Španělský vermut třikrát jinak! Recepty na koktejlové variace, které vás překvapí
Zdroj: se souhlasem eDelikatesy
Španělský vermut třikrát jinak! Recepty na koktejlové variace, které vás překvapí
Zdroj:
se souhlasem eDelikatesy
Vermut patří mezi nejoblíbenější aperitivy – je elegantní, s jemnou hořkostí a bylinnými tóny, které probudí chuťové pohárky i konverzaci. Ať už sáhnete po sladké nebo suché variantě, jeho využití v koktejlech je opravdu široké. Přinášíme vám tři originální variace na klasické drinky, které si snadno připravíte i doma – ideálně s něčím dobrým ze španělských delikates.
Vermut je aromatizované víno obohacené o směs bylin a koření, které mu dodávají charakteristickou hořkosladkou chuť. Jeho historie údajně sahá až do antického Řecka, kde byl původně využíván jako léčivý nápoj. Moderní podoba vermutu pak vznikla v 18. století v italském Turíně, kde Antonio Benedetto Carpano vytvořil první komerční recepturu tohoto nápoje.
Negroni Bianco
Tento twist na známé Negroni potěší milovníky hořkých tónů.
Suroviny:
-
3 cl suchého bílého vermutu
-
3 cl ginu
-
3 cl bílého bitter likéru (např. Suze, Luxardo Bianco)
-
citronová kůra
Negroni Bianco
Zdroj: se souhlasem eDelikatesy
Negroni Bianco
Zdroj:
se souhlasem eDelikatesy
Postup: Vše promíchejte v míchací sklenici s ledem, přelijte do tumbleru a ozdobte kůrou z citronu. Skvělý ke kozímu sýru nebo membrillu s ořechy.
Vermut & Tonic
Zatímco Gin & Tonic zná každý, jeho mladší bratranec s vermutem vás překvapí svou lehkostí a jemností.
Suroviny:
-
5 cl suchého vermutu
-
prémiový tonik
-
plátek pomeranče nebo kolečko limetky
-
led
Vermut Tonic
Zdroj: se souhlasem eDelikatesy
Vermut Tonic
Zdroj:
se souhlasem eDelikatesy
Postup: Do sklenice typu highball vložte led, zalijte vermutem a dolijte tonikem. Ozdobte citrusovým plátkem. Skvělý je s praženými mandlemi s lanýži nebo olivami Cuquillo.
Vermut Spritz
Když spojíte vermut, bublinky a led, vznikne drink, který si říká o tapas a dobrou společnost.
Suroviny:
-
5 cl sladkého červeného vermutu
-
5 cl perlivé vody nebo suché cavy
-
plátek pomeranče
-
led
Vermut Spritz
Zdroj: se souhlasem eDelikatesy
Vermut Spritz
Zdroj:
se souhlasem eDelikatesy
Postup: Do vinné sklenky vložte led, zalijte vermutem a sodou (nebo cavou). Jemně promíchejte a přidejte plátek pomeranče. Skvěle ladí s chobotnicemi v olivovém oleji a kouskem bagety.
Širokou nabídku vermutů a dalších španělských specialit najdete v obchodě Sabores od eDelikatesy.
Zdroj: eDelikatesy (Sabores); zdroj foto: TZ
Dáte spíš na klasický Aperol Spritz? Pak pro vás máme videorecept, který se během léta bude hodit!
Kompletní recept najdete ZDE: Aperol Spritz