Na silvestrovské chlebíčky patří nejen pomazánky, ale i ryby, maso a ovoce

Jednohubky a chlebíčky. Tradiční klasika, která nesmí chybět na žádné party. Dají se připravit na nesčetně mnoho způsobů a kreativitě se u nich meze nekladou. Tu pozměníte pomazánku, tu si pohrajete se zdobením a máte pohoštění hotové. A protože co nevidět bude silvestr, jistě se budou hodit tipy na pohoštění, které zaručeně zaboduje.

Poslední den roku je spojen s bujarými oslavami. A k oslavám bezpodmínečně patří i dobré jídlo. Nemusíte hned servírovat pečené holuby, dobře promyšlený stůl s různými druhy pochutin pomůže dodat silvestrovskému večeru příjemnou atmosféru a hosty určitě potěší i zasytí. Křupky, brambůrky, oříšky, čerstvé ovoce i zelenina, obložené mísy. Každý ať si zobne to, na co má zrovna chuť. Už dlouhá léta silvestrovskému pohoštění ale jednoznačně vévodí jednohubky a chlebíčky. Kdo by si rád nepochutnal na čerstvé vece či rohlíku s vysokou vrstvou dobré pomazánky a plátkem šunky, uzenou rybou nebo ovocem? Které druhy pomazánek se na silvestrovskou oslavu hodí nejvíce? Podle Kateřiny Čížkové z pražského lahůdkářství Bistro Sisters, rozhodně chybu neuděláte se sýrovou pomazánkou s česnekem: „Silvestr je jediný den v roce, kdy je tahle česneková bomba akceptovatelná. Jednohubka z rohlíku ozdobená kouskem hroznového vína vždy potěší a rychle se po ní zapráší.“

Vyzkoušejte česnekovou pomazánku se sýrem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Chlebíčkům sluší kozí sýr, avokádo i hummus

Jelikož je dnešní doba ovlivněna trendem vařit zdravěji, může tomu odpovídat i silvestrovské pohoštění. Pokud chcete, aby vaše nabídka jednohubek byla pestrá a zároveň jste potěšili i případné vegetariány, zkuste pomazánku z kozího sýra s červenou řepou nebo avokádovou pomazánku s granátovým jablkem. Milovníci hermelínu jistě nepohrdnou oblíbenou hermelínovou. Zajímavou alternativou ke klasickým jednohubkám je cizrnový hummus na celerových lupínkách zakápnutý dobrým olivovým olejem. Uděláte tak radost těm, co dbají na figuru a hlídají si po Vánocích svou váhu. „Rozhodně se ale nemusíte bát nabídnout naprostou klasiku jako utopence, nakládaný hermelín, obložené chlebíčky se šunkou a jednohubky se sýrovou pomazánkou,“ ubezpečuje Kateřina Čížková.

Naložte do sklenic perfektně dochucený hermelín podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Občerstvení nemusíte chystat sami

Ančovičkový se sleděm, avokádový s pršutem, roastbeefový nebo masový – i takový může být chlebíček na silvestrovskou party. S pohoštěním si můžete nechat pomoci. Pokud chcete své hosty překvapit něčím netradičním, vyberte si z nabídky Bistra Sisters, kde najdete 14 druhů chlebíčků, které denně vyrábí čerstvé i ve formě kanapek a většina z nich je v nabídce i v bezlepkové variantě.

Inspirujte se receptem na budapešťskou pomazánku s brynzou podle Bistra Sisters

Potřebujete

  • 2 červené papriky
  • 3 lžičky rostlinného oleje
  • 125 g tvarohu
  • 250 g ovčí brynzy
  • 15 g dijonské hořčice
  • 1 g soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/4 lžičky mletého chilli
  • veku nebo bílý chléb k podávání

Postup

  1. Příprava samotné pomazánky není složitá. Červené papriky podélně rozkrojte, zbavte jádřinců, potřete olejem a vložte je v pekáčku do trouby předehřáté na 180 °C. Za 25 minut je vyndejte, sloupnětee slupku a nechte vychladnout.
  2. Polovinu pečených paprik rozmixujte s ostatními ingrediencemi. Druhou polovinu paprik nakrájejte na širší proužky.
  3. Pomazánku namažte na veku nebo bílý chléb a ozdobte proužk pečených paprik.

Zdroj: Bistro Sisters

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty