Mangold je blízký příbuzný špenátu, ale také řepy. Oproti špenátu je méně známý a trochu opomíjený, ale díky své výborné, lehce ořechové chuti – a hlavně nenáročnosti oproti špenátu, co se pěstování týče – se na našich zahrádkách objevuje stále častěji.
Objevte mangold – skvělou podzimní zeleninu podobnou špenátu
Původ a sezona mangoldu
Ač se to možná nezdá, mangold se u nás pěstuje už zhruba 300 let. Vzhledově připomíná špenát, ale i listy řepy, se kterou je schopný se křížit. Mangold můžete pěstovat od jara až do konce listopadu, na pěstování je velmi nenáročný a úroda bývá značná.
Na co si dát pozor: Mangold je potřeba před zpracováním propláchnout, nikdy na něj ale nepouštějte vodu přímo, listy by se pohmoždily, a pokud byste si je chtěli uchovat čerstvé pár dní v chladničce, rychleji by zavadaly a kazily se.
Jak lze mangold uchovávat?
Mangold je nejlepší čerstvý, ale v ledničce několik dní vydrží. Lze ho také zamrazit; před zamrazením je ale vhodné listy nasekat nahrubo a spařit horkou vodou. V zimě ho pak můžete jednoduše vyndat a použít do různých pokrmů nebo jako přílohu.
Mangold plný vitamínů?
Mangold obsahuje řadu vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Především je bohatý na vitamín C, ale najdeme v něm i vitamín B a provitamin A. Z minerálních látek pak obsahuje vápník, draslík, železo a hořčík.
Mangold a jeho uplatnění v kuchyni
Mangold můžete použít všude tam, kde špenát. Připravovat ho můžete taktéž například jako chřest. Hodí se především jako příloha k masu a rybě. Ovšem ke zvěřině – díky její výrazné chuti – vhodný není. Uplatní se také v různých zeleninových polévkách, přidat ho lze do slaných koláčů nebo si z něj připravte pesto na těstoviny. Zkusit můžete i místo jablkového závinu, ten mangoldový naslano. Mangold se také hodí do indické a orientální kuchyně. Dá se i zapékat – především s těstovinami a sýrem, se kterým skvěle ladí; platí ale, že podzimní sklizeň musíte vždy před použitím spařit horkou vodou a řapíky, které se konzumují také, oloupat. Jarní listy mangoldu se dají konzumovat syrové, zkuste je přidat například do salátů.
Autor: Dana Špatenková
redaktorka FTV Prima