’Nduja – pikantní masová pomazánka z Kalábrie
Zdroj: iStock
’Nduja – pikantní masová pomazánka z Kalábrie
Zdroj:
iStock
’Nduja je tradiční italská pochoutka z vepřového masa a chilli papriček, která si v posledních letech získala velkou popularitu po celém světě. Pochází z Kalábrie, z oblasti kolem města Spilinga, a je známá svou výrazně pikantní chutí, jemnou konzistencí a univerzálností v kuchyni.
Co je ’nduja?
’Nduja je měkký, roztíratelný salám připravený z vepřového masa a velkého množství pálivých kalábrijských papriček. Její charakteristická červená barva i štiplavá, kouřová chuť pochází právě z těchto papriček, které tvoří nezanedbatelnou část receptury.
Na rozdíl od většiny italských salámů není ’nduja určena k plátkování, ale k roztírání či rozpouštění v pokrmech. Díky vysokému obsahu tuku se snadno taví a dodává jídlům intenzivní chuť i aroma.
’Nduja je určena k přímé konzumaci i k vaření
Zdroj: iStock
’Nduja je určena k přímé konzumaci i k vaření
Zdroj:
iStock
Jak se vyrábí
Tradiční postup zahrnuje:
Maso a tuk – používají se méně výběrové části vepřového, hlavně bůček, lalok nebo podbradek.
Papričky – rozdrcené kalábrijské chilli papričky se přidávají v poměru, který může tvořit až 30 % směsi.
Koření a sůl – dodají základní chuť a zaručí konzervaci.
Plnění a zrání – směs se naplní do přírodních střev, nechá se udit a následně několik týdnů až měsíců vyzrává.
Výsledkem je měkká, krémová, pikantní pasta, která se od klasických trvanlivých salámů zásadně liší svou konzistencí.
Vyzkoušejte také španělskou bramborovou tortillu s chorizem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Španělská tortilla s klobásou chorizo podle Zdeňka Pohlreicha
Jak skladovat
Celý salám – zavěšený v chladnější, suché místnosti vydrží několik měsíců.
Nakrojený kus – uchovávejte zabalený v potravinářské fólii či vzduchotěsné nádobě v lednici.
Odebraná pasta – povrch po použití uhlaďte a zakápněte trochou olivového oleje, aby se zabránilo vysychání.
Díky obsahu chilli, které působí jako přírodní konzervant, má ’nduja poměrně dlouhou trvanlivost, dobře zabalená vydrží v lednici až 3 měsíce. Je také vhodná ke zmražení, takže pokud si dovezete z Itálie zásobu, můžete ji rozdělit na části, zabalit důkladně do fólie a zamrazit na později.
’Nduju můžete namazat třeba na topinky
Zdroj: iStock
’Nduju můžete namazat třeba na topinky
Zdroj:
iStock
Jak ji použít v kuchyni
’Nduja je velmi univerzální a funguje jako chuťový booster do celé řady jídel:
Na pečivo – jednoduše rozetřete na topinku, focacciu nebo křupavý chléb.
Do těstovin – vmíchejte do rajčatové omáčky a vytvoříte pikantní základ pro těstoviny. Případně přidejte trochu do masového ragú na lasagne.
Na pizzu – malé kousky ’nduje na povrchu se při pečení rozpustí a dodají pizze ohnivý šmrnc.
V kombinaci s vejci – zkuste vmíchat do míchaných vajec nebo frittaty.
Do dušených pokrmů – přidejte lžičku do ragú, hustých polévek nebo luštěnin, aby získaly hloubku a pikantnost.
S mořskými plody – výborně doplňuje krevety, mušle nebo kalamáry a překvapivě dobře si rozumí i s jemným masem bělomasých ryb jako je treska nebo halibut.
K ’nduje si upečte výbornou domácí focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta
Rychlé těstoviny s ’ndujou
Ingredience (2 porce)
200 g těstovin (penne, rigatoni nebo spaghetti)
2 lžíce ’nduje
200 g rajčatové passaty
1 stroužek česneku, nasekaný
olivový olej
hrst čerstvé bazalky nebo petržele
strouhaný parmazán podle chuti
Postup
Uvařte těstoviny v osolené vodě al dente.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte česnek a krátce opečte. Vmíchejte ’nduju, nechte ji rozpustit a spojit s olejem. Přidejte passatu a nechte pár minut probublat.
Těstoviny slijte (ponechte trochu vody z vaření) a smíchejte s omáčkou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte lžíci vody z těstovin.
Podávejte posypané sýrem a bylinkami.
Hotovo za 15 minut – pikantní, šťavnaté a plné chuti!
Rychlé těstoviny s ’ndujou
Zdroj: iStock
Rychlé těstoviny s ’ndujou
Zdroj:
iStock
Podobné produkty z jiných regionů
Pokud vás ’nduja zaujala, můžete vyzkoušet i další středomořské speciality podobného typu:
Sobrassada (Mallorca) – měkký, kořeněný vepřový salám s paprikou. Není tak pikantní jako ’nduja, ale má podobně roztíratelnou konzistenci a výraznou chuť. Podává se na chlebu, do omáček nebo s medem.
Chorizo de Teror (Gran Canaria, město Teror) – jemná, pastovitá verze choriza, která se snadno roztírá na pečivo. Má sladší, méně ostrou chuť, ale stejně jako ’nduja se hodí jak na chléb, tak do vaření.
Ochutnejte něco nového
’Nduja je jedinečný kalábrijský salám, který dodá pikantní jiskru každému jídlu. Ať už ji rozetřete na chleba, rozpustíte v omáčce na těstoviny, nebo použijete na pizzu, vždy získáte intenzivní středomořský zážitek. Pokud dáváte přednost mírnějším chutím, zkuste mallorskou sobrassadu nebo kanárské chorizo de Teror – každý z těchto produktů má svůj vlastní charakter a tradici.
Zdroj: seriouseats.com, food52.com