Suroviny
- rýžové nudle (tenké kulaté,bún) 500 g
- hovězí maso (kýta, roštěnka, falešná svíčková) 1 kg
- česnek 1 palice + 2 stroužky
- glutamát 2 lžičky
- rostlinný olej 4 lžíce
- zázvor (strouhaný ) 1 lžička
- cibule 1 ks
- klíčky (mungo klíčky) 500 g
- mrkev 1 ks
- salátová okurka 1/2 ks
- ledový salát 1 ks
- koriandr (čerstvý ) 1 svazek
- máta (čerstvá ) 1 svazek
- perila (červená ) 1/2 svazku
- perila (zelená ) 1/2 svazku
- arašídy (opražené ) 100 g
- cibule (smažená ) 100 g
- zelí (zelný salát k podávání)
- sůl 2 lžičky
Sladkokyselá omáčka s česnekem
- chilli papričky 2 ks (nebo dle chuti)
- česnek 3 stroužky
- voda (převařená vlažná ) 300 ml
- ocet 20 ml
- rybí omáčka 50 ml
- cukr krupice 50 g
- glutamát 2 lžičky
Postup přípravy
- Nudle namočte na 30 minut až 1 hodinu do vlažné vody, aby po uvaření byly měkké i uvnitř.
- Maso nakrájejte na tenké plátky, zhruba 3mm. Palici česneku rozdělte na stroužky a nakrájejte je nadrobno. Promíchejte v misce s polovinou soli a glutamátu, 2 lžícemi oleje a zázvorem a nechte 15 minut odležet.
- Cibuli a zbylé dva stroužky česneku nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte zbylý olej, vsypte cibuli a česnek, a jakmile lehce zezlátnou, vložte maso a opékejte, až zhnědne. Vsypte klíčky a zhruba 2 minuty je poduste, nebo nechte klíčky syrové a obložte jimi maso na závěr. Vmíchejte zbylou sůl a glutamát a nechte 1 minutu v pánvi odpočinout. Mrkev a okurku oloupejte a nakrájejte na špalíčky silné 2 mm.
- Namočené nudle slijte a v cedníku je ponořte na 2–3 minuty do vroucí vody, vyjměte a rozdělte do misek.
- Ledový salát a bylinky nasekejte nahrubo a promíchejte.
- Nudle obložte masem, klíčky, zeleninou, salátem s bylinkami, nasekanými arašídy a smaženou cibulkou a podávejte s omáčkou a zelným salátem.
- Omáčka: Chilli papričky nakrájejte na tenké proužky (2–3mm), česnek nadrobno. Ve vodě s octem a rybí omáčkou rozmíchejte cukr a glutamát, až se rozpustí. Přidejte chilli papričku a česnek.
PRIMA TIP: GlutamátBílý prášek je nedílnou součástí asijské kuchyně a používá se ke zvýraznění chuti. Jedná se o krystalickou formu sodné soli aminokyseliny obsažené v živých organismech. Přirozeně se vyskytuje v řasách, některých druzích hub, ve zralých rajčatech a sójových bobech. Jeho účinky na lidský organismus žádné vědecké studie nepotvrdily ani nevyvrátily. Spíš záleží na jeho dávkování. V Asii se běžně používá a asijským jídlům dodává tu pravou chuť. Klidně ho můžete vynechat, pokrm pak dochuťte solí a pepřem.
Bún bò Nam Bộ - rýžové nudle s hovězím masem Zdroj: Marek Bartoš / Vietnamská