Sezona burčáku startuje! Vše, co o něm potřebujete vědět, a tipy, jak si ho co nejvíce užít

Jaký bude letošní ročník? Bude dostatek vína? Kolik ze své síly předalo letní slunce hroznům? Na první vína letošního ročníku si počkáme až do sv. Martina, ale první nápovědu nám mohou dát už tolik oblíbené burčáky. Ty představují první fázi výroby vína – kvašení. Zde najdete kompletní návod na to, jak si co nejlépe užít burčák.

Burčák neboli částečně zkvašený hroznový mošt milují nejen u nás, ale také na Slovensku a v Rakousku. Názvem burčák se ale může označovat pouze nápoj, který byl získaný výlučně z hroznů sklizených a zpracovaných na území ČR. Prodává se poměrně dlouho, protože různé odrůdy dozrávají průběžně, a to od 1. srpna do 30. listopadu. U burčáku by měl vždy být označený jeho výrobce. Přestože burčák zdaleka není tak náročný na výrobu jako samotné víno, promítá se už i do něj kvalita hroznů z moravských a českých vinic.

Vnímejte burčák více smysly

Až si budete burčák kupovat, prohlédněte si jeho barvu, přivoňte si k němu a také si ho poslechněte. Jaké by tedy měl mít vlastnosti?

  • Zbarvení: mléčně smetanové až okrové, max. jen mírně nahnědlé
  • Vůně: lehce kvasinková a hroznová, je cítit po odrůdě (je možné lehce vnímat i droždí pocházející z kvasinek)
  • Chuť: příjemně sladká, v pozadí s kyselinou
  • „Dynamika“ burčáku: měl by tzv. prskat (kvašení), jsou v něm pozorovatelné drobné perličky (uvolňování oxidu uhličitého), které ukazují, že je živý

Co by vás na burčáku naopak mělo odradit?

Znatelně nahnědlá barva, nepříjemný zápach (hniloba a zatuchlina) a výrazná alkoholická chuť, v níž převládá kyselina. Burčák se stále vyvíjí a mění se doslova každým okamžikem. Většina negativních vlastností tak pramení k toho, že je nesprávně uchováván, tedy v teple, na slunci, nebo jen neúměrně dlouho, a je proto prokvašený až příliš. Burčák navíc nikdy nesmí být ředěný vodou!

Z jakých odrůd se burčák vyrábí?

První burčáky, které od srpna tak netrpělivě vyhlížíte, pocházejí z raných odrůd. Z bílých se jedná např. o Müller Thurgau, který patří mezi naše tradiční a stále populární odrůdy nejen pro výrobu burčáku, Muškát moravský a Veltlínské červené rané, z červených zase o Modrý Portugal, Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe. Z těchto raných odrůd se také většinou vyrábí Svatomartinské víno. V září a v polovině října dozrávají další odrůdy (např. Chardonnay a Veltlínské zelené), na přelomu října a listopadu ještě Ryzlink vlašský či rýnský.

Víte, jaké druhy burčáku máme? Nejen bílý a červený…

Osvědčenou klasikou jsou burčáky bílé, ale vinaři a vinotéky často nabízejí také červený, příp. růžový. Nicméně burčák můžeme rozdělit také podle fáze kvašení, ve které se stáčí a prodává. Jedná se o:

  • Sladký burčák – ze začátku kvašení
  • Burčák ve varu – nejspíše nejchutnější stadium nápoje
  • Řezák neboli zlomený burčák – převládají kyseliny nad cukrem
  • Tzv. mydliňák – téměř všechen cukr prokvasil na alkohol

K burčáku připravte třeba výtečné tyčinky grissini s dipem ze sušených rajčat

Kompletní recept najdete ZDE

Skladování burčáku se nebojte, jen dodržujte pár zásad

Základem je koupit si množství nápoje, které vypijete ideálně do druhého dne. Nicméně je pitelný zhruba 3 dny od zakoupení (což se ale také odvíjí od fáze kvašení, viz výše). Je ovšem třeba dát ho do lednice nebo alespoň do chladného sklepa. Nižší teplota logicky zpomaluje proces kvašení. Nejspíše jste burčák pořídili v plastové lahvi (pro nápoj optimální), protože u ní můžete jednoduše nechat povolený závit, což je při skladování burčáku zcela zásadní. Jinak by mohl uvolňující se oxid uhličitý způsobit přetlak v lahvi, který vás může při otevření nepříjemně osprchovat nebo v horším případě láhev roztrhnout a avantgardně vymalovat okolní stěny.

Proč pít burčák?

Burčák je nejen lahodný, ale také obsahuje četné množství kvasinek a vitaminů, zejména vitaminů skupiny B. Obecně má tato vitaminová řada pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů, kůže i nervové soustavy. Jedním z nich je také thiamin neboli vitamin B1, který podporuje srdeční činnost. Burčák napomáhá i pročišťovat trávicí ústrojí. Nicméně protože obsahuje o něco více alkoholu než pivo, s jeho konzumací buďte opatrní.

Burčák od silnice?

Burčáku příliš nesvědčí vystavení se horkým teplotám. Proto ho s rozvahou kupujte u stánků u hlavních silničních tahů. Nicméně i přesto můžete u silnice pořídit dobrý burčák, na kterém si pochutnáte. Sledujte jeho vlastnosti, které jsou zmíněny výše v článku, nebo jej před nákupem jednoduše ochutnejte. A pokud si nejste jistí jeho kvalitou, raději si pro něj zajeďte do vinotéky nebo přímo k vinaři, pokud máte cestu kolem.

Zdroj: www.vinazmoravyvinazcech.cz.

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty