Mexické ceviche marinované v citrusové šťávě
Zdroj: Ursula Ferrigno: Citrony a limety
Mexické ceviche marinované v citrusové šťávě
Zdroj:
Ursula Ferrigno: Citrony a limety
Ceviche lze přirovnat k tataráku – syrová ryba se nakrájí na drobné kousky a marinuje ve šťávě z citrusů. Kyselá šťáva rybí maso změkčí a rozvine jeho vůni i chuť. Na rozdíl od vaření však nezničí choroboplodné zárodky, a proto vybírejte jen čerstvé ryby z prověřených zdrojů. Po naložení vydrží rybí ceviche v lednici až dva dny, ale snězte ho co nejdříve. Marinádu můžete obměnit různými chilli papričkami a nasekanými bylinami. Obzvlášť v přímořských oblastech Jižní a Střední Ameriky je tento pokrm oblíbeným předkrmem nebo občerstvením na párty.
Postup přípravy
-
Filety přejeďte dlaní, jestli v nich nezbyly kosti, případně je vyjměte pinzetou. Rybí maso nakrájejte na kostičky velké 1 cm a vsypte je do mísy. Přelijte je citronovou a limetovou šťávou, posypte nadrobno nasekaným koriandrem, promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a uložte na několik hodin do lednice, maximálně však na 12, poté může struktura ryb příliš změknout a připomínat kaši.
-
Mezitím opražte v pánvi na středním stupni nasucho kmín, až se rozvoní. Třeste pánví a promíchávejte kmín, ať se nespálí. Přesypte ho do misky a nechte zchladnout.
-
Rajče nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte ji najemno. Koriandr a mátu nasekejte nadrobno.
-
Rybí směs sceďte a přesuňte rybu do čisté nádoby. Promíchejte ji s opraženým kmínem, kostičkami rajčat a cibule, chilli papričkou a bylinkami. Ochuťte a opepřete podle chuti, promíchejte, zakápněte olivovým olejem a rozdělte na talíře nebo do misek.
Mexické ceviche marinované v citrusové šťávě
Zdroj: Ursula Ferrigno: Citrony a limety
Mexické ceviche marinované v citrusové šťávě
Zdroj:
Ursula Ferrigno: Citrony a limety