Suroviny
Toffee pěna
Banánová pěna
- banán 2 ks
- moučkový cukr 2 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- želatina 1 plátek
- šlehačka 250 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
Postup přípravy
- Vymažte máslem obdélníkovou formu (30 x 10 cm). Můžete samozřejmě použít i kulatou.
- Sušenky rozmixujte na drobečky, přimíchejte máslo. Vzniklou hmotu vtlačte do formy (na dno i ke stěnám) a strčte ji zatím do lednice.
- Na karamelovou pěnu namočte želatinu do studené vody na 5 minut. Mezitím zahřívejte karamel v kastrolku společně se šlehačkou, dokud karamel nezřídne a směs se dobře nepropojí. Odstavte z ohně. Z plátku želatiny vyždímejte vodu, přidejte ji ke směsi, důkladně rozmíchejte. Vlijte na korpus ve formě a nechte chladit další hodinu.
- Na banánovou pěnu rozmačkejte banány důkladně vidličkou spolu s cukrem a citronovou šťávou. Mezitím dejte opět nasáknout plátek želatiny. Banánovou směs prohřejte v kastrůlku až k mírnému varu. Odstavte z ohně. Vyždímejte želatinu a vmíchejte ji do směsi. Přidejte šlehačku a vanilkový extrakt (koupíte např. na www.justspice.cz). Potom směs přeceďte do čisté nádoby (vymačkejte přes cedník tolik banánové hmoty, kolik půjde). Vychlaďte a opatrně nalijte do formy na toffee pěnu. Dejte chladit na další dvě hodiny nebo klidně přes noc.
- Podávejte ozdobené plátky banánů, šlehačkou a strouhanou čokoládou.