V obchodech najdete velké množství šumivých vín. V Česku má největší tradici sekt, o kterém často mylně hovoříme jako o šampaňském, a který bývá součástí rodinných oslav. Současný trh však nabízí mnohem širší paletu bublinek. Vedle tradičního sektu jsou k mání luxusní šampaňské, cenově dostupnější španělská cava či francouzský crémant a svěží italské prosecco.
Silvestrovský přípitek se neobejde bez bublin! Vyberete si sekt, prosecco, cavu nebo crémant?
Při výběru šumivého vína bývá rozhodujícím faktorem nákupu obsah zbytkového cukru. Zvlášť suché, takzvaně tvrdé, s obsahem 0 až 8 g cukru na litr, označujeme jako extra brut. O něco více cukru (méně než 15 g cukru/l) pak obsahuje varianta brut. Oblíbené demi-sec (polosuché) obsahuje 33 až 50 g cukru/l. „Chcete-li vybrat kvalitní šumivé víno, měli byste svoji pozornost určitě zaměřit na etiketu,“ vysvětluje sommeliér Tesco Jan Spevák. „Etiketa je takovým dokladem původu vína a poskytuje veškeré potřebné informace. Z etikety například vyčtete, o jaký druh vína se jedná, odkud víno pochází, jaký je obsahu cukru. Při výběru šumivých vín pak doporučuji koukat i na způsob výroby, jestli je to metodou charmat, tedy druhotné kvašení, při kterém vznikají bublinky probíhá v nerezovém tanku, nebo klasickou metodou, kdy bublinky vznikají přímo v lahvi,“ doplňuje.
A z jakých šumivých vín si můžeme vybrat?
Šampaňským šumivým vínem smí být nazýváno pouze víno z francouzské oblasti Champange, kde se šampaňské začalo vůbec poprvé vyrábět. Právem je tedy mezi vinaři považováno za absolutní symbol šumivého potěšení. Šampaňskému dávají charakter tři odrůdy vinné révy – Pinot noir (dodává plnost), Chardonnay (dodává rafinovanou chuť a elegantní kyselinky) a Pinot meunier (dodává šampaňskému svěžest a živost). Klasickou, původní metodou, je kvašení vína v lahvi, které je ve Francii nazýváno jako méthode Champenoise. V uzavřených lahvích nastává druhotné kvašení a vzniklý oxid uhličitý proměňuje tiché víno v šumivé. Po druhotném kvašení víno zraje v temných sklepích minimálně rok, ale často po dobu tří i více let.
„K šampaňskému se výborně hodí pokrmy z drůbeže a ryb. K veselí silvestrovské noci se ale hodí prostě jen tak, na oslavu. Nezapomeňte, že aby servírování bylo dokonalé, je třeba víno dobře vychladit na 6–8 ºC a nalévat ho do štíhlých sklenic typu flétna,“ doporučuje sommeliér.
Crémant je francouzské šumivé víno, které se vyrábí stejnou metodou jako šampaňské, avšak má velmi jemné perlení a malé bublinky oxidu uhličitého. U crémant de Limoux je vyžadován podíl minimálně 60 % odrůdy Mauzac a maximálně 20 % Chardonnay a 20 % Chenin blanc.
Cava je španělské šumivé víno, při jehož výrobě se užívá stejných procesů jako při výrobě francouzského šampaňského, a to již od 19. století. Hrozny, které jsou pro výrobu určeny, jsou vybírány a sklízeny s největší pečlivostí. Tato vína jsou většinou méně suchá než francouzská šumivá vína a zároveň jim nechybí španělský temperament. Cava brut pak patří k nejoblíbenějším.
Sekt jako označení pro šumivé víno se nejčastěji používá ve střední Evropě a v Německu, odkud název pochází. Svoji oblibu si u nás získal především Bohemia Sekt vyráběný ve Starém Plzenci. Zajímavostí je, že zásadní roli sehrál ve Starém Plzenci Louis Girardot, který pocházel z Champagne a do Čech tak přinesl technologii výroby sektů.
Prosecco je italské šumivé víno a na trhu můžeme narazit na dva hlavní typy vína prosecco – frizzante (slámové barvy, jemně perlivé s výraznou ovocností a příjemně šťavnaté) a spumante (svěží, vášnivější a bohatě perlivé víno). „Prosecco jako elegantní víno bude jak dobrým aperitivem, tak se též hodí jako doprovod k lehkým předkrmům či v kategorii extra dry i ke sladkým dezertům,“ doplňuje sommeliér.
Zdroj: sommeliér Jan Spěvák, foto zdroj: iStock