Velikonoční mixér: ovocné pálenky, zelené pivo, salámky a další velikonoční pochutiny

Velikonoce jsou za dveřmi, takže pro vás máme hned několik různých tipů, které jistě přijdou vhod! Poslouží jako dárky, vylepší vám sváteční menu nebo si třeba uděláte hezký večer a vychutnáte si velikonoční menu.

Prožijte Velikonoce s Baronem

Užijte si letošní Velikonoce s oblíbenými výrobky Baron Hildprandt a dopřejte si tak ve svátečním ruchu svoji chvilku klidu s douškem kvalitního tekutého ovoce. Ať už si ho vychutnáte sami nebo se svými blízkými, určitě budou tyto Velikonoce nezapomenutelným zážitkem.

Pokud máte slabost pro hrušky, je pro vás ideální volbou rozhodně Baron Hildprandt Ze zralých hrušek. V jediném jeho doušku zažijete perfektní spojení nejlepších českých hrušek s ovocným macerátem, který zvýrazňuje um a vášeň mistra destilatéra Václava Šitnera. Mimoto Baron Hildprandt nabízí širokou škálu dalších příchutí těchto zralých ovocných specialit se 40 % alkoholu, jež jsou vyrobeny podle tradičních receptur rodu Hildprandtů.

Jejich výroba zahrnuje maceraci prvotřídního sušeného ovoce z jižních Čech v ovocném destilátu. Tímto postupem se získá chuťově i aromaticky intenzivní extrakt, který je poté smíchán se zrajícím destilátem a vodou z vlastní studny. Výsledná směs nakonec zraje k dokonalosti 2–3 měsíce v sudech z českého dubu. Pokud tedy není hruška váš favorit, jistě vás zaujme Baron Hildprandt Ze zralých malin, švestek, třešní nebo meruněk.

Zelený čtvrtek se Zeleným pivem ze Starobrna

Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách Zelené pivo.

Po celou dobu své existence se Zelené pivo vaří stále stejně a bez přerušení. Letos ho starobrněnští sládci připravovali koncem ledna. Na dlouhou tradici vaření i pití Zeleného piva na Zelený čtvrtek jsou zaměstnanci pivovaru právem pyšní, včetně ředitelky pivovaru Kláry Konupčíkové. „Zájem o pivo skutečně s přibývajícími lety neklesá a my jsme rádi, že přispíváme k dobré náladě, správné sváteční atmosféře a sounáležitosti lidí. Zeleného piva vaříme tak akorát, aby se vypilo přes Velikonoce. Přesně k tomu je od začátku určeno,“ uvedla Klára Konupčíková. Zelené pivo je nejen podle ní, ale i ostatních kolegů ze Starobrna nejslavnějším pivním speciálem v historii pivovaru. A mnozí zaměstnanci pivovaru si pamatují i jeho začátky, například dnešní vrchní sládek Jiří Brňovják nebo manažer kvality Michal Gec.

Zelené pivo se připravuje podle původní receptury z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. Uvedený slad se vyrábí výhradně pro Zelené pivo a jeho parametry se trochu liší od sladů používaných u ostatních starobrněnských piv. Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává přesně dávkovaný bylinný výluh, připravovaný přímo v pivovaru. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, poté při teplotě kolem 1 °C dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do piva přidává likér. Zelená barva piva je tudíž výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru.

Parmezánová novinka od Uzenin Příbram

Na velikonočním stole by rozhodně nemělo chybět něco na zub. Pokud byste rádi povznesli pohoštění na vyšší level, vyzkoušejte TAPASALAMI – klasik, parmezán a jalapeňo, které si pod značkou MASO Příbram připravil tradiční výrobce Uzeniny Příbram. Trvanlivé fermentované salámky vyrobené z kvalitního vepřového a hovězího masa procházejí během výroby neustálou kontrolou a dokážou tak uspokojit i ty nejnáročnější gurmány!

TAPASALAMI nejen ve variantách klasik, parmezán a jalapeňo značky MASO Příbram naleznete v prodeji v prodejnách Kaufland od 27. do 31. března.

Velikonoční speciality z Almy

Pražský gastronomický koncept Alma není třeba dlouze představovat. Jeho součástí je také kavárna Alma Café a ta na Velikonoce připravuje speciální sladké (nejen ke kávě). Šéfbarista Jiří Valtr navíc připravil i speciální jarní drink – Matcha Violet Bubble Tea. V nabídce bude do pondělí 1. dubna.

V nabídce najdete také tradiční jidáše, porci vymazleného mazance s pomerančovou marmeládou a šlehaným máslem si můžete dopřát zase o velikonočním víkendu až do pondělí. Kousek velikonočního beránka se šlehačkou také nebude chybět, ale ani jarní mrkvový dort. Zkrátka je z čeho vybírat!

Velikonočního sladké pečivo od KOMPEKU

Blížící se Velikonoce znamenají jediné – nastává čas pletení pomlázek a přípravy tradičních velikonočních pochoutek. Jednou z nich jsou i jidáše od KOMPEKU – ručně vyráběné sladké pečivo, které vzniklo spojením kvalitních surovin, poctivé práce a propracované receptury. Naše babičky říkávaly: „Kdo sní jidáše ve čtvrtek za svítání, bude se po celý rok těšit pevnému zdraví.“ Jestliže patříte mezi milovníky mandlí a rozinek, nenechte si ujít sváteční mazanec, který je nadýchaný jako obláček. Na nic nečekejte a vydejte se pro velikonoční nadílku.

Jidáše a sváteční mazanec od rodinné pekárny KOMPEK zakoupíte v celé síti prodejen supermarket Albert.

Velikonoční menu Marka Fichtnera v Bance

Velikonoce provázejí tradiční pokrmy, jejichž příprava vyžaduje dostatek času a zkušeností. Nemáte-li jedno či druhé, vyplatí se spolehnout na zkušené profesionály. Namísto zdlouhavého chystání kopřivové nádivky či šťavnaté pečínky se od 28. března do 3. dubna můžete vydat do oblíbené restaurace Červený Jelen v centru Prahy na tematické velikonoční menu. Speciality připravené týmem profesionálů pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera se budou podávat v Bance – kubisticko-modernistickém prostoru bývalé Anglo-rakouské banky jako součást a la carte nabídky vždy od 15:00.

Velikonoční nabídka v Červeném Jelenovi

  • Telecí svíčková v bylinkové krustě s Madeira omáčkou | jarní mrkvičky s javorovým sirupem | bramborové pyré s medvědím česnekem
  • Jehněčí kolínko s omáčkou z červeného vína | jarní mrkvičky s javorovým sirupem | kopřivová nádivka
  • Králičí hřbet v iberijském špeku s omáčkou z Périgordského lanýže | hráškové suflé | špenátové listy
  • Jablečný dortík | mrkvový piškot | jablka Granny Smith | jahodové želé s bazalkou

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty