Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Proč nepodceňovat přípravu školní svačiny?

Proč nepodceňovat přípravu školní svačiny?

Proč nepodceňovat přípravu školní svačiny? Zdroj: TZ

  • Zavřít

Proč nepodceňovat přípravu školní svačiny? Zdroj: TZ

Začátek školního roku je po letních prázdninách vždy náročný, a to nejen pro děti. Není divu, že je v tomto období věnována zvýšená pozornost právě dopolední svačině. Proč si tedy na přípravě školní svačiny dát záležet?

Svačina má zásadní vliv na výsledky dětí ve škole. Když děti nesvačí, nebo dokonce ani nesnídají, je pro ně mnohem náročnější se soustředit. Absence dopoledního jídla je často příčinou nepozornosti, zhoršené koncentrace, únavy, spavosti a v případě nedostatečného pitného režimu také bolestí hlavy.

Popusťte uzdu své fantazii

Další chybou je také stále se opakující stejná svačina, kterou dítě dříve či později vyhodí. Je potřeba zapojit fantazii a také se zajímat „co ve škole frčí“, aby se minimalizovala šance, že doma připravená svačina skončí v koši. Řešením není ale kapesné, které má nahradit domácí svačiny. Děti ho většinou utratí za sladkosti a nejrůznější laskominy, které problém jen zhorší. „Cukr děti zasytí jen na krátkou dobu, ale o to dříve se pak objeví pocit únavy. Navíc je popíjení limonád a baštění cukrovinek častým důvodem zvyšování tělesné hmotnosti a v kombinaci s nedostatečným pohybem může vést ke vzniku nadváhy a obezity“, varuje nutriční terapeutka Mgr. Miroslava Matějková.

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Rozšiřte svůj repertoár a připravte si nové svěží pomazánky

Přípravu školní svačiny by proto rodiče neměli podceňovat. Jako základ dopoledního jídelníčku každého školáka, tvoří svačina 10 až 15 % denního energetického příjmu. Doma připravená svačina je pak o to hodnotnější, že mají rodiče kontrolu nad tím, co jejich dítě během dne a školní výuky sní. Do přípravy dopoledních jídel je dobré zapojit i děti samotné. Rodiče jim dají prostor pro vyjádření vlastního názoru a společně strávený čas se může stát i příjemným rodinným rituálem.

Základem je rozmanitost!

Správná svačina by měla obsahovat kombinaci různých potravin, aby byla rozmanitá a obsahovala zástupce všech základních živin, tedy sacharidů, bílkovin i tuků. Správnou volbou je tedy např. kousek pečiva (pro starší děti celozrnného) v kombinaci se šunku, sýrem, vejcem, lososem či jogurtem. Pečivo můžeme dětem namazat domácí pomazánkou nebo slabou vrstvou másla. Neměla by určitě chybět zelenina (list salátu, rajče, okurka, strouhaná mrkev či červená řepa) nebo kousek ovoce. „Jako sladkou variantu můžeme doma připravit zdravější pečené müsli tyčinky bez polevy nebo trendy skleničky, do kterých navrstvíme třeba jogurt, kousky barevného ovoce či pohankové pukance. Pro děti, které trápí nesnášenlivost lepku, jsou vhodné vedle bezlepkového pečiva, např. bezlepkové piškoty z Kávovin, které se můžou kombinovat s ovocem, pudinkem nebo tvarohem“, říká nutriční terapeutka.

Novinky

Upečte si doma bagel, krále snídaní nejen v New Yorku

Děti ocení, když se nebudeme bát se svačinou experimentovat. K extravagantnějším kouskům ve školní lavici může patřit např. bagel s lososem, kukuřičná tortilla s plátky pečeného kuřecího masa a guacamole, domácí muffiny s ovocem a jogurtovým nápojem, pita chléb s hummusem, těstovinový salát či burákové máslo. Trendy jsou také nejrůznější skleničky, které pod víčky ukrývají kombinace jogurtu, ovoce a dalších variant, kterým se meze ve fantazii nekladou.

Hravé svačinové skleničky

Ingredience „sladká“ varianta: ½ hrnku pohankových pukanců, 1 kelímek bílého jogurtu, borůvky, maliny, ostružiny nebo ½ hrnku bezlepkových piškotů, 1 měkký tvaroh, banán, kiwi, pomeranč

Ingredience „slaná“ varianta: tvarohová pomazánka nebo hummus, ¼ hrnku pohankových pukanců, zelenina dle chuti, např. paprika, okurka, rajče

Postup: Očištěné ovoce naskládejte do skleniček jako jednotlivé vrstvy, které proložte jogurtem nebo tvarohem. Dle chuti můžete použít jogurt už ochucený nebo do tvarohu přimíchat lžičku třtinového cukru. Pro základ slané varianty svačinové skleničky je výborný cizrnový hummus, jako dip pro zeleninové hranolky. Pro zpestření pak můžete přidat pohankové pukance, které pomazánku odlehčí.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky tipy pro děti svačiny astronomie

Návrhy pro vás

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Recepty

Zeleninová čalamáda s václavkami

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví


Přečtěte si také

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Novinky

Kuchyně hlubokých hvozdů aneb Jak se jedlo na Šumavě

Prostřeno!

Prostřeno: Banánové lívanečky s krémem ze šlehačky a mascarpone, zdobené lesním ovocem

Prostřeno!

Prostřeno: Křepelky pečené na demi glace a červeném víně s divokým kořením s bramborovou kaší se smaženou cibulkou

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí krémová polévka

Prostřeno!

Prostřeno: Domácí houstičky s grilovaným vepřovým a remuládou z limetky, slané sojové omáčky, koriandru, česneku a majonézy

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Recepty

Meruňkový koláč s křupavou drobenkou s pekanovými ořechy

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Pečivo

Poklady německé kuchyně: Bramborový chleba

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Migrace u maďarských hranic se vymyká kontrole. Pravidelně se střílí, farmáři se bojí sklízet „Blbá nálada v Česku.“ Společnost je naštvaná, většinu lidí trápí nejistota, ukazuje průzkum Gripeny zdarma nelákají ani Pavla. Radši americké F-35, řekl prezident a vysvětlil proč

prima-zeny

Návštěvníci se musí protáhnout mezi nahými těly. Výstava kontroverzní umělkyně šokuje Tiktokerka Anna Dvořáková by chtěla domů sluhu. Na kolegu prozradila, že v zákulisí štěká Albert konečně zaskóruje! Vyhlášený sukničkář se ale do Kristýny zamiloval

prima-zoom

Znáte jednookého českého krále? Utahraptor byl krutým lovcem. Podívejte se, jak líčil na kořist Král gangsterů opouštěl Alcatraz s mentální kapacitou dítěte. Většinu života ho trápila děsivá choroba

prima-fresh

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě Kuchyně hlubokých hvozdů aneb Jak se jedlo na Šumavě

prima-cool

Jak to vypadá s Rambem 6? Volno jste dostali, jen když jste se zhroutili. Jedna marvelovka vznikala dost drsně Elitní hráčku odmítly prestižní mužské týmy. Nad zbabělým důvodem budete kroutit hlavou

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Jaromír Soukup jen zírá, jak si Agáta užívá s Dopitou. Ten je u ní jako doma Výsměch a totální ponížení? Kráska tvrdí, že Muradov ke své Sabině shání bokovky Jak vypadá kočka z Pobřežní hlídky dnes? Proti času nemůže bojovat žádná kráska

prima-living

Jednoduchý věneček z buxusu ve tvaru srdce ozdobí zádveří domu nebo okno Bydlení Václava Upíra Krejčího je složité. O dům za 30 milionů korun bojuje s exmanželkou Fotbalová legenda Jozef Chovanec prodává nádherný dům za 35 milionů korun

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.