Receptů na pomazánky není nikdy dost. Můžete je natírat na chleba k svačině, na chlebíčky při oslavách nebo je využít jako dip k nabírání krekrů či zeleniny. Vyzkoušejte dva nové recepty, které vám domů přivolají jaro.
Rozšiřte svůj repertoár a připravte si nové svěží pomazánky
Mrkvová pomazánka s ořechy a sušeným ovocem
Svěží nasládlá mrkev se skvěle snoubí s křupavými ořechy a výraznými chutěmi sušeného ovoce.
Potřebujete:
• 2 balení lučiny 100 g
• 1 středně velká mrkev
• hrst ořechů
• hrst sušeného ovoce podle vaší chuti (švestky, fíky, brusinky apod.)
• 6 lístků meduňky
• 1 polévková lžíce jablečného džusu nebo moštu
• 1 jablko na ozdobení
Nastrouhejte očištěnou mrkev, najemno nasekejte ořechy, sušené ovoce a meduňku. To vše dejte do větší mísy a zalijte lžící jablečného džusu. Přidejte lučinu a důkladně promíchejte. Pomazánku podávejte s tmavým chlebem a můžete ji dozdobit kousky čerstvého jablka.
Pomazánka z čerstvého sýra s řapíkatým celerem a jablky
Kořeněná chuť řapíkatého celeru si se sladkokyselou chutí jablka skvěle rozumí. Na tomto základě stojí třeba slavný salát Waldorf a stejně dobře funguje i v pomazánce.
Potřebujete:
• 1 balení lučiny 200 g
• 200 g řapíkatého celeru
• 1 jablko
• 2 lžíce sezamového semínka
• pepř a sůl
Řapíkatý celer a jablko nakrájejte na drobné kousky, dejte do mísy a přidejte lučinu. Přisypejte dvě lžíce sezamového semínka, pepř a špetku soli a důkladně promíchejte. Nechte odležet v lednici alespoň hodinu a podávejte s pečivem.