Španělské osvěžení do teplých dnů! Vyzkoušejte 3 tradiční studené polévky z Andalusie

Když teploty stoupají, Španělé sahají po svých osvědčených pokladech – studených polévkách, které spojují chuť, jednoduchost a svěžest. Tři z nich by měl znát každý milovník středomořské kuchyně: gazpacho, salmorejo a ajoblanco. Připravte si je doma a užijte si atmosféru Andalusie na talíři.

Ajoblanco – krém z mandlí a česneku

Ajoblanco je jemná, bílá polévka z Andalusie, která kombinuje chuť mandlí, česneku a olivového oleje. Překvapivě skvěle chutná s bílými hrozny.

Suroviny (4 porce):

  • 200 g blanšírovaných mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g bílého chleba
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 500 ml studené vody
  • sůl
  • hrozny na ozdobu

Postup přípravy: Chleba namočte, mandle a česnek rozmixujte s trochou vody. Přidejte chleba, olej, ocet, sůl, zbytek vody a mixujte do krémové konzistence. Polévku vychlaďte a podávejte s hroznovým vínem.

Ze španělské kuchyně si můžete připravit i omeletku, třeba podle videoreceptu Zdeňka Pohlreicha

Kompletní recept najdete ZDE: Španělská omeleta

Salmorejo – krémovější bratr gazpacha

Salmorejo pochází z Córdoby a má hustší, sametovou konzistenci díky pečivu a extra dávce olivového oleje. Skvěle chutná s vajíčkem a šunkou serrano.

Suroviny (4 porce):

  • 1 kg zralých rajčat
  • 150 g bílého chleba (nejlépe den starého)
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml extra panenského olivového oleje (např. z eDelikatesy)
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl
  • vařená vejce na ozdobu
  • plátky jamónu serrano na ozdobu

Postup přípravy: Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Chleba namočte ve vodě a vymačkejte. Vše vložte do mixéru s česnekem, olejem, octem a solí. Mixujte dohladka a vychlaďte. Podávejte s nasekaným vařeným vejcem a šunkou.

Gazpacho – ikona španělského léta

Svěží, rajčatová a plná zeleniny. Gazpacho je královnou studených polévek. Ideální, když nechcete trávit ani minutu u sporáku.

Suroviny (4 porce):

  • 1 kg zralých rajčat
  • 1 salátová okurka
  • 1 zelená paprika
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř
  • studená voda podle potřeby

Postup přípravy: Všechnu zeleninu nakrájejte na kousky, vložte do mixéru spolu s olejem, octem, solí a pepřem. Rozmixujte dohladka a podle potřeby přidejte studenou vodu. Podávejte vychlazené, ozdobené nasekanou zeleninou nebo chlebovými krutony.

TIP: Pokud ani mixování a krájení aktuálně nestíháte, můžete sáhnout po hotových verzích gazpacha a salmoreja, které stačí jen vychladit a servírovat. Obě varianty si můžete koupit i na eDelikatesy, kde najdete spoustu dalších španělských specialit.

Zdroj: eDelikatesy (Sabores); zdroj foto: TZ

redakce Prima FRESH

Autor článku

redakce Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty