Klepání na plechovku před tím, než se otevře, je jedním z těch zvyků, které mnoho lidí dělá automaticky. Má tento zvyk své opodstatnění?
Poklepáváte plechovku s pivem či limonádou před otevřením? Tohle byste tedy měli vědět
Při otevření šumivého nápoje v plechovce nás může nepříjemně překvapit vypěnění. Tento jev se vyskytuje jak u alkoholických, tak u nealkoholických nápojů nasycených oxidem uhličitým. Mnozí se vypěnění snaží zabránit tak, že na plechovku před otevřením poklepou.
Teorie, proč se klepe na plechovku
Otevření pórů: Někteří tvrdí, že klepání na plechovku může pomoci otevřít drobné póry, což by mohlo mít pozitivní vliv na chuť nápoje. Tato teorie však postrádá vědeckou oporu a je spíše založena na domněnkách.
Rozptýlení pěny: Klepáním by se měla pěna ztratit, což by mohlo zabránit vypěnění na konzumenta. Tato teorie má své stoupence, ale výzkum nic takového neprokázal.
Rituální gesto a sociální zvyk: Klepání na plechovku slouží také jako rituální gesto a součást sociálního zvyku spojeného s pitím.
Neriskujte s plechovkami a raději si namíchejte příjemně perlivý Aperol Spritz podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Co říká výzkum
V rámci experimentu provedeného na University of Denmark bylo zkoumáno klepání na plechovku před otevřením. Celkem se použilo 1 031 plechovek. Tyto plechovky byly nejprve zváženy. Poté byla polovina z nich po dobu 2 minut mírně třepána na mechanické třepačce, zatímco na druhou polovinu se poklepalo pouze prsty. Následně byly plechovky otevřeny, a po procesu vypěnění byly opět zváženy.
Zkoumalo se, zda poklepaná plechovka, ve které je většina bublin už nahoře, vytlačí méně tekutin, než ta z mechanické třepačky.
Výsledek ukázal, že poklepání na plechovku nemělo žádný vliv na množství piva, které vypěnilo po otevření. V obou případech vypěnilo stejné množství a klepání prsty tak ničemu nezabránilo.
Zdroj: sciencemag
redaktorka FTV Prima