Sedíte jako přikovaní k pohovce, v ruce ovladač, oči upřené na obrazovku, kde právě sjíždí svah Ester Ledecká nebo Markéta Davidová míří na terč při čtvrté střelbě? Ano, olympiáda mění životní rytmus, fanoušci nespí a v nervozitě se bez rozmyslu ládují chipsy a buráky.
Nejlepší a zdravější chuťovky pro sportovní nadšence ke sledování olympiády
Zatímco sportovci na olympiádě makají a posilují svalstvo, chudáci diváci se během sportovních přenosů spíše zakulacují. Uzobávání u televize, zapíjené tradičním pivem, snadno způsobí, že po olympiádě zjistíte, že váha hlásí třeba o 5 kilo navíc. „Pasivní“ sport zkrátka nese svá rizika :)
Nemažte lyže, namažte pomazánku
Zkuste to tentokrát trochu změnit a na přenosy se připravit s předstihem. Kupte dobrý kvasový chléb nebo celozrnné bagetky a připravte několik druhů pomazánek, nejlépe s tvarohovým základem. Perfektní je také avokádové guacamole! Nebo ještě lépe, podávejte pomazánky jako dip k nakrájené zelenině k namáčení. Nejlepší jsou tvrdší druhy, jako je mrkev, kedlubna, řapíkatý celer, paprika nebo salátová okurka.
Hranolky nejsou hřích
Odolejte pokušení objednat si zásobu nezdravého jídla z oblíbeného fast foodu. Hranolky zvládnete jednoduše připravit i doma a navíc v mnohem zdravější podobě. Zkuste to jednoduše v troubě. Brambory omyjte a neoloupané je nakrájejte na hranolky. Rozložte je v jedné vrstvě na plech, promíchejte s trochou olivového oleje a oblíbeného koření a pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 30 minut dozlatova. A jde to ještě zdravěji, místo brambor můžete podobně použít mrkev, celer nebo cuketu. Podávejte s lehkým dipem z bílého jogurtu, česneku a bylinek.
Křupavá odměna
Pokud si sledování sportovních klání neumíte představit bez pytlíku chipsů, vyzkoušejte letos domácí výrobu. Křupavé plátky lze připravit z mrkve, pastináku, batátů nebo řepy. Stačí je jen natenko nakrájet, ochutit a upéct dokřupava v troubě. Hitem posledních let jsou pečené chipsy z kadeřávku. Listy omyjte a dobře osušte, natrhejte je na kousky, promněte s olejem, osolte a rozložte na plech, pečte krátce v troubě, je nutné je hlídat, aby se nespálily.
Nejlepší a zdravější chuťovky pro sportovní nadšence 2 Zdroj: iStock
Co takhle dát si rybu?
Nemyslíme zrovna celého pstruha, kterého přece jen musíte jíst pozorně, abyste se vyhnuli kostem. Ale skvělou volbou jsou různé kyselé ryby a pokrmy z nich. Zkuste si připravit třeba výborný bramborový salát s matjesy nebo překvapivý salát ze zavináčů. A pokud se nebojíte zkusit něco nového, perfektní a zdravou volbou může být ceviche – v citrusové šťávě marinovaná ryba. Nebo klasický lososový či tuňákový tatarák.
Zdroj: autorský text, zdroj foto: iStock