Začátek školního roku je po letních prázdninách vždy náročný, a to nejen pro děti. Není divu, že je v tomto období věnována zvýšená pozornost právě dopolední svačině. Proč si tedy na přípravě školní svačiny dát záležet?
Proč nepodceňovat přípravu školní svačiny?
Svačina má zásadní vliv na výsledky dětí ve škole. Když děti nesvačí, nebo dokonce ani nesnídají, je pro ně mnohem náročnější se soustředit. Absence dopoledního jídla je často příčinou nepozornosti, zhoršené koncentrace, únavy, spavosti a v případě nedostatečného pitného režimu také bolestí hlavy.
Popusťte uzdu své fantazii
Další chybou je také stále se opakující stejná svačina, kterou dítě dříve či později vyhodí. Je potřeba zapojit fantazii a také se zajímat „co ve škole frčí“, aby se minimalizovala šance, že doma připravená svačina skončí v koši. Řešením není ale kapesné, které má nahradit domácí svačiny. Děti ho většinou utratí za sladkosti a nejrůznější laskominy, které problém jen zhorší. „Cukr děti zasytí jen na krátkou dobu, ale o to dříve se pak objeví pocit únavy. Navíc je popíjení limonád a baštění cukrovinek častým důvodem zvyšování tělesné hmotnosti a v kombinaci s nedostatečným pohybem může vést ke vzniku nadváhy a obezity“, varuje nutriční terapeutka Mgr. Miroslava Matějková.
Přípravu školní svačiny by proto rodiče neměli podceňovat. Jako základ dopoledního jídelníčku každého školáka, tvoří svačina 10 až 15 % denního energetického příjmu. Doma připravená svačina je pak o to hodnotnější, že mají rodiče kontrolu nad tím, co jejich dítě během dne a školní výuky sní. Do přípravy dopoledních jídel je dobré zapojit i děti samotné. Rodiče jim dají prostor pro vyjádření vlastního názoru a společně strávený čas se může stát i příjemným rodinným rituálem.
Základem je rozmanitost!
Správná svačina by měla obsahovat kombinaci různých potravin, aby byla rozmanitá a obsahovala zástupce všech základních živin, tedy sacharidů, bílkovin i tuků. Správnou volbou je tedy např. kousek pečiva (pro starší děti celozrnného) v kombinaci se šunku, sýrem, vejcem, lososem či jogurtem. Pečivo můžeme dětem namazat domácí pomazánkou nebo slabou vrstvou másla. Neměla by určitě chybět zelenina (list salátu, rajče, okurka, strouhaná mrkev či červená řepa) nebo kousek ovoce. „Jako sladkou variantu můžeme doma připravit zdravější pečené müsli tyčinky bez polevy nebo trendy skleničky, do kterých navrstvíme třeba jogurt, kousky barevného ovoce či pohankové pukance. Pro děti, které trápí nesnášenlivost lepku, jsou vhodné vedle bezlepkového pečiva, např. bezlepkové piškoty z Kávovin, které se můžou kombinovat s ovocem, pudinkem nebo tvarohem“, říká nutriční terapeutka.
Děti ocení, když se nebudeme bát se svačinou experimentovat. K extravagantnějším kouskům ve školní lavici může patřit např. bagel s lososem, kukuřičná tortilla s plátky pečeného kuřecího masa a guacamole, domácí muffiny s ovocem a jogurtovým nápojem, pita chléb s hummusem, těstovinový salát či burákové máslo. Trendy jsou také nejrůznější skleničky, které pod víčky ukrývají kombinace jogurtu, ovoce a dalších variant, kterým se meze ve fantazii nekladou.
Hravé svačinové skleničky
Ingredience „sladká“ varianta: ½ hrnku pohankových pukanců, 1 kelímek bílého jogurtu, borůvky, maliny, ostružiny nebo ½ hrnku bezlepkových piškotů, 1 měkký tvaroh, banán, kiwi, pomeranč
Ingredience „slaná“ varianta: tvarohová pomazánka nebo hummus, ¼ hrnku pohankových pukanců, zelenina dle chuti, např. paprika, okurka, rajče
Postup: Očištěné ovoce naskládejte do skleniček jako jednotlivé vrstvy, které proložte jogurtem nebo tvarohem. Dle chuti můžete použít jogurt už ochucený nebo do tvarohu přimíchat lžičku třtinového cukru. Pro základ slané varianty svačinové skleničky je výborný cizrnový hummus, jako dip pro zeleninové hranolky. Pro zpestření pak můžete přidat pohankové pukance, které pomazánku odlehčí.
redaktorka FTV Prima