Španělské osvěžení do teplých dnů! Vyzkoušejte 3 tradiční studené polévky z Andalusie
Zdroj: se souhlasem eDelikatesy
Španělské osvěžení do teplých dnů! Vyzkoušejte 3 tradiční studené polévky z Andalusie
Zdroj:
se souhlasem eDelikatesy
Když teploty stoupají, Španělé sahají po svých osvědčených pokladech – studených polévkách, které spojují chuť, jednoduchost a svěžest. Tři z nich by měl znát každý milovník středomořské kuchyně: gazpacho, salmorejo a ajoblanco. Připravte si je doma a užijte si atmosféru Andalusie na talíři.
Ajoblanco – krém z mandlí a česneku
Ajoblanco je jemná, bílá polévka z Andalusie, která kombinuje chuť mandlí, česneku a olivového oleje. Překvapivě skvěle chutná s bílými hrozny.
Suroviny (4 porce):
-
200 g blanšírovaných mandlí
-
2 stroužky česneku
-
150 g bílého chleba
-
100 ml extra panenského olivového oleje
-
2 lžíce vinného octa
-
500 ml studené vody
-
sůl
-
hrozny na ozdobu
Postup přípravy: Chleba namočte, mandle a česnek rozmixujte s trochou vody. Přidejte chleba, olej, ocet, sůl, zbytek vody a mixujte do krémové konzistence. Polévku vychlaďte a podávejte s hroznovým vínem.
Ze španělské kuchyně si můžete připravit i omeletku, třeba podle videoreceptu Zdeňka Pohlreicha
Kompletní recept najdete ZDE: Španělská omeleta
Salmorejo – krémovější bratr gazpacha
Salmorejo pochází z Córdoby a má hustší, sametovou konzistenci díky pečivu a extra dávce olivového oleje. Skvěle chutná s vajíčkem a šunkou serrano.
Salmorejo: krémovější bratr gazpacha
Zdroj: se souhlasem eDelikatesy
Salmorejo: krémovější bratr gazpacha
Zdroj:
se souhlasem eDelikatesy
Suroviny (4 porce):
-
1 kg zralých rajčat
-
150 g bílého chleba (nejlépe den starého)
-
1 stroužek česneku
-
100 ml extra panenského olivového oleje (např. z eDelikatesy)
-
1 lžíce vinného octa
-
sůl
-
vařená vejce na ozdobu
-
plátky jamónu serrano na ozdobu
Postup přípravy: Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Chleba namočte ve vodě a vymačkejte. Vše vložte do mixéru s česnekem, olejem, octem a solí. Mixujte dohladka a vychlaďte. Podávejte s nasekaným vařeným vejcem a šunkou.
Gazpacho – ikona španělského léta
Svěží, rajčatová a plná zeleniny. Gazpacho je královnou studených polévek. Ideální, když nechcete trávit ani minutu u sporáku.
Gazpacho ikona španělského léta
Zdroj: se souhlasem eDelikatesy
Gazpacho ikona španělského léta
Zdroj:
se souhlasem eDelikatesy
Suroviny (4 porce):
-
1 kg zralých rajčat
-
1 salátová okurka
-
1 zelená paprika
-
1 malá cibule
-
2 stroužky česneku
-
50 ml extra panenského olivového oleje
-
2 lžíce vinného octa
-
sůl, pepř
-
studená voda podle potřeby
Postup přípravy: Všechnu zeleninu nakrájejte na kousky, vložte do mixéru spolu s olejem, octem, solí a pepřem. Rozmixujte dohladka a podle potřeby přidejte studenou vodu. Podávejte vychlazené, ozdobené nasekanou zeleninou nebo chlebovými krutony.
TIP: Pokud ani mixování a krájení aktuálně nestíháte, můžete sáhnout po hotových verzích gazpacha a salmoreja, které stačí jen vychladit a servírovat. Obě varianty si můžete koupit i na eDelikatesy, kde najdete spoustu dalších španělských specialit.
Zdroj: eDelikatesy (Sabores); zdroj foto: TZ