tapas, retro edice piva, stylové bary a koktejlový recept na závěr

Máme tu polovinu května, takže ideální čas na další várku tipů a novinek. Tentokrát přímo z Mixéru, který nikdy nezklame. Ochutnejte „asijské tapas“, pořiďte si domů retro lahve piva nebo si vychutnejte poctivý koktejl – v novém baru, ale klidně i v pohodlí domova.

Morava a asijské tapas v Café Buddha

V restauraci Café Buddha mají novinku. Asijské tapas! Tedy malé pokrmy, které jsou vhodné k posezení nad skleničkou. Skvělé chutě východní kuchyně zemitě mísí nová nabídka moravských vín. Ideální spojení, které lze zažít ve Vršovicích.

Tapas nabídka například obsahuje Chuka Wakame neboli marinované mořské řasy chuka v sezamovém oleji. Velmi oblíbené tapas jsou Veggie Spring Rolls neboli domácí smažené vegetariánské jarní závitky se sweet chilli omáčkou. Kreveta na lžičce nesmí chybět. V nové tapas nabídce ji doprovází omáčka nam pla, citrónová tráva, koriandr, šalotka, limetové listy a chilli. Výběr je široký a lze mezi tapas zahrnout i excelentní sushi, které v Café Buddha připravují opravdoví mistři.

Litovel Moravan slaví čtyřicátiny retro edicí

Litovel Moravan letos slaví kulaté výročí. Pivovar Litovel k této slavnostní příležitosti přichází s retro edicí, která se inspirovala původní etiketou. Moravan je světlé pivo zlaté barvy s intenzivní hořkostí. Poprvé jej uvařil emeritní sládek Miroslav Koutek v roce 1982 a dodnes se jedná o nejznámější litovelské pivo. Pivovar připravil ke 40. výročí piva speciální design lahve a také retro edici s osmi lahvemi.

„Při přípravě retro etiketace a multipacku na oslavu čtyřicátin piva Moravan jsme se inspirovali jeho úplně první etiketou. Touto edicí chceme připomenout dlouhou historii piva, které dodnes patří k těm nejoblíbenějším z našeho portfolia. Přestože se etiketa za posledních 40 let hodně proměnila, typická vyvážená chmelová chuť a vůně sladu zůstávají,“ vysvětluje Miroslav Koutek.

Manifesto uvádí SOOT, vlastní značku konceptu barů

Manifesto představilo novou vlastní značku koktejlového baru. Pod názvem SOOT ji bude provozovat v Manifestu Anděl, ale také v budoucích food hubech v Berlíně – tam již ve druhé polovině letošního roku – i dalších městech za hranicemi, kam se chystá expandovat. Do budoucna bude SOOT bar fungovat i samostatně a nezávisle na restauračních konceptech. Bar, který nemá zdi, zato má kouzlo i za denního světla, staví na přípravě koktejlů s maximem vlastních ingrediencí a na procesech, které umožňují dělat domácí přísady po malých várkách.

„Naše menu téměř neobsahuje standardní koktejly, i když se osvědčenými nápoji někdy inspirujeme a na přání je děláme. Hledáme vlastní chutě a snažíme se je spárovat s náladou různých denních a ročních dob. Váš oblíbený nápoj může sloužit jako vodítko pro to, jaký typ chuti můžeme doporučit, ale vždy od nás mohou zákazníci čekat něco překvapivého, co ještě jinde neochutnali,“ sdělil Alexandros Gavrilidis, šéf a kreativní duše baru Soot. Alexandros pracoval v rodném Řecku pod vedením Nikose Baloulise, spolumajitele baru Clumsies, který je na 4. příčce žebříčku World 50 Best Bars. Poté sbíral zkušenosti v pražském Hard Rock café a od roku 2019 vede bary v týmu Manifesta.

V jeho mixologii se uplatní málo rozšířené postupy i metody molekulární kuchyně, využívá například techniku sous-vide, infuzování a pomalou filtraci přes tzv. superbag, kterou se dosáhne téměř čiré tekutiny dokonce i z rajčatové šťávy. Domácí sirupy jsou připravovány z přírodních a čerstvých surovin, vedle ovoce také ze zeleniny, z čajů i bylin a koření.

Grand Marnier a jejich GRAND TONIC

Zpestřete si společné večery a vedle klasických bublinek ochutnejte drink, který těmto chvílím dodá punc romantiky. „Grand Marnier dokonale doplňuje hořká osvěžující chuť toniku, která podtrhne velkolepost pravého francouzského koňaku i chuťové nuance tónů divokých pomerančů,“ říká ambasador značky Filip Jančárek.

Příprava drinku není nikterak složitá. Přesvědčit se o tom můžete v novém pořadu Zdeňka Pohlreicha „Jak to bylo, šéfe?“, který si s pomocí ambasadora Filipa Jančárka vyzkouší, jak koktejl snadno připravit i z pohodlí domova.

Co budete potřebovat?

  • 5 cl Grand Marnier Cordon Rouge
  • 12,5 cl toniku Fever-Tree
  • led
  • pomeranč

Sklenici naplňte kostkami ledu a nalijte na ně Grand Marnier. Doplňte tonikem Fever-Tree, promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče. Vhodné jsou i hrozny nebo maliny.

Prvotřídní francouzský likér vznikl na základě tajné receptury, kterou v roce 1880 sestavil Louis-Alexander Marnier Lapostolle. Na rozdíl od klasických likérů se při výrobě Grand Marnier používá pravý koňak, který v kombinaci s esencí divokých pomerančů a pomalým zráním v sudech francouzského dubu vytváří z likéru prémiový nápoj své kategorie.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty