Orgány a potravinoví dvojníci

Orgány a potravinoví dvojníci

Podoba potravin a lidských orgánů dokáže někdy překvapit. Rajče vypadá jako lidské srdce, kořen zázvoru jako žaludek. Proto se tvrdí, že právě takové suroviny pomáhají svým „dvojníkům“. Samozřejmě nejde o stoprocentní pravdu, nicméně v každé z vybraných potravin je něco prospěšného!

Rajče: Srdce

Rajče a srdce spojuje červená barva. Nicméně v tom to opravdu není. Nešlechtěná rajčata mají čtyři komůrky, srdce je má také: dvě předsíně a dvě komory. Vědci navíc dokázali, že rajče je to pravé "ořechové" pro srdce a krev. Obsahuje totiž látku lykopen, která pomáhá odstranit z krve veškeré škodlivé druhy tuků.

Vlašský ořech: Mozek

U vlašského ořechu a lidského mozku najdete řadu podobností. Třeba rozdělení ořechu by se dalo přirovnat k pravé a levé hemisféře, skořápka zase k lebce. Navíc díky výzkumu jsme dnes o něco chytřejší a víme, že ořechy pomáhají rozvíjet neurotransmitery pro správné fungování mozku. Obsahují totiž vitamíny E, B1 nebo B6, železo, zinek nebo třeba selen. Dobré jsou také pro zdravé vlasy, nehty a pokožku.

Hroznové víno: Srdce

U hroznového vína nás asi nejvíc zaujme podobnost co do vzhledu. Hrozny totiž visí ve tvaru, který je přece jen trochu podobný tvaru srdce. A samotné hrozny vypadají jako krevní buňky. Při jeho konzumaci dochází k posílení srdce a zlepšení krevního oběhu.

Cibule: Oči

Při krájení cibule si řada z nás div nevypláče oči. Není to nic příjemného, ale má to jisté pozitivní účinky. Cibulové silice vyvolávají slzení, díky kterému se odplavují epitelové vrstvy z očí. Celkově nás tak zbaví různých odpadů a toxických látek. Zároveň přirozeně brání srážení krve a poskytuje určitou ochranu před nádorovým bujením.

Mrkev: Oči

Mrkev se s okem spojuje už celou věčnost. Při její pravidelné konzumaci byl měl být náš zrak naprosto perfektní. Faktem ale je, že kolečko mrkve vypadá jako lidské oko: našli bychom tam vrstvy, co vypadají jako zornička i duhovka. Ale co je pravdy na tom, že samotná mrkev pomáhá? Díky výzkumům se zjistilo, že mrkev zvyšuje cirkulaci krve v oku a má vliv na jeho správnou funkci.

Zázvor: Žaludek

Léčivé účinky zázvoru při nachlazení jsou k nezaplacení. Svým tvarem někdy připomíná právě žaludek, kterému dokáže leckdy ulevit. Usnadňuje trávení, pomáhá proti žaludečním nevolnostem a posiluje imunitu celého organismu. Zároveň podporuje redukci váhy.

Avokádo: Ženské pohlavní orgány

Avokádo je prý skvělým pomocníkem pro dámskou část populace: je prospěšné především pro dělohu a děložní hrdlo. Pokud ženy konzumují jedno avokádo týdně, dochází k vyrovnání hormonů, a jeho konzumace může také fungovat jako prevence rakoviny děložního krčku. A další zajímavost? Průměrná doba růstu avokáda (z květu do zrajícího plodu) je přibližně 9 měsíců.

Fík: Mužské pohlavní orgány

Tato exotická surovina je spojována s muži ze dvou důvodů: její plody obsahují semínka a během růstu visí ve dvojicích. Právě proto se tvrdí, že podporuje pohyblivost spermií a zvyšuje jejich počet. Jde tedy o přírodní podporu plodnosti. Fíky jsou také skvělým zdrojem vlákniny, vápníku a fruktózy.

Fazole: Ledviny

Tato luštěnina patří mezi typické suroviny spojované s lidským orgánem. I v samotném názvu jedné z odrůd na něj najdeme odkaz. Samozřejmě mluvíme o ledvině, která se nejvíc podobá fazolím. Ty uzdravují a pomáhají udržovat funkci ledvin. Opět patří mezi skvělý zdroj vlákniny a obsahují minimum tuku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty