Český reprezentant Vítězslav Cirok se na letošním světovém finále prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class v australském Sydney umístil na skvělém třetím místě za Australanem Nickem Tesarem a vítězem Adriánem Michalčíkem ze Slovenska, který reprezentoval Norsko, kde v současnosti žije a pracuje.
Vítězslav Cirok je mezi třemi nejlepšími barmany světa. Na světovém finále nejprestižnější barmanské soutěže vybojoval bronz
Český reprezentant Víťa Cirok z Grandhotelu Pupp v Karlových Varech tak vybojoval nejlepší výsledek české barové scény za poslední roky. Kromě něj se do závěrečné TOP 10 probojovali reprezentanti Austrálie, Bulharska, Dánska, Kanady, Mexika, Norska (tím je jeho bývalý kolega Adrián Michalčík), Polska, Švédska a USA. Barmani reprezentují vždy tu zemi, kde aktuálně pracují.
Víťo, jaké jsou tvoje první pocity?
„Oslavujeme skvělý úspěch našeho českého Stock týmu a samozřejmě se radujeme i z úspěchů slovenského kamaráda a kolegy Adriána Michalčíka. Naplnili jsme z velké části naše očekávání a panuje tu velká spokojenost. Samozřejmě cítím i úlevu, protože ten stres a tlak je již za námi a můžeme si užívat i toho krásného okolí a města Sydney. Možná cítím i malé zklamání, že to není první místo, ale být třetí je také super. “
Jak probíhaly přípravy a čeho ses nejvíc obával, a naopak co sis nejvíc užil?
„Nejvíce jsme se obávali, že nám neprojde naše příprava, ingredience, které jsme převáželi přes hranice, ale to naštěstí dopadlo dobře. A největší strach jsem měl z toho, že neprojdu do první desítky, což je ten nejdůležitější moment. Zvládli jsme to skvěle a ty největší obavy tím skončily. Pocitově jsem si asi nejvíc užil Tanqueray a Johnnie Walker a závěrečnou disciplínu na pódiu.“
Letošní světové vítězství je pro tebe unikátní, ale co tě vedlo se do soutěže přihlásit znovu?
„Ano, do soutěže jsem se přihlásil potřetí (když budeme počítat můj první neúspěšný rok) a podařilo se mi ji v ČR 2x vyhrát. Mám rád výzvy, a i když už patřím k těm, ehm, služebně starším kouskům, tak jsem si chtěl ještě naposledy zkusit zažít soutěžní atmosféru. Přispěl k tomu i fakt, že se globální finále konalo v Sydney, a to je destinace, kterou jsem toužil navštívit. A taky jsem chtěl zjistit, jestli na to ještě pořád mám, být ve společnosti těch nejlepších barmanů u nás i ve světě. A ten pocit je opravdu skvělý.“
Co pro tebe barmanské soutěže znamenají a kam vás to může posunout?
„Celkově mám rád tu soutěžní atmosféru. Je to čas, kdy primárně soutěžíte sám se sebou a o tom, jak dokážete posouvat sám sebe. Do toho parta soutěžních kamarádů a skvělá atmosféra, inspirace od ostatních a spousta energie, která vás posouvá dál. A otázka, kam mě to může posunout? Asi tam, kam bude chtít a jak s takovou výhrou člověk naloží a umí s tím pracovat. Určitě se otevře pár nových možností a příležitostí... „
Kolik času si strávil přípravou a změnil bys něco zpětně?
„Toho času nebylo moc, čistá příprava trvala asi jen 12 dní, ale trénoval jsem v podstatě celé dva měsíce. Musel jsem se věnovat hlavně přípravě drinků, konceptů, točení videí a hlavně přípravě celé prezentace včetně rétorické části.
Všechny disciplíny byly tak, jak jsem si naplánoval, a vše šlo podle plánu. První disciplína probíhala trochu v nervozitě, ale pak už to bylo super, neměnil bych vůbec nic.“
Kdo byl pro tebe největší favorit a co tě zaujalo u ostatních soutěžících?
„Vstupovali jsme do toho s mým kamarádem a ‚bráchou‘, vítězem českého ročníku 2016 Adriánem Michalčíkem a Adrián byl tedy jednoznačně můj favorit. Takže to dopadlo nejlépe, jak mohlo. Skvělé výkony podali i soutěžící z Dánska a Kanady. Mezi soutěžícími byly trochu rozdíly ve vnímání celé soutěže, ale viděl jsem spoustu inspirativních věcí a nové techniky. Velmi mě překvapila úroveň celé soutěže, Diageo World Class globálně zvyšuje svoji úroveň.“
Přineseš si něco ze soutěže do dalšího profesního života?
„Všechny drinky, které jsem vymyslel na World Class, jsem promítl do našeho nového menu do Grandhotelu Pupp a budu s nimi dále pracovat. V přípravě jsem vsadil na jednoduchost a ingredience. Celé to bylo velmi inspirativní a zkušenosti z příprav a celé soutěže budu dál promítat do své práce.“
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH