Vyzkoušejte 3 recepty na netradiční chuťovky z tapas baru Špek a víno

Španělské tapas bary nastolily princip malých chuťovek, které můžete podávat k vínu nebo pivu. Můžou mít mnoho podob, bývají studené i teplé, velmi oblíbené jsou pintxos, což je obdoba našich chlebíčků, jsou ale menší a bohatě obložené. Zkuste na příští večírek třeba tyto originální variace.

ŠKVARKOVKA

Ingredience:

  • 200 g škvarků
  • 1 ks kyselá okurka
  • 1 ks šalotka (malá) nebo jarní cibulka
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • okurčičky cornichon
  • Oravský špek
  • smažená cibulka

Postup:

  1. Rozemelte studené škvarky. Vejce uvařte natvrdo, nechte ho zcela zchladnout a nakrájejte na drobné kostičky.
  2. Nadrobno nakrájejte šalotku nebo jarní cibulku a kyselou okurku.
  3. Vše smíchejte s rozemletými škvarky, přidejte hořčici a vše dle chuti dosolte a opepřete.
  4. Pomazánku dejte do lednice vychladit a pak podávejte na bagety s okurčičkami cornichon, kouskem Oravského špeku a smaženou cibulkou.

Vyzkoušejte škvarkovou pomazánku s vejci podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Škvarková pomazánka s vajíčkem a kyselou okurkou

ROASTBEEF

Ingredience:

  • 1000 g nízkého roštěnce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Dip:

  • 150 g zakysané smetany
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce medu
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Karamelizovaná cibule:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 velké cibule, nakrájené na půlkolečka
  • špetka mořské soli
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička třtinového cukru

Postup:

  1. Den před přípravou očištěné maso osolte, opepřete, pomažte hořčicí a vmasírujte tymiánové lístečky. Uzavřete do misky a uložte alespoň na 12 hodin odpočívat do lednice.
  2. Zhruba 3 hodiny před přípravou maso z lednice vyndejte, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 140 °C.
  3. Na pánvi rozpalte olivový olej a na něm ze všech stran zprudka opečte zlehka osušené maso. Opékání by mělo trvat dohromady cca 5 minut.
  4. Pak maso uložte do pekáče a pečte asi 40-45 minut.
  5. Hotový roastbeef nechte alespoň dvě hodiny odpočívat, aby se šťáva rovnoměrně rozložila a maso bylo křehké a šťavnaté.
  6. Dip smíchejte z uvedených surovin a nechte stranou. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na proužky nakrájenou cibuli a restujte do zlatohněda. Poté přidejte sůl, cukr a balzamikový ocet a restujte, až cibule krásně zkaramelizuje, ale nesmí se spálit!
  7. Podávejte na světlé bagetě, na kterou natřete dip, na to dejte rukolu, navrch položte kousek tence nakrájeného masa a zkaramelizovanou cibulku.

Vyzkoušejte hovězí roastbeef s béarnskou omáčkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Pečený roastbeef podle Zdeňka Pohlreicha

URNEBES

Ingredince:

  • 500 g feta sýra
  • 250 g balkánského sýra
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml oleje
  • 4 lžíce sladké mleté papriky
  • 3 lžíce drcené pálivé papriky
  • chorizo klobáska k podávání
  • kyselá okurka k podávání

Postup:

  1. Do misky dejte všechny ingredience, sýr rozmačkejte rukama, česnek nakrájejte nadrobno a pak všechno smíchejte, až dosáhnete konzistence pomazánky.
  2. Podávejte na kousku chleba, navrch dejte chorizo a kyselou okurku.

Probuďte své chutě v tapas baru Špek a víno

Objevte kouzlo nového vinného tapas baru v srdci pražských Dejvic. Příjemné místo s přátelskou atmosférou, kde si vychutnáte vybraná vína převážně od českých a moravských vinařů, která dokonale ladí s teplými či studenými tapas z vybraných kvalitních surovin dodávaných farmářským obchodem ze sousedství Marama. Z nabídky tapas pojatých zcela jedinečným způsobem si vybere milovník masa, vegetarián i celiak a vinný lístek samozřejmě doplňuje pivo a holešovické pálenky. Ať již si přijdete v době od 15:00 do 23:00 jen tak posedět nebo si užít večer s hudbou či degustaci s vinařem, místo si vás natolik získá, že jedinou možnou volbou bude opětovná návštěva.

www.spekavino.cz

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty