Silvestrovský přípitek se neobejde bez bublin! Vyberete si sekt, prosecco, cavu nebo crémant?

V obchodech najdete velké množství šumivých vín. V Česku má největší tradici sekt, o kterém často mylně hovoříme jako o šampaňském, a který bývá součástí rodinných oslav. Současný trh však nabízí mnohem širší paletu bublinek. Vedle tradičního sektu jsou k mání luxusní šampaňské, cenově dostupnější španělská cava či francouzský crémant a svěží italské prosecco.

Při výběru šumivého vína bývá rozhodujícím faktorem nákupu obsah zbytkového cukru. Zvlášť suché, takzvaně tvrdé, s obsahem 0 až 8 g cukru na litr, označujeme jako extra brut. O něco více cukru (méně než 15 g cukru/l) pak obsahuje varianta brut. Oblíbené demi-sec (polosuché) obsahuje 33 až 50 g cukru/l. „Chcete-li vybrat kvalitní šumivé víno, měli byste svoji pozornost určitě zaměřit na etiketu,“ vysvětluje sommeliér Tesco Jan Spevák. „Etiketa je takovým dokladem původu vína a poskytuje veškeré potřebné informace. Z etikety například vyčtete, o jaký druh vína se jedná, odkud víno pochází, jaký je obsahu cukru. Při výběru šumivých vín pak doporučuji koukat i na způsob výroby, jestli je to metodou charmat, tedy druhotné kvašení, při kterém vznikají bublinky probíhá v nerezovém tanku, nebo klasickou metodou, kdy bublinky vznikají přímo v lahvi,“ doplňuje.

A z jakých šumivých vín si můžeme vybrat?

Šampaňským šumivým vínem smí být nazýváno pouze víno z francouzské oblasti Champange, kde se šampaňské začalo vůbec poprvé vyrábět. Právem je tedy mezi vinaři považováno za absolutní symbol šumivého potěšení. Šampaňskému dávají charakter tři odrůdy vinné révy – Pinot noir (dodává plnost), Chardonnay (dodává rafinovanou chuť a elegantní kyselinky) a Pinot meunier (dodává šampaňskému svěžest a živost). Klasickou, původní metodou, je kvašení vína v lahvi, které je ve Francii nazýváno jako méthode Champenoise. V uzavřených lahvích nastává druhotné kvašení a vzniklý oxid uhličitý proměňuje tiché víno v šumivé. Po druhotném kvašení víno zraje v temných sklepích minimálně rok, ale často po dobu tří i více let.

„K šampaňskému se výborně hodí pokrmy z drůbeže a ryb. K veselí silvestrovské noci se ale hodí prostě jen tak, na oslavu. Nezapomeňte, že aby servírování bylo dokonalé, je třeba víno dobře vychladit na 6–8 ºC a nalévat ho do štíhlých sklenic typu flétna,“ doporučuje sommeliér.

Crémant je francouzské šumivé víno, které se vyrábí stejnou metodou jako šampaňské, avšak má velmi jemné perlení a malé bublinky oxidu uhličitého. U crémant de Limoux je vyžadován podíl minimálně 60 % odrůdy Mauzac a maximálně 20 % Chardonnay a 20 % Chenin blanc.

Cava je španělské šumivé víno, při jehož výrobě se užívá stejných procesů jako při výrobě francouzského šampaňského, a to již od 19. století. Hrozny, které jsou pro výrobu určeny, jsou vybírány a sklízeny s největší pečlivostí. Tato vína jsou většinou méně suchá než francouzská šumivá vína a zároveň jim nechybí španělský temperament. Cava brut pak patří k nejoblíbenějším.

Sekt jako označení pro šumivé víno se nejčastěji používá ve střední Evropě a v Německu, odkud název pochází. Svoji oblibu si u nás získal především Bohemia Sekt vyráběný ve Starém Plzenci. Zajímavostí je, že zásadní roli sehrál ve Starém Plzenci Louis Girardot, který pocházel z Champagne a do Čech tak přinesl technologii výroby sektů.

Prosecco je italské šumivé víno a na trhu můžeme narazit na dva hlavní typy vína prosecco – frizzante (slámové barvy, jemně perlivé s výraznou ovocností a příjemně šťavnaté) a spumante (svěží, vášnivější a bohatě perlivé víno). „Prosecco jako elegantní víno bude jak dobrým aperitivem, tak se též hodí jako doprovod k lehkým předkrmům či v kategorii extra dry i ke sladkým dezertům,“ doplňuje sommeliér.

Zdroj: sommeliér Jan Spěvák, foto zdroj: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty