Suroviny
- smetana ke šlehání 300 ml
- kukuřičný škrob 2 ML
- třtinový cukr 80 g
- žloutek 4
- mletá skořice 1 ML
- vanilkový lusk (podélně rozkrojený, dřeň vyškrábnutá) 1
- listové těsto (chlazené) 1 balení
Postup
Příprava škrobové směsi
V menší misce smícháme 100 ml smetany, kukuřičný škrob a 40 g cukru.
Důkladně promícháme.
Základní krém
Do rendlíku nalijeme zbylých 200 ml smetany, přidáme žloutky, zbylých 40 g cukru, vanilkovou dřeň a skořici. Pomalu zahříváme na středním plameni, neustále mícháme metličkou, dokud směs nezačne jemně probublávat.
Do zahřáté směsi zašleháme připravenou škrobovou směs. Zmírněme plamen a mícháme cca 5–10 minut, dokud krém nezhoustne. Necháme lehce vychladnout.
Příprava košíčků
Listové těsto rozvineme a pomocí vykrajovátka o průměru cca 8 cm vykrojíme kolečka. Přeneseme je do formy na muffiny (12 ks) a dobře přitlačíme ke dnu i stěnám.
Do každého košíčku nalijeme krém přibližně do 2/3 výšky. Pečeme v předehřáté troubě na 240 °C cca 15–17 minut, dokud nezačnou povrch i okraje jemně karamelizovat.
Autorka receptu: Natálie Puškinová