Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bún bò Nam Bộ – rýžové nudle s hovězím masem
Suroviny (6–8 porcí)
- tenké kulaté rýžové nudle bún 500 g
- hovězí maso (kýta, roštěnka, falešná svíčková) 1 kg
- česnek 1 palice + 2 stroužky
- sůl 2 lžičky
- glutamát 2 lžičky
- rostlinný olej 4 lžíce
- strouhaný zázvor 1 lžička
- cibule 1 ks
- mungo klíčky 500 g
- mrkev 1 ks
- salátová okurka 1/2 ks
- ledový salát 1 ks
- čerstvý koriandr 1 svazek
- čerstvá máta 1 svazek
- červená perila 1/2 svazku
- zelená perila 1/2 svazku
- opražené arašídy 100 g
- smažená cibule 100 g
- zelný salát k podávání
Sladkokyselá omáčka s česnekem:
- chilli papričky 2 ks (nebo dle chuti)
- česnek 3 stroužky
- převařená vlažná voda 300 ml
- ocet 20 ml
- rybí omáčka 50 ml
- cukr krupice 50 g
- glutamát 2 lžičky
Postup
- Nudle namočte na 30 minut až 1 hodinu do vlažné vody, aby po uvaření byly měkké i uvnitř.
- Maso nakrájejte na tenké plátky, zhruba 3mm. Palici česneku rozdělte na stroužky a nakrájejte je nadrobno. Promíchejte v misce s polovinou soli a glutamátu, 2 lžícemi oleje a zázvorem a nechte 15 minut odležet.
- Cibuli a zbylé dva stroužky česneku nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte zbylý olej, vsypte cibuli a česnek, a jakmile lehce zezlátnou, vložte maso a opékejte, až zhnědne. Vsypte klíčky a zhruba 2 minuty je poduste, nebo nechte klíčky syrové a obložte jimi maso na závěr. Vmíchejte zbylou sůl a glutamát a nechte 1 minutu v pánvi odpočinout. Mrkev a okurku oloupejte a nakrájejte na špalíčky silné 2 mm.
- Namočené nudle slijte a v cedníku je ponořte na 2–3 minuty do vroucí vody, vyjměte a rozdělte do misek.
- Ledový salát a bylinky nasekejte nahrubo a promíchejte.
- Nudle obložte masem, klíčky, zeleninou, salátem s bylinkami, nasekanými arašídy a smaženou cibulkou a podávejte s omáčkou a zelným salátem.
- Omáčka: Chilli papričky nakrájejte na tenké proužky (2–3mm), česnek nadrobno. Ve vodě s octem a rybí omáčkou rozmíchejte cukr a glutamát, až se rozpustí. Přidejte chilli papričku a česnek.
PRIMA TIP: Glutamát
Bílý prášek je nedílnou součástí asijské kuchyně a používá se ke zvýraznění chuti. Jedná se o krystalickou formu sodné soli aminokyseliny obsažené v živých organismech. Přirozeně se vyskytuje v řasách, některých druzích hub, ve zralých rajčatech a sójových bobech. Jeho účinky na lidský organismus žádné vědecké studie nepotvrdily ani nevyvrátily. Spíš záleží na jeho dávkování. V Asii se běžně používá a asijským jídlům dodává tu pravou chuť. Klidně ho můžete vynechat, pokrm pak dochuťte solí a pepřem.
VietnamSKÁ
Kuchařka s rodinným příběhem
Lan a Tuan přijeli z Vietnamu do Čech před 20 lety s vidinou vydělat rychle peníze a vrátit se s nimi domů za pětiletým synem. Realita však byla naprosto odlišná a drsnější. Na jaře roku 2010 otevřeli ve Slavíkově ulici bistro Tuan & Lan Pho Vietnam a se svým domácím pho bo a dalšími autentickými vietnamskými recepty slavili okamžitý úspěch. Dnes mají restaurace tři a k tomu kavárnu Cafe Fin.
O své rodinné recepty se rozhodli podělit v kuchařce VietnamSKÁ, která vychází v nakladatelství Zdeňka Pohlreicha Sevruga. „Moc rád čtu kuchařské knihy s popisem životního příběhu kolegů restauratérů,“ prozrazuje Zdeněk Pohlreich. Autentické recepty doplňuje životní cesta Tuana a Lan, kterou oživují dokumentární fotografie ze současného Vietnamu. Lahodná jídla plná vůní a čerstvých surovin vás okouzlí svou jednoduchostí a lehkostí.
Vydává nakladatelství Sevruga.