Podzim je tady a s ním i oblíbené omáčky, které jsou naprosto typické nejen pro českou kuchyni. Co ale dělat ve chvíli, kdy máte problém s jejich zahuštěním? Není to tak složité, pomohou vám základní ingredience, které už nejspíš stejně máte doma.
Potřebujete zahustit omáčku? Sáhnout můžete po mouce i vejcích
V některých případech na zahuštění omáčky ale nepotřebujete prakticky nic jiného než čas a žár plotny. Tzv. redukci zkuste ve chvíli, kdy vám do požadované hustoty chybí relativně málo. S až příliš vodovou omáčkou vám totiž tolik nepomůže, protože vyvařením se chuť hodně koncentruje. A přesolenou omáčku přece nechcete.
Zázračná vejce
Pokud se chystáte na přípravu holandské omáčky nebo populární aioli, určitě víte, jakou roli hrají v těchto receptech právě vejce, resp. vaječné žloutky. Po důkladném vyšlehání a v kombinaci s olejem nebo máslem se vám odmění krémovou konzistencí, která se skvěle zužitkuje v mnoha jídlech. Stejně tak ale perfektně fungují na zahuštění teplých krémových omáček, jen je musíte předem rozmíchat v malém množství horké tekutiny, aby žloutky získaly stejnou teplotu a při přilití se nesrazily.
Holandská omáčka 1 Zdroj: iStock
Mouka nebo kukuřičný škrob
Škrob nebo mouka, to je sázka na jistotu. Tyto ingredience fungují na zahuštění naprosto skvěle, ale i v tomto případě se hodí znát pár triků. Minimálně doporučujeme kukuřičný škrob rozmíchat v troše studené vody, aby vám vznikla kaše. Ta se pak v omáčce lépe rozpustí a nenadělá hrudky. U mouky můžete postupovat stejně, pokud je omáčka opravdu hodně tekutá.
Po přidání do samotné omáčky vždy šlehejte, aby se vše dobře provařilo a rozpustilo. Teprve pak se budou dít zázraky. Škrob funguje o něco lépe než mouka, proto ho můžete využít méně (1 lžíce škrobu vs. 2 lžíce mouky na 1 hrnek tekutiny).
Rozmixovaná zelenina
Velice snadný trik, jak zahustit omáčku se zeleninovým základem? Stačí část zeleniny rozmixovat na pyré! Po zamíchání vám omáčka krásně zhoustne bez přidání čehokoliv dalšího. Stejně tak můžete do omáček přidat trochu rozmixovaného květáku nebo fazolí, ale pozor na případnou změnu výsledné chuti.
Zdroj: simplyrecipes.com; zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima