Salon vín představil 100 nejlepších českých a moravských vín pro rok 2024

Začátek ledna přinesl již tradičně sto nejlépe hodnocených vín naší nejvyšší a největší soutěže Salonu vín – národní soutěže vín. Jde o reprezentativní přehlídku vín jednotlivých vinařských regionů, odrůd a stylů našich vinařů pro aktuální rok, s níž se lze seznamovat a ochutnávat ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku.

Cesta do Salonu je dlouhá a vůbec ne jednoduchá. Vždyť každý zlatý medailista byl postupně podroben hned trojímu hodnocení a zlatá stovka vzešla z 2629 přihlášených vín na začátku soutěže. Z podoblastních kol postoupilo do prvního celostátního kola ještě poměrně velkorysých 1506 vín. Nejpřísnější filtr profesionálních degustátorů, ale například i chemických analýz, přišel až pak, když příležitost sáhnout si na nejvyšší ocenění získalo už jen 400 finalistů.

„Salonu vín se říká právem výkladní skříň našeho vinařství, protože jednak díky nekompromisnímu systému garantuje špičkovou kvalitu prezentovaných vín, jednak ale také zohledňuje jedinečnost vinařských regionů České republiky, naši bohatou odrůdovou skladbu a vinařský rukopis. Každá návštěva degustační expozice valtického zámku dává možnost udělat si ucelený obrázek, jak a jaká vína se u nás dělají,“ sdělil Petr Gondáš, manažer Salonu z Národního vinařského centra, které soutěž organizuje a zároveň spravuje degustační expozici. „Sledujte své oblíbené vinaře, jestli měli letos štěstí a mezi zlatou stovku se probojovali. Nejen v samotném Salonu vín, ale také v obchodech a vinotékách, na e-shopech a stránkách vinařů či v restauracích lze tato vína poznat podle zlaté medaile Salonu vín 2024 nalepené na lahvích vína a je dobře, že si tak může naše nejlépe hodnocená vína užívat skutečně každý,“ dodal.

Degustační expozice Salonu vín se otevírá 1. února a vítat návštěvníky bude opět až skoro do Vánoc.

Vítězové jednotlivých kategorií:

Šampion soutěže a vítěz kategorie A (bílá vína suchá)

  • Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2022, č.š. 10/22 - Vinařství Tichý

Vítěz kategorie B (bílá vína polosuchá a polosladká)

  • Ryzlink rýnský, výběr z hroznů, 2022, č.š. 2223 – Ing. Miroslav Volařík

Vítěz kategorie C (sladká vína)

  • Rulandské bílé, výběr z cibéb, 2021, č.š. 2142 – Ing. Miroslav Volařík

Vítěz kategorie D – růžová vína a klarety

  • André rosé, pozdní sběr, 2022, č.š. 1122 – Vinařství Svoboda

Vítěz kategorie E – červená vína suchá

  • Rulandské modré rezerva, výběr z hroznů, 2018, č.š. 18964 – HABÁNSKÉ SKLEPY

Vítěz kategorie G – jakostní šumivá vína

  • Dominique blanc de noirs, pěstitelský sekt, 2019, č.š. L9102 – Kamil Prokeš vinařství

Cenu za nejlepší kolekci vín získalo Zámecké vinařství Bzenec

V kolekci sta vín se zlatou medailí Salonu vín 2024 je 54 vinařů a vinařských firem. Největší zastoupení má Zámecké vinařství Bzenec (10 vín) následováno vinařstvími Ing. Miroslav Volařík a Kamil Prokeš (6 vín) a Štěpán Maňák (5). Nejvíce z celkového počtu 26 odrůd jsou pak zastoupeny Ryzlink rýnský (14), Chardonnay (12) a Rulandské bílé s Ryzlinkem vlašským (9). Z modrých odrůd pak Rulandské modré (4) a Frankovka (3).

Letošní již 24. ročník soutěže proběhl v ustáleném trojkolovém formátu, kdy během první fáze posuzují komisaři vína v jednotlivých moravských vinařských podoblastech (Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická, Slovácká) a ve vinařské oblasti Čechy. Následují dvě celostátní kola hodnocení, která určí složení Salonu vín pro následující rok, Šampiona a vítěze kategorií.

Na vlastní soutěž navazuje od února celoroční degustační expozice těchto nejlepších sta vín v historickém sklepení valtického zámku. Zde je možné prostřednictvím několika typů degustačních programů, včetně tzv. „volné degustace“, programů řízených sommelierem a individuální degustace z prezentačního automatu, ochutnat nejlepší vína pro daný rok. Letošní otevření expozice pro veřejnost je plánováno na 1. února.

Zdroj a další informace na www.salonvin.cz, www.narodnisoutezvin.cz a www.vinazmoravyvinazcech.cz

Vyzkoušejte pstruhy na víně nadívané bylinkami s pečenou zeleninou podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty