Před deseti lety ho znali jen fajnšmekři a společenská smetánka. Pak se nenápadně probublalo z horních pater až mezi prostý lid a ten ho s nadšením pasoval na oblíbený party drink. Prosecco. Naučte se, jak ho můžete ještě vylepšit!
Naučte se tři dokonalé letní drinky z Prosecca
Tak předně: Prosecco není šampaňské. Je to šumivé víno z italských vinic z oblasti Trevisa. Konkrétně regionu Conegliano - Valdobbiadene. To je zároveň označení pro nejvyšší kategorii Prosecco v regionu - tedy Prosecco DOC/DOP di Conegliano-Valdobbiadene, které zaručuje původ hroznů, metodu výroby a vlastnosti vína.
A proč ho máme tak rádi? Moc dobře se pije. Je lehké, osvěžující, se zábleskem luxusu, ale ne přehnaného. Citujme odborníky: “Spíše bledá zelenkavo-žlutá barva, velmi čerstvé a svěží, jemnější, lehčí a s docela nízkým alkoholem okolo 11 %, jemně florální, s dotyky citrusů, zelené jablko. Šťavnaté, příjemně perlivé, vyvážené. V závěru se někdy objevuje decentní mandlově nahořklý tón.” Amen!
Dokážete si představit něco příjemnějšího k pití pro horké letní dny a večery? Už samotné je skvělou volbou, ale zkuste si ho ještě vylepšit a vychutnat ve třech “superfresh” letních kombinacích:
Mátovo-limetkové prosecco s okurkou
Osvědčená kombinace máty a limetky dodá Proseccu letní švih.
Na 4 sklenky:
• 2 limety
• hrst mátových lístků
• 1 polévková lžíce bílého cukru
• 4 plátky salátové okurky
• 500 ml vašeho oblíbeného Prosecca
• ledová tříšť
Připravte si džbán. Limety vymačkejte a šťávu společně s cukrem rozmíchejte ve džbánu. Lístky máty nasekejte na hrubo, aby pustily vůni, ale nepletly se při pití do úst. Do džbánu dejte ledovou tříšť, mátu, plátky okurky a vše přelijte vychlazeným Proseccem. Tu svěžest si zamilujete!
Prosecco s pomerančem
Tohle je velmi jednoduché a velmi, velmi efektní. Vhodné i na dekadentní letní snídani!
Na 4 sklenky:
• 2 velké šťavnaté pomeranče
• 500 ml Prosecca
Pomeranče jednoduše pořádně vymačkejte a zceďte, aby šťáva neobsahovala dužinu. Nenahrazujte koupeným džusem, není to ono :) Ve džbánu, nebo rovnou ve sklenici, smíchejte s pořádně vychlazeným Proseccem. Udělejte toho rovnou více, zaručeně nezůstanete u jediné sklenky.
Po italsku s Limoncellem
A takhle si to připravují milovníci Prosecca v jeho rodné Itálii….Rovnou do sklenice!
Na 1 porci potřebujete: 20 ml citronového likéru Limoncello + 80 ml vychlazeného Prosecca = 100 ml dokonalého požitku.
Autor: Kamila Ulčová