Chytře zásobená spíž vás zachrání v nouzových situacích, ušetří čas a usnadní každodenní vaření. Odškrtejte si podle našeho seznamu, zda i vy máte po ruce naprostý základ.
12 ingrediencí, které by vám neměly chybět ve spíži aneb Kdo je připraven, není překvapen
Pět slov, která občas straší každou hospodyňku: „Co bude dnes k večeři?“ Pokud udržujete spíž dobře zásobenou, máte zpola vyhráno. Během chvilky vykouzlíte rychlou a zdravou večeři kdykoli, i když zrovna nemůžete jít na nákup.
-
Cibule a česnek
Dodávají jídlu chuť i aroma a slouží jako základ mnoha receptů. Cibule i česnek vydrží v chladné, tmavé komoře i týdny. Žlutá cibule je klasika, ale do salátů je výborná červená cibule nebo šalotka. Česnek uchovávejte neloupaný v palicích.
PRIMA TIP: Začala vám cibule nebo česnek rašit? Zelená nať je plná vitamínů a cenných látek. Přidejte ji nasekanou do hotové polévky, posypejte s ní míchaná vejce nebo chleba s pomazánkou.
-
Sůl, bylinky a koření
Bez soli to není nikdy ono. A potřebujete také pepř a koření, které máte rádi. Mějte v zásobě sáček od těch základních a často používaných. Pak vás nezaskočí, když oblíbené koření uprostřed vaření dojde.
-
Olej, ocet a další dochucovadla
Kvalitní olivový olej je univerzální a využijete ho v teplé i studené kuchyni. Je dobré mít i nějaký chuťově neutrální olej nebo tuk na smažení a přípravu sladkých jídel, třeba přepuštěné máslo nebo řepkový olej.
Ocet se bude hodit na salátové dresinky, k dochucení omáček a polévek. Pryč jsou doby, kdy byl k sehnání pouze kvasný lihový ocet. Tlačenku si bez něj sice neumíme představit, ale jinak ho lze nahradit vinným nebo jablečným octem. Balzamikový ocet a další dochucovadla jako rybí, sójová či worcestrová omáčka, kečup a hořčice se také neztratí.
-
Obiloviny a luštěniny
Obiloviny a jsou k mání v pestré nabídce a vaše zásoby se nemusí omezovat pouze na těstoviny a rýži. Zkuste polentu, kuskus, bulgur, jáhly nebo pseudoobiloviny quinou a pohanku. Své místo ve špajzu mají i ovesné vločky, ať už k přípravě snídaňových kaší, nebo na zahuštění polévek.
Luštěniny nabité vlákninou, bílkovinami a komplexními sacharidy nesmí chybět, a to jak sušené, tak konzervované. Jsou skvělým základem pro chilli a polévky, do salátů a pomazánek. Po plechovce fazolí nebo cizrny rádi sáhnete, když vás tlačí čas. Sušené luštěniny zas vydrží déle.
Vyzkoušejte recept na klasickou čočkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
-
Konzervovaná rajčata a rajský protlak
Čerstvě utržená rajčata nejsou vždy při ruce a mimo sezonu buď pokulhává chuť, nebo jsou zbytečně drahá. Plechovka loupaných krájených nebo pasírovaných rajčat to jistí. Skvěle se kombinují s luštěninami, hodí se do polévek a dušených jídel, a když na to přijde, špagety s rajčatovou omáčkou jsou rychlé a potěší každého.
-
Tuňák a masové konzervy
Nejlepší je koupit čerstvou rybu a pro maso dojít k řezníkovi. Jasná věc. Jenže jsou v životě hospodyňky situace, kdy po tuňákovi z konzervy, sardinkách nebo po masu ve vlastní šťávě doslova skočí.
-
Brambory a zelenina
Spíž není jen o konzervách a pytlících těstovin. Brambory, batáty, dýně ale i kořenová zelenina, zelí a červená řepa, pokud je skladujete na chladném a suchém místě, nějakou dobu vydrží. Dost dlouho na to, aby bylo v pravou chvíli kam sáhnout.
-
Kokosové mléko
Plechovka kokosového mléka umí počkat ve spíži na svou příležitost i roky. Blýskne se v karí, zjemní polévky na asijský způsob nebo zastoupí mléčné výrobky při přípravě sladkých jídel.
-
Cukr, med a spol.
Cukr nebo jeho alternativu budete potřebovat téměř při každém sladkém pečení, tak buďte připraveni.
-
Ořechy a semínka
Jako když je najdete. Jsou nejen chutnou a výživnou svačinkou, ale oživí nejeden salát a ozdobí nejednu polévku. Ale patří i do mnoha moučníků, dezertů nebo do granoly.
-
Mouka
Nejen na knedlíky a pečivo slané i sladké, ale také na přípravu jíšky. Mouka do tradiční české kuchyně prostě patří. Mějte při ruce pšeničnou hladkou a polohrubou (i hrubou na knedlíky) jako naprostý základ. Pokud si troufáte na pečení chleba, pak se bude hodit i pšeničná chlebová, žitná a špaldová.
Připravte rychlé chlebové placky naan s česnekem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
-
Jedlá soda, kypřicí prášek, sušené droždí
Pokud chcete péct, budete ve většině případů potřebovat něco na nakypření těsta.
PRIMA TIP: Občas spíž projděte, starší zásoby vystrčte dopředu a brzo spotřebujte v kombinaci s čerstvými potravinami.
Zdroj: www.camillesstyles.com, redakce; zdroj foto: iStock