Když potřebujete do receptu kůru z citrusů, nakoupíte si čerstvé plody. Jistě, je to možná volba, ale co to zkusit trochu jinak? Často lidé využívají citrusovou šťávu a zbytek vyhodí. Přitom je to taková škoda!
Nevyhazujte kůru z citrusů zbytečně! Bude se hodit nejen na Vánoce
Právě z nakoupených bio či chemicky neošetřených citrusů můžete ještě před vymačkáním/obyčejnou konzumací (nebo případně před vyhozením, pokud byste si to dřív neuvědomili) oloupat a nasušit dostatek kůry na to, abyste si udělali zásoby na pečení i vaření. A nemuseli pak znovu kupovat další plody nebo třeba sušenou kůru přímo z obchodu – vždyť už jste ji přece jednou měli doma. Navíc je to také způsob, jak omezit plýtvání potravinami.
Kdykoliv tedy budete mít doma pomeranče, citrony nebo třeba limetky adekvátní kvality, myslete na to a nespokojte se jen s vymačkanou šťávou. Toto ovoce vám může nabídnout daleko víc. Sice to zabere nějaký čas, ale odměna bude víc než lákavá. Navíc i když je takové ovoce o něco dražší, vy z něj dostanete maximum.
Jak si připravit sušenou kůru
Jak už jsme zmiňovali, základem je dostatek bio citrusů nebo takových, které zkrátka nejsou chemicky ošetřené. Dobře je omyjte a poté dostatečně osušte. Postupně oloupejte kůru klasickou škrabkou, jen si dejte pozor, ať neloupete i bílou část, která je hořká. Jednotlivé plátky kůry rozložte na plech vyložený pečicím papírem – dávejte pozor, plátky se nesmí překrývat. Plech pak dejte do trouby na úplně nejnižší stupeň a nechte kůru naprosto vysušit (bude hezky zkroucená).
Při teplotě cca 65 °C by to mohlo trvat nějaké 4 hodiny, ale je dobré kůru sledovat. Záleží totiž, jak jste ji oloupali (plátky, proužky nebo jestli je nastrouhaná – čím menší kousky, tím kratší doba sušení). Případně můžete celý proces zvládnout i bez trouby, stačí teplé místo se stálou teplotou, kde plech necháte několik dní.
Nasušenou kůru pak přesypte do mlýnku na koření nebo do hmoždíře a rozemelte/rozdrťte na prášek. Dobře vysušená citrusová kůra vám vydrží ve vzduchotěsné nádobě několik měsíců, teoreticky i rok. Ale vždy záleží na způsobu skladování.
Využít ji pak můžete při běžném vaření třeba do omáček, ale samozřejmě i na sladké pečení – blíží se Vánoce, takže do cukroví je jako stvořená.
Zdroj: cupcakeproject.com; zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima