Sedíte jako přikovaní k pohovce, v ruce ovladač, oči upřené na obrazovku, kde právě sjíždí svah Ester Ledecká nebo Markéta Davidová míří na terč při čtvrté střelbě? Ano, olympiáda mění životní rytmus, fanoušci nespí a v nervozitě se bez rozmyslu ládují chipsy a buráky.
Nejlepší a zdravější chuťovky pro sportovní nadšence ke sledování olympiády
Zatímco sportovci na olympiádě makají a posilují svalstvo, chudáci diváci se během sportovních přenosů spíše zakulacují. Uzobávání u televize, zapíjené tradičním pivem, snadno způsobí, že po olympiádě zjistíte, že váha hlásí třeba o 5 kilo navíc. „Pasivní“ sport zkrátka nese svá rizika :)
Nemažte lyže, namažte pomazánku
Zkuste to tentokrát trochu změnit a na přenosy se připravit s předstihem. Kupte dobrý kvasový chléb nebo celozrnné bagetky a připravte několik druhů pomazánek, nejlépe s tvarohovým základem. Perfektní je také avokádové guacamole! Nebo ještě lépe, podávejte pomazánky jako dip k nakrájené zelenině k namáčení. Nejlepší jsou tvrdší druhy, jako je mrkev, kedlubna, řapíkatý celer, paprika nebo salátová okurka.
Hranolky nejsou hřích
Odolejte pokušení objednat si zásobu nezdravého jídla z oblíbeného fast foodu. Hranolky zvládnete jednoduše připravit i doma a navíc v mnohem zdravější podobě. Zkuste to jednoduše v troubě. Brambory omyjte a neoloupané je nakrájejte na hranolky. Rozložte je v jedné vrstvě na plech, promíchejte s trochou olivového oleje a oblíbeného koření a pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 30 minut dozlatova. A jde to ještě zdravěji, místo brambor můžete podobně použít mrkev, celer nebo cuketu. Podávejte s lehkým dipem z bílého jogurtu, česneku a bylinek.
Křupavá odměna
Pokud si sledování sportovních klání neumíte představit bez pytlíku chipsů, vyzkoušejte letos domácí výrobu. Křupavé plátky lze připravit z mrkve, pastináku, batátů nebo řepy. Stačí je jen natenko nakrájet, ochutit a upéct dokřupava v troubě. Hitem posledních let jsou pečené chipsy z kadeřávku. Listy omyjte a dobře osušte, natrhejte je na kousky, promněte s olejem, osolte a rozložte na plech, pečte krátce v troubě, je nutné je hlídat, aby se nespálily.
Co takhle dát si rybu?
Nemyslíme zrovna celého pstruha, kterého přece jen musíte jíst pozorně, abyste se vyhnuli kostem. Ale skvělou volbou jsou různé kyselé ryby a pokrmy z nich. Zkuste si připravit třeba výborný bramborový salát s matjesy nebo překvapivý salát ze zavináčů. A pokud se nebojíte zkusit něco nového, perfektní a zdravou volbou může být ceviche – v citrusové šťávě marinovaná ryba. Nebo klasický lososový či tuňákový tatarák.
Zdroj: autorský text, zdroj foto: iStock