Mixér: koktejly ze známých českých podniků, letní menu nebo speciality večera

Plánujete rande se svou drahou polovičkou nebo si chcete dopřát něco nevšedního a odměnit se? Máme pro vás čtyři tipy na zajímavá místa, která rozhodně stojí za návštěvu. Zaujmou milovníky koktejlů a asijské nebo italské kuchyně. Tak pojďte objevovat!

Mandarin Oriental, Prague představuje nové koktejly

Léto v hotelu Mandarin Oriental, Prague má svou specifickou příchuť – a letos voní po bezince, meruňkách i levanduli. Pod vedením hlavního barmana Carla Monzona vznikla pětice originálních koktejlů, které slibují osvěžení i nevšední zážitek. Ochutnáte je v hotelovém baru nebo na terase, která nabízí klidnou oázu uprostřed historického centra Prahy.

Pět nových koktejlů spojuje kreativní pojetí tradičních ingrediencí, důraz na kvalitu a smysl pro příběh. Vznikly v jedinečném prostředí historické budovy bývalého kláštera, kde dnes sídlí hotel Mandarin Oriental, Prague. Každý doušek tu získává na hloubce – ať už si drink vychutnáte během poklidného odpoledne, nebo pod hvězdami. Kolekce osloví jak milovníky mixologie, tak ty, kteří hledají zážitek s přesahem. Ochutnat ji můžete až do konce léta.

Sol de Verano: Chuť slunce na vrcholu dne

Tequila, meruňková brandy, čerstvý meloun a špetka uzené černé soli Maldon. Koktejl Sol de Verano je jako letní den, kdy slunce pálí do ramen. Sladkost melounu se v tomto drinku potkává s jemnou ovocitou chutí meruněk a lehkou kouřovostí, kterou přináší dotek mezcalu. Maldonská sůl pak celou kompozici uzemňuje minerálním závěrem.

Je to koktejl vhodný pro slavnostní příležitosti – ideálně během zlaté hodinky, kdy se den pomalu láme v podvečer.

Golden Blossom Sour: Rozkvetlá klasika

Pokud máte rádi sofistikované a jemně krémové drinky, Golden Blossom Sour vás nadchne. Skotská whisky Ballantine’s Finest zde získává letní, lehce ženský šmrnc díky bezinkovému sirupu a citronové šťávě. Nápoj je doplněn pěnou z vaječného bílku, která mu dodává sametovou texturu.

Výsledkem je koktejl, který je na jednu stranu plný charakteru, na druhou stranu elegantní, květinový a ideální pro pomalé popíjení při západu slunce.

Sunset Reverie: Tropický sen v levandulovém oparu

Koktejl Sunset Reverie vznikl ve spolupráci Carla Monzona a Uri Talmiho. Je to nápoj pro milovníky fantazie a vůní – spojuje v sobě Aperol, prémiovou vodku Absolut Elyx a kokosový likér Malibu. Co jej ale skutečně odlišuje, je pěna s vůní levandule a kokosu, která drink zahaluje jako lehká mlha v letním podvečeru.

Je to koktejl snivý, příjemně hořkosladký, který evokuje letní dovolenou – s příslibem dobrodružství, které ještě neskončilo.

Call Me Summer: Noc, která pokračuje do rána

Zatímco většina letních drinků sází na lehkost, Call Me Summer přináší hutnější, komplexní zážitek. Barmanka Ana Luarsabishuili se nebála zkombinovat francouzský koňak Hennessy VS, italský bitter Campari, mandarinkový likér Giffard Mandarin a karamelový sirup. Výsledkem je nápoj, který zahřeje i osvěží – jako letní noc, která začíná u jednoho drinku a končí až nad ránem.

