Mixér: poslední den humřích hodů, menu na Den díkůvzdání a vánoční zmrzlina

Přemýšlíte, co podniknout právě dnes? Pak pro vás máme ideální tip na poslední chvíli – ještě dnes si totiž můžete dopřát nevšední humří hody. Během týdne vás pak čeká menu na Den díkůvzdání. A v prosinci pak speciální zmrzliny s vánoční vůní a chutí. Už se těšíte?

To nejlepší z humra ochutnáte v Bruxxu

Doby, kdy se masem z humra pohrdalo, jsou ty tam. Dnes tohoto korýše, který vyniká svou nasládlou chutí a pevnou strukturou, servírují luxusní restaurace. Mezi ně patří belgická brasserie Bruxx, která již po osmé zve na svou tradiční humrovou akci. Ta letošní s podtitulem The Best of Lobster láká nejen na tradiční francouzské pokrmy, jako je legendární Humr Thermidor, ale i na originální chuťové kreace jako Humr na pomerančích. Ať tak, či tak, čeká vás gastronomický zážitek, který ve vás zůstane nadlouho.

To, že maso z humra je velkou delikatesou, se ví. Co je na něm ale ještě zajímavé? Jedná se o korýše, který žije převážně samotářským životem a dožívá se vysokého věku, někteří jedinci se dožívají až sta let. Ulovit ho není snadné, i přesto jeho lov musí být regulován, aby se jeho druh zachoval. Kdysi se jím krmili vězni, dnes je vyhledávanou lahůdkou. Aby také ne, díky tomu, že jeho maso obsahuje vysoké množství bílkovin a minerálních látek jako zinek a měď, zato minimum tuku a kalorií, je skvělým pomocníkem v budování silné imunity.

„Humr je jídlo, které by měl člověk alespoň jednou za život ochutnat,“ říká šéfkuchař belgické brasserie Bruxx Oldřich Matoušek a doplňuje: „A jestli to jednou za život bude během našeho humřího týdne, nebudete litovat.“ Právě dnes, tedy 26. listopadu, totiž v Bruxxu probíhá poslední den tradičního humrového týdne, tentokrát s podtitulem The Best of Lobster. „Na tuto akci se vždy nesmírně těším, protože připravovat humra je pro mě svátek. Zároveň jsem zvědavý, co na pokrmy řeknou naši zákazníci, pro které se snažíme každý rok přichystat chuťově neotřelou a originální nabídku,“ dodává Oldřich Matoušek.

Menu s francouzským šarmem

Při sestavování menu se tým kolem Oldřicha Matouška nechal inspirovat tradičními francouzskými recepty, které jsou doplněny o moderní prvky a nápadité chutě, k nimž přispívají luxusní ingredience jako koření vadouvan, Colmanova hořčice, víno Madeira či jedlé kaštany. Ochutnáte tak autentické francouzské jídlo obohacené o svěží inovace, které gastronomický zážitek pozvednou na zcela novou úroveň. Podívejte se na jejich stránky a udělejte si rezervaci online.

Oslavte Den díkůvzdání ve Four Seasons Hotel Prague

Pražský hotel Four Seasons zve i v letošním roce na oslavu tzv. Thanksgiving. Šéfkuchař Nicholas Trosien, inspirovaný svými americkými kořeny, připravil pro tuto příležitost originální menu, které propojuje tradiční recepty s moderním nádechem. "V díkůvzdání nacházíme vřelost, tradici a vděčnost. Pro moji rodinu je to jedno z nejvýznamnějších období roku, kdy můžeme trávit čas se svými nejbližšími u dobrého jídla. Při přípravě letošního menu jsem se nechal inspirovat tradicí, vzpomínkami a respektem k lokálním ingrediencím," říká šéfkuchař Nicholas Trosien.

V příjemném prostředí restaurace CottoCrudo čeká na hosty tříchodové menu plné překvapivých kombinací a bohatých chutí. Večer nabízí nejen skvělé jídlo, ale i příležitost vytvořit si vzpomínky na společné chvíle v kruhu svých nejbližších. Hosté se mohou těšit na lanýžové Brie en croute s brusinkovo-jablečným kompotem a pistáciovou drobenkou. Jako hlavní chod bude servírována pečená krůtí roláda s batátovým pyré, zelenými fazolkami a omáčkou z drůbků, na závěr sladký pecanový koláč s karamelovou omáčkou a mandarinkovým sorbetem s kardamomem. Vše perfektně párované s víny vybranými naším sommeliérem.

Stojí jistě za zmínku, že restaurace CottoCrudo se letos zařadila mezi restaurace s nejlepší nabídkou vín na světě a získala prestižní ocenění Wine Spectator 2024. Přijďte si užít jedinečný večer plný chutí, tradice a elegance v srdci Prahy. Rezervace předem nutná!

Vánoční kouzlo v Crème de la Crème

Zmrzlinárna Crème de la Crème, známá svou poctivou řemeslnou výrobou a neodolatelnými příchutěmi, vás letos v prosinci zve zažít vánoční pohodu a hřejivou atmosféru přímo v srdci Prahy. Když venku křupe mráz a město se rozzáří tisíci světýlek, zde najdete čas, kdy se tradice prolínají s novými zážitky. Tento prosinec vás Crème de la Crème zve ochutnat limitované vánoční příchutě – punč a masalu. Přijďte se ohřát, i když servírujeme zmrzlinu!

Každá lžička našich vánočních zmrzlinových specialit je malým kouskem sváteční pohody. Zmrzlina s příchutí punče – spojení sladkého ovoce, jemného koření a kapky rumového aroma přináší nostalgii vánočních trhů a hrníčků plných horkého punče. Tento ledový zážitek vás překvapí kontrastem hřejivé chuti a chladivé textury. Masala ve zmrzlinové podobě – pro milovníky kořeněných vůní a teplého nádechu Vánoc jsme připravili zmrzlinu s příchutí masaly. S každým soustem pocítíte harmonii skořice, zázvoru, černého čaje, nového koření, muškátového oříšku, hřebíčku, kardamomu a anýzu, které se rozplývají na jazyku. Za těmito unikátními příchutěmi stojí mistr zmrzlinář Honza Hochsteiger, známý jako pan Zmrzlinka, který dbá na to, aby každá zmrzlina v Crème de la Crème nesla pečeť kvality a poctivého řemesla.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty