Olej z rýžových otrub
Zdroj: iStock
Olej z rýžových otrub
Zdroj:
iStock
Rýžový olej je surovinou, která vyniká svými výživovými a zdravotními benefity. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, zejména vitaminu E a gamma-oryzanolu, které chrání buňky před volnými radikály a přispívají k udržení optimální hladiny cholesterolu. Má vysoký kouřový bod, což z něj dělá skvělého pomocníka v teplé kuchyni. Díky těmto vlastnostem je rýžový olej skvělou volbou pro každého, kdo chce podpořit své zdraví a vitalitu, ať už jde o každodenní vaření nebo speciální příležitosti.
Přednosti rýžového oleje
Rýžový olej, získávaný z rýžových otrub, obsahuje cenné látky, zejména pokud je lisován za studena, čímž si uchovává vitamíny E, A, K, některé vitamíny skupiny B (například kyselinu pantothenovou) a malé množství vitamínu C. Dále obsahuje lecitin, skvalen, fytosteroly, polyfenoly a další prospěšné sloučeniny. Mezi významné látky patří gamma-oryzanol, který podle studií podporuje zdraví při menopauze, zvyšuje hladinu testosteronu, snižuje cholesterol a zlepšuje náladu díky uvolňování endorfinů. Rýžový olej je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselinu olejovou a linolovou (omega-6), avšak neobsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro správný poměr k omega-6. I přesto má rýžový olej mnoho benefitů, jako je vysoký obsah vitamínu E, který z něj činí silný antioxidant. Díky omega-6 mastným kyselinám pomáhá snižovat cholesterol, podporuje prevenci kardiovaskulárních onemocnění a může přispět k ochraně před rakovinou. „Rýžový olej je skvělou volbou pro ty, kdo hledají zdravější alternativu do kuchyně. Díky vysokému obsahu antioxidantů a stabilitě při vysokých teplotách spojuje výživové benefity s praktickým využitím při vaření,“ říká Kristýna Solařová ze společnosti Gaston a značky Franz Josef Kaiser.
Jednou z největších předností rýžového oleje je jeho vysoký kouřový bod dosahující 215 °C až 255 °C, což ho činí ideálním pro smažení, pečení i grilování. Nevytváří při vysokých teplotách škodlivé látky a zachovává si své nutriční hodnoty. Neutrální chuť oleje navíc umožňuje přirozeně vyniknout ostatním ingrediencím, což z něj dělá perfektní základ pro asijskou kuchyni, saláty, marinády i dresinky.
Připravte výborné kuřecí kung pao podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia
Co je kouřový bod oleje?
Zahřejeme-li oleje na vysokou teplotu, můžeme je takzvaně přepálit. Při přepalování tuků vzniká několik škodlivých látek. Akrolein je silně dráždivá látka s nepříjemným zápachem, která dráždí oči, kůži a dýchací cesty. Trans tuky mohou vznikat zahříváním nenasycených tuků a mohou přispívat k srdečně-cévním onemocněním. Karcinogenní sloučeniny, jako polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs), se tvoří při spalování organických materiálů a mohou se hromadit v těle. Peroxidové sloučeniny vznikají oxidací tuků a mohou poškodit buněčnou DNA, podobně jako volné kyslíkové radikály, které mohou vyvolat oxidační stres a zvýšit riziko rakoviny. Vyhýbání se přepáleným tukům a spáleným potravinám je proto klíčové pro zdraví. Oleje s vyšším obsahem nasycených nebo mononenasycených mastných kyselin jsou tepelně stabilnější. Je tedy vhodné znát kouřový bod jednotlivých olejů, tedy maximální teplotu, na kterou ho můžeme zahřát a používat je v kuchyni správně.
-
Vysoký kouřový bod - oleje se mohou používat při smažení a fritování – rýžový olej, avokádový olej, rafinovaný olivový olej, přepuštěné máslo ghí, řepkový olej, slunečnicový olej, rafinovaný kokosový olej, rafinovaný arašídový olej, sojový olej.
-
Nižší kouřový bod - oleje jsou vhodné spíše pro studenou kuchyni – extra panenský olivový olej, sezamový olej, lněný olej, dýňový olej, konopný olej, vlašský ořechový olej.
Vhodnost oleje pro tepelnou úpravu závisí především na složení mastných kyselin a jeho kouřovém bodu. Rafinované oleje bývají stabilnější a lépe snášejí vysoké teploty. Pro hluboké smažení je ideální rýžový či řepkový olej, zatímco do studené kuchyně se hodí například extra panenský olivový, slunečnicový, dýňový, lněný nebo hroznový olej.
Ekologicky šetrná volba
Rýžový olej je také ekologicky šetrnou volbou, protože vzniká jako vedlejší produkt při zpracování rýže, čímž podporuje udržitelný přístup k výrobě potravin. Díky snadné dostupnosti na českém trhu se stává stále oblíbenější alternativou mezi rostlinnými oleji.
Zdroj: Franz Josef Kaiser