Kafka’s Treasure

Vlajkovou lodí letní nabídky je bezesporu koktejl Kafka’s Treasure, který se díky své oblíbenosti stal stálicí na menu. Už jeho samotné jméno napovídá, že nejde o obyčejný drink. Pocta Franzi Kafkovi v sobě nese hluboké vrstvy chutí i symboliky. Základem je ušlechtilý koňak Martell VSOP, který se snoubí s mandlovou sladkostí Amaretta Disaronno, bylinným vermutem Noilly Prat a kapkou absintu. Výsledkem je intenzivní, ale harmonický profil, ve kterém se mísí vanilka, byliny, lehká hořkost i znepokojivá hloubka – přesně jako v Kafkových textech.

Drink je servírován v ručně broušené sklenici z českého sklářského ateliéru Artěl. Tu doprovází dezert a vybraný citát slavného spisovatele. Nechybí ani špetka muškátového oříšku a lehký dým, který nápoj obklopuje – jako byste se právě ponořili do surrealistického snu. „Chtěl jsem, aby v drinku byla cítit Kafkova duše – jeho vnitřní boj, hloubka, ale i jemnost,“ říká Carlo Monzon, autor receptury.

Hemingway Bar Prague vstupuje do nové éry

Hemingway Bar Prague, podnik inspirovaný Ernestem Hemingwayem, patří mezi stálice na pražské barové scéně. Během své šestnáctileté historie se zapsal i do povědomí světové barmanské komunity, to když se dvakrát po sobě umístil v žebříčku The World's 50 Best Bars. Nyní proslulý koktejlový bar začíná psát další kapitolu – z původních prostor se totiž přestěhoval na novou adresu v Opatovické ulici na Praze 1. V interiéru od studia Storytelling Architects představuje nejen nové koktejlové menu, ale díky plnohodnotné kuchyni také několik do detailu vyladěných barových jídel.

„Zachovat ikonické prvky, které dotváří atmosféru Hemingway Baru Prague, pro nás bylo důležité. Chceme tím stávajícím hostům dát najevo, že i když se změnila adresa a interiér, koncept zůstává stále stejný. Naší doménou nadále budou koktejly z prémiových surovin a v prvotřídní kvalitě. Současně nám nový prostor nabízí mnohem více možností,“ uvádí Aleš Půta, majitel Hemingway Baru Prague.

Terasa, kuchyně a degustační místnost

Jakmile člověk vstoupí, přivítá ho bar, jenž vyplňuje větší část vrchního patra. Projde-li kolem něj do zadní části, dostane se do lounge s několika stolky a vstupem na terasu, kde bude v letních měsících vnitrobloková zahrádka. Největší novinkou je pak kuchyň, jíž bude vládnout šéfkuchař s příznačným jménem Tomáš Kuchyňka a zúročí zde své zkušenosti z Velké Británie nebo z tuzemských podniků Field a Gram.

Tomáš Kuchyňka při přípravě pokrmů klade důraz na sezónní suroviny, jednoduchost a čistotu chutí. Styl své kuchyně označuje jako „smart casual“ – elegantní, ale uvolněný, precizní v provedení, avšak přístupný. Hemingway Bar Prague se však nemění v restauraci – pokrmy jsou doplňkem koktejlů. Hostům nicméně umožní vychutnat si v baru aperitiv, lehkou večeři i digestiv.

V úvodním menu se objeví například ropa vieja (pomalu tažené hovězí maso v kubánském stylu), mussels escabeche (mušle, fúze mezi španělskou a francouzskou kuchyní), jambón de canard (sušené kachní prso) nebo mojama (sušený tuňák), dále různé varianty ústřic, ceviche či sardinky. V nabídce nechybí ani bezmasá jídla: karamelizovaná šalotka s gratinovaným comté, rajčatový chléb pa amb tomàquet nebo grilované papričky shishito.

Stejně jako původní prostor disponuje i tento dalším patrem. Tentokrát je ovšem třeba zamířit do suterénu, kde se ukrývá degustační místnost. Ta je k dispozici pro soukromé akce, řízené degustace či barové pop-upy a take-overy, jež se zde budou odehrávat. Stejně tak se jedná o ideální místo v centru Prahy pro uvedení nového produktu na trh, křest knihy nebo tiskovou konferenci.

