Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Nejlepší triky při vaření vajec: Zbavte se otravného loupání a prasklých skořápek

Vařená vejce

Vařená vejce Zdroj: istock.com

  • Zavřít

Vařená vejce Zdroj: istock.com

Vařená vejce dodávají našemu tělu spoustu bílkovin, potřebné vitamíny, minerály a navíc neobsahují skoro žádné sacharidy. Uvaření vajíčka se může zdát jako docela jednoduchý proces, ale vždycky je co zlepšovat. Každý určitě zažil situaci, kdy se skořápkou sloupnul i půlku bílku. A co když skořápka vůbec nejde dolů? Tyhle boží triky vám usnadní každou vaječnou přípravu!

Seznamte se s časem

Počítání minut je u přípravy vajec zásadní. Je nutné vědět, jak dlouho vajíčko vařit, abyste dosáhli požadované konzistence. Možná máte rádi vajíčko naměkko s tekutým žloutkem, nebo naopak preferujete vejce uvařená natvrdo, když jsou bílky i žloutky zcela tuhé.

Chcete-li mít vejce podle vašich preferencí, vejce vložte do vroucí vody, ne dřív. Po pěti minutách bude bílek už mírně tuhnout, ale žloutek zůstane stále velmi tekutý. Žloutek šestiminutového vejce je stále velmi měkký, zatímco vyjmutí z vody vajíčka po sedmi minutách, přinese tuhý bílek a napůl tekutý žloutek. Po osmi minutách se dočkáte vejce natvrdo se stopou jemně tekutého vnitřku. Po deseti minutách budou vaše vejce uvařená natvrdo.

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Vejce natvrdo, naměkko či nahniličku: Jak je uvařit, aby pokaždé dopadla perfektně

Jedlá soda pomůže s loupáním

Základem snadného loupání vajec, je vaření starších vajec (naopak na přípravu ztraceného vejce upotřebíte co nejčerstvější vejce). Bílkům se stářím zvyšuje pH a tím hůře drží u skořápky. Dalším trikem je pak přidání jedlé sody do vody k vejcím. Doporučuje se půl lžičky na litr vody. Výsledkem by mělo být snadné loupání skořápky.

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Rozbijte vejce bez malých kousků skořápek. Správná metoda vás nejspíš překvapí

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Vejce lze vařit v myčce, kávovaru, ale i upéct se skořápkou v troubě. Jak na to?

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak správně skladovat vejce? Pozor na slunce, vodu i kyslík

Přidejte do vody ocet

Problémem použití starších vajec při vaření je fakt, že jsou náchylnější k praskání. Proto přidejte do vody malé množství octa.

Ocet funguje tak, že ve skutečnosti nebrání skořápce prasknout, místo toho působí na bílek uvnitř skořápky. Ve chvíli, kdy skořápka praskne, bílek zůstane uvnitř a vejce nevyteče do vody. Ocet také pomáhá bílkům rychleji tuhnout. Do vaječné vody můžete použít jakýkoli druh octa a bude fungovat i citronová šťáva. Přidejte 3 polévkové lžíce octa na litr vody.

Jak zpracovat vejce natvrdo? Připravte nejoblíbenější vajíčkovou pomazánku podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

S loupáním vařených vajec pomůže i olej

Pokud do hrnce, ve kterém vaříte vejce, nalijete lžíci jakéhokoli oleje na vaření, podaří se mu proniknout do porézních skořápek. Vytvoří tak vrstvu maziva mezi membránou a vejcem. To znamená, že při loupání skořápky z vejce prostě sklouznou.

Zdroj: tastingtable

Z velmi čerstvých vajec připravte raději ztracená vejce, která se hodí na přípravu vajec Benedikt

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky vejce vajíčka vařená vejce vejce natvrdo

Návrhy pro vás

Recepty

Mléčná rýže s mascarpone a karamelizovanými hruškami

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy


Přečtěte si také

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak zpracovat a uchovat šťavnaté jahody? Máme pro vás 3 tipy

Recepty

Mléčná rýže s mascarpone a karamelizovanými hruškami

Polévky

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Novinky

Zákulisí restaurací typu all you can eat: Strategie a triky majitelů pro úspěch a zisk

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Kvetou bezinky! Vyrobte si lahodný med, ocet nebo vínečko

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Grilování

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Novinky

Důvod, proč Španělé večeří tak pozdě a odpoledne drží siestu, není takový, jaký byste čekali

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Těstoviny

Pasta e Ceci: Italské těstoviny s cizrnou a pecorinem

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Snídaně
6

Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem a mladým špenátem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cnn-news

Švihlíková ostře o Stanjurovi: Měl by se vrátit k drátům. Lepší než Schillerová, opáčil Křeček Prigožin je jako Trump. Putin ho netrestá, nepřítele chce mít co nejblíž, soudí generál Piráti z vedení strany odvolají Janu Michailidu. Tíhla ke komunismu, hlasování bylo těsné

prima-zeny

Tajemný Stanislav Majer je mužem několika tváří: Hraní mě vytáhlo z osobních krizí Přípravy na svatbu vrcholí. Sára Affašová a Martin Donutil byli vybírat prstýnky Nelítostný boj o místa ve školách a školkách trvá. Ta bezmoc je hrozná, popsal rodič

prima-zoom

Smrt 176 lidí dodnes není vyřešena Laserová zbraň Američanů prokazuje svou sílu. Podívejte se, jak usmaží drony i výbušniny Nejrychleji útočící had světa se zakousne ve zlomku vteřiny. Podívejte se na smrtonosný útok

prima-fresh

Jak zpracovat a uchovat šťavnaté jahody? Máme pro vás 3 tipy Mléčná rýže s mascarpone a karamelizovanými hruškami Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

prima-cool

Kteří X-Meni budou v Deadpoolovi 3? Malá mořská víla čelí velké kritice kvůli otroctví Udržíte slzy? Šestiminutové rozloučení s Tedem Lasso je ultimátní doják

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Mladí lidé mají podle studie čím dál méně sexu. Co je přitahuje víc než žhavé hrátky? K této sexy zubařce se žádný chlap nebojí chodit. Půvabná doktorka je i vyhledávanou modelkou

lajk

Očekávané zápasy Clash of the Stars v ohrožení? Účast hvězd je po tiskovce nejistá Sexy sestřičky sekly s prací a přešly na OnlyFans. Teď vydělávají čtyřikrát tolik Youtuber Kovy se státního vyznamenání nedočká. Jeho nominace na obří poctu skončila nezdarem

prima-living

Pivoňky potřebují čas, než vykvetou. Jak opojně vonící květiny pěstovat? Barvy ovlivňují naši psychiku. Které a do jakých místností zvolit? Modrá je dobrá, už je to tak! Přesvědčíme vás, že to platí i v bytovém designu

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.