Když je u nás na Moravě důvod k malé či velké oslavě, maminka Olinka koupí tzv. polárkový dort. Ona totiž nazývá jakoukoliv zmrzlinu polárkou :). Víno, ať už tiché nebo šumivé, je také samozřejmostí na svátečním stole. A tak mě k tomu adventu napadla koktejlová klasika složená ze zmrzliny a bublin. Inspiraci bychom měli, teď už ji jen propojit se základy klasického koktejlu.
Vyzkoušejte dvě varianty svátečního koktejlu Sgroppino se zmrzlinou podle George Němce
Sgroppino [sgro-PÍ-no] má původ v 16. století v Benátkách, kdy poddaní vyšlehávali citronový sorbet [sorbetto] s prosekem a podávali ho na panský stůl. Jen bohatá vrchnost měla možnost si zařizovat takzvaný „ice house“, ledovou místnost na uchování ledu, ze kterého se sorbet připravoval. Sgroppino se podávalo buď na vyčištění chuťové palety mezi chody, nebo na konci opulentních hostin jako digestive.
Míchané nápoje se šampaňským pak nabraly na popularitě v polovině 19. století. Jednou ze stálic je kombinace koňaku, kostky cukru, hořké tinktury a šampaňského, pod názvem Champagne cocktail. Další ikonou je gin sour se šumivým vínem French 75. A mohli bychom pokračovat dál, ale pojďme si raději namíchat zmiňované Sgroppino.
SGROPPINO (1 porce)
- 1 vrchovatá lžíce citronového sorbetu
- 15 ml vodky
- 100 ml suchého šumivého vína
- 1 limetka na ozdobu
BOHEMIAN SGROPPINO (1 porce)
- 1 vrchovatá lžíce vanilkové zmrzliny
- 15 ml lokální hruškovice
- 100 ml lokálního suchého šumivého vína
- 1 snítkameduňky nebo máty
POSTUP:
Nejdříve nachlaďte skleničky i šumivé víno. Sorbet naopak nechte před přípravou mírně povolit. Poté ho dejte do misky nebo do mixovací nádoby a přidejte vodku i šumivé víno. Obsah promíchejte ručně metličkou, nebo pomocí mixéru. Před přelitím do skleničky ještě přidejte asi 20 ml šumivého vína a teprve pak rozmíchaný drink přelijte. Dozdobte kůrou z limetky, citronu nebo snítkou meduňky/máty a podávejte se lžičkou nebo míchátkem.
A protože by díky přítomnosti alkoholu obsah neměl zmrznout, můžete si ho nachystat do foroty. Uložte ho do mrazáku a podávejte ve správnou chvíli.
PATERO SKVĚLÉHO SGROPPINA:
Zmrzlinu/sorbet si nechte povolit, aby se dala lépe zpracovávat. Používejte vždy vychlazené šumivé víno, ideálně i skleničky. Používejte metličkový mixer, né nožový. Citronový sorbet je původní, ale můžete použít i klasickou zmrzlinu s jinou příchutí. Vodku můžete vynechat, ale také nahradit třeba stříbrnou tequilou nebo českým ovocným destilátem.
Další pecky s bublinama:
- šumivé víno + pomerančový fresh = Mimosa
- šumivé víno + broskvové puree = Bellini
- šumivé víno + černé pivo = Black Velvet
Vyzkoušejte si doma namíchat oblíbený Aperol Spritz podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Cocktail Class
Staňte se mistrem v míchání ikonických koktejlů! Jediný večer změní váš pohled na obyčejný koktejl. Zasvětí vás do pravidel barové kultury i do koktejlové historie. Přijďte si pro nezapomenutelný zážitek, a staňte se hostiteli roku! S Georgem Němcem vám garantujeme zážitek 5v1: báječné koktejly, originální zábava, chutné jídlo, neuvěřitelný genius loci a nové vědomosti i dovednosti v malíku. Víc zjistíte na webových stránkách.
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH