Bún bò Nam Bộ – rýžové nudle s hovězím masem

Moje hodnocení
34x

Vietnamské jídlo, které si získalo v Česku velkou popularitu, snadno zvládnete připravit i doma. Inspirujte se receptem od průkopnice, která odstartovala vietnamský boom a naučila Čechy jíst polévku Pho i oblíbené závitky.

6 porcí
30 minut
asijská

Suroviny

Sladkokyselá omáčka s česnekem

Postup přípravy

  1. Nudle namočte na 30 minut až 1 hodinu do vlažné vody, aby po uvaření byly měkké i uvnitř.
  2. Maso nakrájejte na tenké plátky, zhruba 3mm. Palici česneku rozdělte na stroužky a nakrájejte je nadrobno. Promíchejte v misce s polovinou soli a glutamátu, 2 lžícemi oleje a zázvorem a nechte 15 minut odležet.
  3. Cibuli a zbylé dva stroužky česneku nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte zbylý olej, vsypte cibuli a česnek, a jakmile lehce zezlátnou, vložte maso a opékejte, až zhnědne. Vsypte klíčky a zhruba 2 minuty je poduste, nebo nechte klíčky syrové a obložte jimi maso na závěr. Vmíchejte zbylou sůl a glutamát a nechte 1 minutu v pánvi odpočinout. Mrkev a okurku oloupejte a nakrájejte na špalíčky silné 2 mm.
  4. Namočené nudle slijte a v cedníku je ponořte na 2–3 minuty do vroucí vody, vyjměte a rozdělte do misek.
  5. Ledový salát a bylinky nasekejte nahrubo a promíchejte.
  6. Nudle obložte masem, klíčky, zeleninou, salátem s bylinkami, nasekanými arašídy a smaženou cibulkou a podávejte s omáčkou a zelným salátem.
  7. Omáčka: Chilli papričky nakrájejte na tenké proužky (2–3mm), česnek nadrobno. Ve vodě s octem a rybí omáčkou rozmíchejte cukr a glutamát, až se rozpustí. Přidejte chilli papričku a česnek.

PRIMA TIP: GlutamátBílý prášek je nedílnou součástí asijské kuchyně a používá se ke zvýraznění chuti. Jedná se o krystalickou formu sodné soli aminokyseliny obsažené v živých organismech. Přirozeně se vyskytuje v řasách, některých druzích hub, ve zralých rajčatech a sójových bobech. Jeho účinky na lidský organismus žádné vědecké studie nepotvrdily ani nevyvrátily. Spíš záleží na jeho dávkování. V Asii se běžně používá a asijským jídlům dodává tu pravou chuť. Klidně ho můžete vynechat, pokrm pak dochuťte solí a pepřem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tuan & Lan

Sevruga Tuan & Lan

Kuchařka s rodinným příběhem

Lan a Tuan přijeli z Vietnamu do Čech před 20 lety s vidinou vydělat rychle peníze a vrátit se s nimi domů za pětiletým synem. Realita však byla naprosto odlišná a drsnější. Na jaře roku 2010 otevřeli ve Slavíkově ulici bistro Tuan & Lan Pho Vietnam a se svým domácím pho bo a dalšími autentickými vietnamskými recepty slavili okamžitý úspěch. Dnes mají restaurace tři a k tomu kavárnu Cafe Fin.

O své rodinné recepty se rozhodli podělit v kuchařce VietnamSKÁ, která vychází v nakladatelství Zdeňka Pohlreicha Sevruga. „Moc rád čtu kuchařské knihy s popisem životního příběhu kolegů restauratérů,“ prozrazuje Zdeněk Pohlreich. Autentické recepty doplňuje životní cesta Tuana a Lan, kterou oživují dokumentární fotografie ze současného Vietnamu. Lahodná jídla plná vůní a čerstvých surovin vás okouzlí svou jednoduchostí a lehkostí.

Vydává nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty