Daniel Gonzalez je přední český designér a zároveň profesionální kuchař. Pro Becher zónu vytvořil originální gastronomický koncept, který si můžete užít na hudebních festivalech po celé léto!
Na hudebních festivalech můžete ochutnat jídla s nádechem špičkového designu
Jako designér posbíral řadu ocenění. Mimo jiné mu byla udělena prestižní cena Talent roku v Czech Grand Design. Přesto se teď Daniel Gonzalez věnuje zcela jinému oboru – stal se profesionálním kuchařem. Jeho zatím posledním projektem je návrh gastronomického konceptu pro Becher zónu, se kterou v létě objíždí hudební festivaly. Přijďte ochutnat jeho originální menu na České hrady či Colours of Ostrava!
„Design a vaření, to je podle mě to samé,“ říká kuchař s panamskými kořeny. „V designu řešíte technologie, ekonomiku, ekologii a ergonomii. Gastronomie je v základu stejná. Jen místo kovu, dřeva nebo skla a rozpočtu na materiál řešíte rozpočet surovin, jejich tepelnou úpravu a servírování. Proto uplatňuji principy designu ve vaření a hodně mi to pomáhá. V designu se totiž učíte objevovat nová neprobádaná pole. A právě tato improvizace se hodí, když vymýšlíte nové recepty.“
Becher zónu mezi festivalovými stánky určitě nepřehlédnete, Foto: archiv Becherovka
A podle jakých kritérií Daniel festivalový jídelníček pro Becher zónu sestavil?
„Nejprve jsem si uvědomil, že se na festivalech produkuje hodně odpadu. Všechno dostáváte v plastu. Proto mě napadlo, že vytvoříme speciální jedlý talířek. Další aspekt byl, že Becherovku máme všichni spojenou s jídlem, často jí používáme jako digestiv, protože se po ní dobře tráví. Takže se skvěle hodí k tučným grilovaným jídlům. Proto jsem se zaměřil na oblíbená jídla a oblékl je do nového kabátu.“
Do receptů přidal buď samotnou Becherovku, nebo koření pro ni typické, tedy například badyán, hřebíček či anýz. „Becherovka je skvělá nejen po jídle, ale i během vaření. Třeba pokud se nebojíte flambovat. Alkohol se po chvíli vypaří a zůstane pouze zkaramelizovaná chuť koření. Je to opravdu výborné, každému, kdo se nebojí ohně, to doporučuji zkusit,“ radí Daniel a dodává: „Taková na Becherovce oflambovaná játra jsou prostě delikatesa.“
Výběr koktejlů v Becher zóně, Foto: archiv Becherovka
A co můžete ochutnat v menu, které pro Becher zónu připravil? „Becherovka je tradiční český nápoj, proto jsem se zaměřil i na tradiční česká jídla, jako je třeba bůček. Na své si ale přijdou i vegetariáni. Taková brokolice zakapaná Becherovkou je výborná.“
Recepty, které musíte vyzkoušet
Pečený bůček
Potřebujete:
• 500 g bůčku
• 5 stroužků česneku
• 2 lžíce medu
• nastrouhaný čerstvý zázvor
• koření Five spice (obsahuje mletý badyán, fagaru, skořici, fenykl a hřebíček)
Na ozdobu:
• jarní cibulka
• čerstvý koriandr
• nakládaná červená cibule
Pečený bůček v jedlé mističce, Foto: archiv Becherovka
Postup:
1. Maso naporcujte na asi pěticentimetrové díly, osolte ze všech stran, pocukrujte a vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů.
2. Připravte si marinádu na gril. Smíchejte med, nadrcený česnek, zázvor (podle chuti) a koření five spice.
3. Rozehřejte gril a dejte na něj pečený bůček, který potírejte marinádou. Až marináda na bůčku zkaramelizuje, sundejte a naporcujte na cca 2 cm plátky.
4. Nakrájené plátky servírujte s červenou cibulí, nakrájenou jarní cibulkou a koriandrem.
Restovaná telecí játra
Potřebujete:
• 500 g jater
• 2 ks červené cibule
• 5 stroužků česneku
• lžíci sádla
• sůl
• med
• 1 dcl Becherovky
Na ozdobu:
• tymián
• petržel
• šalvěj
• uzená sůl
Telecí játra flambovaná Becherovkou, Foto: archiv Becherovka
Postup:
1. Na rozpálené pánvi rozpusťte lžíci sádla, poté vhoďte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli. Až změkne, přidejte nakrájená játra a restujte zhruba 3 minuty.
2. Ztlumte plamen a do pánve na orestovaná játra nasypte nasekaný česnek, který nechte rozvonět. Pak osolte a přidejte med.
3. Takto připravenou směs polijte Becherovkou a zapalte – nebojte se ohně – a játra oflambujte.
4. Podávejte posypané čerstvými bylinkami a uzenou solí.
Škvarková pomazánka
Potřebujete:
• 500 g škvarků
• 6 stroužků česneku
• uzenou papriku
Na nakládanou cibuli:
• 3 červené cibule
• citron/ocet
• cukr
• sůl
• voda
Na ozdobu:
• petržel
Postup:
1. V mixéru rozmixujte škvarky, přidejte česnek, sůl a uzenou papriku.
2. Připravte si nakládanou cibuli. Naložte ji do nálevu z cukru, vody, octu a soli. Po 20 minutách ji vyndejte a opečte na sádle na pánvi.
3. Namažte škvarkovou pomazánku na chléb a ozdobte nakládanou cibulí a snítkou petržele.
Navštivte Becher zónu a ochutnejte designové menu od Daniela Gonzalese!
ČESKÉ HRADY TOČNÍK – 14.-15. července
COLOURS OF OSTRAVA – 19.-22. července
ČESKÉ HRADY ŠVIHOV – 28.-29. července
ČESKÉ HRADY ROŽMBERK – 4.-5. srpna
ČESKÉ HRADY VEVEŘÍ – 11.-12. srpna
ČESKÉ HRADY HRADEC NAD MORAVICÍ - 18.-19. srpna
ČESKÉ HRADY BOUZOV – 25.-26. srpna
ČESKÉ HRADY BEZDĚZ – 1.-2. září
TZ, (klam)
Foto: archiv Becherovka a Klára Michalová