Daniel Gonzalez je přední český designér a zároveň profesionální kuchař. Pro Becher zónu vytvořil originální gastronomický koncept, který si můžete užít na hudebních festivalech po celé léto!

Designové menu Daniela Gonzalese Zdroj: archiv Becherovka
Daniel Gonzalez je přední český designér a zároveň profesionální kuchař. Pro Becher zónu vytvořil originální gastronomický koncept, který si můžete užít na hudebních festivalech po celé léto!
Jako designér posbíral řadu ocenění. Mimo jiné mu byla udělena prestižní cena Talent roku v Czech Grand Design. Přesto se teď Daniel Gonzalez věnuje zcela jinému oboru – stal se profesionálním kuchařem. Jeho zatím posledním projektem je návrh gastronomického konceptu pro Becher zónu, se kterou v létě objíždí hudební festivaly. Přijďte ochutnat jeho originální menu na České hrady či Colours of Ostrava!
„Design a vaření, to je podle mě to samé,“ říká kuchař s panamskými kořeny. „V designu řešíte technologie, ekonomiku, ekologii a ergonomii. Gastronomie je v základu stejná. Jen místo kovu, dřeva nebo skla a rozpočtu na materiál řešíte rozpočet surovin, jejich tepelnou úpravu a servírování. Proto uplatňuji principy designu ve vaření a hodně mi to pomáhá. V designu se totiž učíte objevovat nová neprobádaná pole. A právě tato improvizace se hodí, když vymýšlíte nové recepty.“
Becher zónu mezi festivalovými stánky určitě nepřehlédnete, Foto: archiv Becherovka
„Nejprve jsem si uvědomil, že se na festivalech produkuje hodně odpadu. Všechno dostáváte v plastu. Proto mě napadlo, že vytvoříme speciální jedlý talířek. Další aspekt byl, že Becherovku máme všichni spojenou s jídlem, často jí používáme jako digestiv, protože se po ní dobře tráví. Takže se skvěle hodí k tučným grilovaným jídlům. Proto jsem se zaměřil na oblíbená jídla a oblékl je do nového kabátu.“
Do receptů přidal buď samotnou Becherovku, nebo koření pro ni typické, tedy například badyán, hřebíček či anýz. „Becherovka je skvělá nejen po jídle, ale i během vaření. Třeba pokud se nebojíte flambovat. Alkohol se po chvíli vypaří a zůstane pouze zkaramelizovaná chuť koření. Je to opravdu výborné, každému, kdo se nebojí ohně, to doporučuji zkusit,“ radí Daniel a dodává: „Taková na Becherovce oflambovaná játra jsou prostě delikatesa.“
Výběr koktejlů v Becher zóně, Foto: archiv Becherovka
A co můžete ochutnat v menu, které pro Becher zónu připravil? „Becherovka je tradiční český nápoj, proto jsem se zaměřil i na tradiční česká jídla, jako je třeba bůček. Na své si ale přijdou i vegetariáni. Taková brokolice zakapaná Becherovkou je výborná.“
Potřebujete:
• 500 g bůčku
• 5 stroužků česneku
• 2 lžíce medu
• nastrouhaný čerstvý zázvor
• koření Five spice (obsahuje mletý badyán, fagaru, skořici, fenykl a hřebíček)
Na ozdobu:
• jarní cibulka
• čerstvý koriandr
• nakládaná červená cibule
Pečený bůček v jedlé mističce, Foto: archiv Becherovka
Postup:
1. Maso naporcujte na asi pěticentimetrové díly, osolte ze všech stran, pocukrujte a vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů.
2. Připravte si marinádu na gril. Smíchejte med, nadrcený česnek, zázvor (podle chuti) a koření five spice.
3. Rozehřejte gril a dejte na něj pečený bůček, který potírejte marinádou. Až marináda na bůčku zkaramelizuje, sundejte a naporcujte na cca 2 cm plátky.
4. Nakrájené plátky servírujte s červenou cibulí, nakrájenou jarní cibulkou a koriandrem.
Potřebujete:
• 500 g jater
• 2 ks červené cibule
• 5 stroužků česneku
• lžíci sádla
• sůl
• med
• 1 dcl Becherovky
Na ozdobu:
• tymián
• petržel
• šalvěj
• uzená sůl
Telecí játra flambovaná Becherovkou, Foto: archiv Becherovka
Postup:
1. Na rozpálené pánvi rozpusťte lžíci sádla, poté vhoďte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli. Až změkne, přidejte nakrájená játra a restujte zhruba 3 minuty.
2. Ztlumte plamen a do pánve na orestovaná játra nasypte nasekaný česnek, který nechte rozvonět. Pak osolte a přidejte med.
3. Takto připravenou směs polijte Becherovkou a zapalte – nebojte se ohně – a játra oflambujte.
4. Podávejte posypané čerstvými bylinkami a uzenou solí.
Potřebujete:
• 500 g škvarků
• 6 stroužků česneku
• uzenou papriku
Na nakládanou cibuli:
• 3 červené cibule
• citron/ocet
• cukr
• sůl
• voda
Na ozdobu:
• petržel
Postup:
1. V mixéru rozmixujte škvarky, přidejte česnek, sůl a uzenou papriku.
2. Připravte si nakládanou cibuli. Naložte ji do nálevu z cukru, vody, octu a soli. Po 20 minutách ji vyndejte a opečte na sádle na pánvi.
3. Namažte škvarkovou pomazánku na chléb a ozdobte nakládanou cibulí a snítkou petržele.
ČESKÉ HRADY TOČNÍK – 14.-15. července
COLOURS OF OSTRAVA – 19.-22. července
ČESKÉ HRADY ŠVIHOV – 28.-29. července
ČESKÉ HRADY ROŽMBERK – 4.-5. srpna
ČESKÉ HRADY VEVEŘÍ – 11.-12. srpna
ČESKÉ HRADY HRADEC NAD MORAVICÍ - 18.-19. srpna
ČESKÉ HRADY BOUZOV – 25.-26. srpna
ČESKÉ HRADY BEZDĚZ – 1.-2. září
TZ, (klam)
Foto: archiv Becherovka a Klára Michalová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living