redakce Prima FRESH

Tajemství thajského čaje i mexického dortu? Sladká surovina, kterou možná máte doma!

Pojďte s námi podniknout kulinářskou cestu kolem světa. Od rušných uliček Bangkoku přes útulné kavárny v Hanoji až po cukrárny v Buenos Aires. Tušíte, co by mohlo spojovat thajský ledový čaj, britský Banoffee pie nebo mexický třímléčný dort?

Odpověď je jednoduchá: slazené zahuštěné mléko. Hustá a sladká pochoutka se stala nepostradatelnou součástí tradičních receptů napříč kontinenty. V Československu se začalo průmyslově vyrábět na konci 19. století, inspirací byla výroba v západní Evropě a USA, kde si nechal tento produkt patentovat v roce 1856 Gail Borden. U nás se slazené zahuštěné mléko začalo poprvé vyrábět v Hlinsku v roce 1943. Nejvíce ikonickým se však stalo od roku 1970, kdy vznikla první plechovka pod názvem Salko.

Když banány potkají karamel: Banoffee pie

Banoffee pie se stal britským ikonickým dezertem v roce 1971 v jedné venkovské restauraci v hrabství East Sussex, kde vznikla dokonalá kombinace křupavého máslového základu, krémového karamelu, čerstvých banánů a nadýchané šlehačky. Tradičně se používá metoda vaření plechovky slazeného zahuštěného mléka ve vodní lázni, čímž se mléko promění v hedvábně hebkou polevu. Zlatavý karamel se poté nalije na máslovou sušenkovou krustu, pokryje vrstvou čerstvých banánů a na závěr se přidá už jen nadýchaná šlehačka. Dezert je nenáročný na přípravu, nemusí se péct a lze jej libovolně vylepšit podle vaší chuti – například čokoládou nebo ořechy.

Dulce de leche: Karamelový zázrak z Latinské Ameriky

Karamelový krém, který se vyrábí pomalým vařením mléka s cukrem, dokud nezíská bohatou zlatavou barvu a sametovou konzistenci. Podle kuchařky The South American Table se o jeho původ hádá hned několik zemí Latinské Ameriky. Prvenství si však nárokuje Evropa, a to kvůli Napoleonově kuchaři, který v roce 1804 tak trochu zapomněl na plotýnce směs mléka a cukru, ta se pomalu zahřívala několik hodin, až z ní vznikl onen karamelový zázrak. Argentinský historik Daniel Balmaceda na to má však jiný názor, podle něj bylo první dulce de leche původně připraveno v Indonésii a přibližně v 16. století převezeno na Filipíny. Potom je dobyla španělská říše a dezert putoval do Španělska, kde si ho později kolonizátoři vzali s sebou do Ameriky. Jak to ale bylo doopravdy? To se do dnešního dne neví.

Kondenzované mléko využijete i v tomto videoreceptu!

Kompletní recept najdete ZDE: Medovníkové kuličky s karamelovým krémem

Sladká pochoutka je každopádně základem mnoha tradičních dezertů, jako jsou alfajores – křehké sušenky slepované právě dulce de leche, nebo chocotorta, oblíbený nepečený dort z vrstvených sušenek a sýra.

Pokud máte hodně času, můžete se pustit do přípravy domácího krému. Vyrobit si zahuštěné mléko je ovšem poměrně zdlouhavý proces. Směs mléka a cukru se musí vařit na mírném plameni a neustále míchat klidně i 2 až 3 hodiny, aby se voda odpařila a dosáhli jste správné konzistence. Přípravu si můžete usnadnit s již hotovým Salkem v plechovce, kterou stačí vložit do hrnce s vodou (ať je celá ponořená), dno vyložit utěrkou, aby během varu neťukala o dno. Přikryté vařte dvě až tři hodiny, v polovině plechovku obraťte vzhůru nohama. Před otevřením pak nechte plechovku zcela vychladnout. A je hotovo!

Tres Leches: mléko, mléko a zase mléko

Takzvaný „třímléčný dort“ je cukrářskou ikonou především Mexika. Tento piškotový dort, v jehož základu je plnotučné mléko, se po upečení propíchá a zalije směsí tří druhů mléka – zahuštěného slazeného mléka, neslazeného zahuštěného mléka a smetany. Výsledkem je dokonale vláčný, téměř pudinkový dezert, který se podává vychlazený, obvykle se šlehačkou a čerstvým ovocem.

Jeho původ sahá do 19. století, kdy v Latinské Americe začaly být populární mléčné dezerty ovlivněny evropským cukrářstvím. Výraznější oblibu získal až ve 20. století, kdy výrobci začali propagovat recept přímo na plechovkách.

Nejenom v dezertech, ale i v nápojích. To je Asie

V asijské kuchyni hraje slazené zahuštěné mléko roli především v nápojích. Například ve Vietnamu byste jen těžko hledali tradiční kávu bez vrstvy hustého, sladkého mléka na dně sklenice. Vietnamská káva je silná, aromatická a jedinečně krémová. Stejnou roli hraje i v thajském ledovém čaji, tzv. cha yen. Osvěžující nápoj má sytě oranžovou barvu a exotickou chuť, a to i díky koření jako je badyán nebo kardamom. Jemnost a vyváženost mu pak dodává právě slazené mléko.

V Asii se tak nejedná pouze o surovinu do dezertů, ale je součástí každodenních rituálů, ať už při ranní kávě v Hanoji nebo při popíjení ledového čaje na rušném bangkokském trhu.

Kheer: tradiční rýžový pudink

Naše poslední zastávka bude v Indii! Jedním z nejoblíbenějších sladkých dezertů je kheer – tradiční rýžový pudink, který se připravuje při slavnostních příležitostech, rodinných oslavách i náboženských obřadech. Základem je pomalu vařená rýže, která se nechá dlouhé hodiny probublávat v mléce a cukru, dokud nevznikne hustá hmota. Dnes se pro jemnější texturu a bohatší chuť přidává i slazené kondenzované mléko. Typickými ingrediencemi jsou také kardamom, šafrán a drcené ořechy – zejména mandle nebo pistácie.

Autor: Kateřina Ostrejšová (Botticelli)

redakce Prima FRESH

Autor článku

redakce Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty