Španělské tapas bary nastolily princip malých chuťovek, které můžete podávat k vínu nebo pivu. Můžou mít mnoho podob, bývají studené i teplé, velmi oblíbené jsou pintxos, což je obdoba našich chlebíčků, jsou ale menší a bohatě obložené. Zkuste na příští večírek třeba tyto originální variace.
Vyzkoušejte 3 recepty na netradiční chuťovky z tapas baru Špek a víno
ŠKVARKOVKA
Ingredience:
- 200 g škvarků
- 1 ks kyselá okurka
- 1 ks šalotka (malá) nebo jarní cibulka
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl a čerstvě namletý pepř
- okurčičky cornichon
- Oravský špek
- smažená cibulka
Postup:
- Rozemelte studené škvarky. Vejce uvařte natvrdo, nechte ho zcela zchladnout a nakrájejte na drobné kostičky.
- Nadrobno nakrájejte šalotku nebo jarní cibulku a kyselou okurku.
- Vše smíchejte s rozemletými škvarky, přidejte hořčici a vše dle chuti dosolte a opepřete.
- Pomazánku dejte do lednice vychladit a pak podávejte na bagety s okurčičkami cornichon, kouskem Oravského špeku a smaženou cibulkou.
Škvarkovka Zdroj: Špek a víno
Vyzkoušejte škvarkovou pomazánku s vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Škvarková pomazánka s vajíčkem a kyselou okurkou
ROASTBEEF
Ingredience:
- 1000 g nízkého roštěnce
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- sůl a čerstvě mletý pepř
Dip:
- 150 g zakysané smetany
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce medu
- sůl a čerstvě namletý pepř
Karamelizovaná cibule:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 velké cibule, nakrájené na půlkolečka
- špetka mořské soli
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička třtinového cukru
Postup:
- Den před přípravou očištěné maso osolte, opepřete, pomažte hořčicí a vmasírujte tymiánové lístečky. Uzavřete do misky a uložte alespoň na 12 hodin odpočívat do lednice.
- Zhruba 3 hodiny před přípravou maso z lednice vyndejte, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 140 °C.
- Na pánvi rozpalte olivový olej a na něm ze všech stran zprudka opečte zlehka osušené maso. Opékání by mělo trvat dohromady cca 5 minut.
- Pak maso uložte do pekáče a pečte asi 40-45 minut.
- Hotový roastbeef nechte alespoň dvě hodiny odpočívat, aby se šťáva rovnoměrně rozložila a maso bylo křehké a šťavnaté.
- Dip smíchejte z uvedených surovin a nechte stranou. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na proužky nakrájenou cibuli a restujte do zlatohněda. Poté přidejte sůl, cukr a balzamikový ocet a restujte, až cibule krásně zkaramelizuje, ale nesmí se spálit!
- Podávejte na světlé bagetě, na kterou natřete dip, na to dejte rukolu, navrch položte kousek tence nakrájeného masa a zkaramelizovanou cibulku.
Roastbeef Zdroj: Špek a víno
Vyzkoušejte hovězí roastbeef s béarnskou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečený roastbeef podle Zdeňka Pohlreicha
URNEBES
Ingredince:
- 500 g feta sýra
- 250 g balkánského sýra
- 1 stroužek česneku
- 100 ml oleje
- 4 lžíce sladké mleté papriky
- 3 lžíce drcené pálivé papriky
- chorizo klobáska k podávání
- kyselá okurka k podávání
Postup:
- Do misky dejte všechny ingredience, sýr rozmačkejte rukama, česnek nakrájejte nadrobno a pak všechno smíchejte, až dosáhnete konzistence pomazánky.
- Podávejte na kousku chleba, navrch dejte chorizo a kyselou okurku.
Urnebes Zdroj: Špek a víno
Probuďte své chutě v tapas baru Špek a víno
Objevte kouzlo nového vinného tapas baru v srdci pražských Dejvic. Příjemné místo s přátelskou atmosférou, kde si vychutnáte vybraná vína převážně od českých a moravských vinařů, která dokonale ladí s teplými či studenými tapas z vybraných kvalitních surovin dodávaných farmářským obchodem ze sousedství Marama. Z nabídky tapas pojatých zcela jedinečným způsobem si vybere milovník masa, vegetarián i celiak a vinný lístek samozřejmě doplňuje pivo a holešovické pálenky. Ať již si přijdete v době od 15:00 do 23:00 jen tak posedět nebo si užít večer s hudbou či degustaci s vinařem, místo si vás natolik získá, že jedinou možnou volbou bude opětovná návštěva.
Interiér tapas baru Špek a víno Zdroj: Špek a víno
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH