Suroviny
- filety bělomasých ryb bez kůže a kostí (např. štikozubec, treska či mořský jazyk) 450 g
- šťáva ze 3 citronů
- šťáva ze 3 limetek
- lístky čerstvého oregana 2 lžičky
- římský kmín 1/2 lžičky
- velké zralé rajče 1 ks
- malá červená cibule 1 ks
- zelená chilli paprička 1 ks
- lístky čerstvého koriandru 1 hrst
- lístky čerstvé máty 1 hrst
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
- olivový olej 2 lžíce
Postup přípravy
- Filety přejeďte dlaní, jestli v nich nezbyly kosti, případně je vyjměte pinzetou. Rybí maso nakrájejte na kostičky velké 1 cm a vsypte je do mísy. Přelijte je citronovou a limetovou šťávou, posypte nadrobno nasekaným koriandrem, promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a uložte na několik hodin do lednice, maximálně však na 12, poté může struktura ryb příliš změknout a připomínat kaši.
- Mezitím opražte v pánvi na středním stupni nasucho kmín, až se rozvoní. Třeste pánví a promíchávejte kmín, ať se nespálí. Přesypte ho do misky a nechte zchladnout.
- Rajče nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte ji najemno. Koriandr a mátu nasekejte nadrobno.
- Rybí směs sceďte a přesuňte rybu do čisté nádoby. Promíchejte ji s opraženým kmínem, kostičkami rajčat a cibule, chilli papričkou a bylinkami. Ochuťte a opepřete podle chuti, promíchejte, zakápněte olivovým olejem a rozdělte na talíře nebo do misek.
Mexické ceviche marinované v citrusové šťávě Zdroj: Ursula Ferrigno: Citrony a limety