Suroviny
- česnek 2 ks
- pórek 2 g
- thajská sladká chilli omáčka 20 g
- sezamová semínka 40 g
- med 40 g
- sójová omáčka 50 l
- rýžové víno 50 l
- tmavý sezamový olej 90 l
- krevety 700 g
- čínské koření pěti vůní 1 g
- limetka 1 g
Postup přípravy
Buďte o krok napřed:
30 minut až hodinu vám zabere marinování krevet
Připravte si:
700 g obřích krevet, oloupaných a očištěných, 90 ml tmavého sezamového oleje, 50 ml rýžového vína, saké nebo suchého sherry, 50 ml sójové omáčky, 40 g medu, 40 g sezamových semínek, 20 g thajské sladké chilli omáčky, špetku čínského koření pěti vůní (badyán, hřebíček, čínská, skořice, sečuánský, pepř a fenykl), 2 oloupané a utřené stroužky česneku, 2 očištěné pórky (bílé hlavičky nasekejte plochou nože, zelenou nať také nasekejte a použijte na oblohu), limetku, nakrájenou na dílky
Pusťte se do toho:
1. Opláchněte krevety pod studenou tekoucí vodou a pak je osušte papírovou utěrkou.
2. Ve velkém hrnci smíchejte 3 lžíce sezamového oleje, rýžové víno, sójovou omáčku, med, sezamová semínka, chilli omáčku a mix pěti koření. Přidejte do něj česnek, bílou hlavičku pórku a krevety, přikryjte a vše nechte marinovat v lednici 30 minut až 1 hodinu.
3. Děrovanou naběračkou vyndejte krevety a přeneste je do dalšího hrnce. V něm je smíchejte se zbylými dvěma lžícemi sezamového oleje. Marinádu přelijte na pánev. Děrovanou naběračkou z ní odstraňte česnek a bílou část pórků. Marinádu přiveďte k varu na středně vysokém plameni a zhruba 3 minuty ji vařte odkrytou, dokud se z ní nestane hustá sirupovitá poleva. Sundejte ji z ohně a na chvíli ji dejte stranou.
4. Připravte gril a rozpalte ho.
5. Očistěte a naolejujte rošt. Naskládejte krevety na rozpálený gril. Během opékání je průběžně otáčejte kleštičkami, dokud zvenku nebudou dohněda a růžové pevné uvnitř. Počítejte asi 2 minuty na každou stranu. Nezapomeňte během grilování krevety potírat
zhoustlou marinádou.
6. Nasypte krevety na talíř a ozdobte je zelenou natí pórku.
7. Nakonec je doplňte kouskem limetky a servírujte.