Pocta jmenovci

Spojení baru s americkým spisovatelem není náhodné – Hemingway dal světu kromě oceňované literatury i několik koktejlových receptur jako Death in the Afternoon, Papa Doble nebo Hemingway Daiquiri. Mezi jeho nejoblíbenější nápoje patřily rum, absint a šampaňské, které tvoří páteř nabídky Hemingway Baru Prague. Bohatý nápojový lístek s desítkami až stovkami značek ze zmíněných tří kategorií doplňuje koktejlové menu, jež s novou adresou taktéž prošlo obměnou.

Aktuálně obsahuje celkem 20 koktejlů, jež jsou rozdělené do dvou skupin. První je „best of Hemingway“ a obsahuje bestsellery z šestnáctileté historie baru. Na menu se tak mimo jiné vrací Becher Butter Sour na bázi Becherovky, dále The Revenant, kombinace absintu, zázvoru a kombuchy servírovaná v absintové fontáně, nebo Hemingway’s New Fashioned.

Druhou polovinu pak tvoří nové signature drinky, při jejichž tvorbě se barový tým inspiroval životem Ernesta Hemingwaye. „Pátrali jsme po méně známých událostech ze spisovatelova života. Třeba když se v Benátkách seznámil s Adrianou Ivančič, která se posléze stala jeho milenkou. Koktejl připomínající jejich setkání je twistem na Negroni s jahodami a jahodovým marshmallow,“ popisuje Aleš Půta. Dále hosté ochutnají například variaci na Bellini, jeden z Hemingwayových oblíbených nápojů, nebo twist na Gimlet se středomořským nádechem a podávaný netradičně v porcelánových skořápkách ve tvaru ústřice.

Nové italské menu v Sugo na léto

Italské Sugo v pražském Karlíně právě zažívá své první léto. A i přesto, že není tak horké jako to na jihu, menu pasta baru si žádalo něco lehčího. Šéfkuchař Andrea Sirtori proto se svým týmem sestavil letní menu – a je to Itálie jako z dovolené u moře. Svěží, barevná a plná chuti.

„Inspirovaly mě klasické přímořské večeře. Víc zeleniny, ovoce, lehké pasty a studených předkrmů. Aby bylo v městském vedru dobře všem našim hostům,“ říká Andrea. Ať už si dáte rigatoni alla norma nebo ikonickou kombinaci prosciutto e melone, v Sugu to teď chutná jako italské prázdniny.

Který chod pak Andrea doporučuje? „Rozhodně salát s chobotnicí. Samozřejmě v našem Sugo stylu – s bramborami, olivami, červenou cibulí a pořádnou dávkou citronové kůry.“ Také s novým menu zůstává Sugo věrné své filozofii: kvalitní suroviny z lokálních zdrojů i Itálie, nápaditost a trochu jižanského chaosu. Přijďte si dát negroni a čerstvou burratu s bruschettou al pomodoro, nebo sklenku naturálního italského vína ke cotolettě s cuketou a mátou.

PRU58 uvádí nové večerní menu

Jsou restaurace, kam si jdete jen dát jídlo. A pak jsou místa jako PRU58 – prostor, kde jídlo komunikuje, inspiruje a spojuje. V industriálních Holešovicích, mezi kreativní energií bývalých továren a současného umění, se rodí kuchyně, která má jasný rukopis, ale nebojí se překvapovat.

Nové večerní menu, které PRU58 právě představilo, je manifestem této filozofie. Nestaví na efektech ani přehnané složitosti – místo toho nabízí čistotu surovin, precizní techniku a hluboké porozumění chuti. Každý chod tu stojí sám za sebe, ale zároveň dokonale zapadá do celku, který reflektuje pět elementů – sůl, kyselost, koření, texturu a vášeň.

Z moře přichází jeden z vrcholů večera – bbq chobotnice s krevetou, podávaná s kambodžskou omáčkou, křupavým krekrem a černou rýží. Na opačném konci spektra pak najdete Wagyu z Kagoshimy A5, jeden z nejdelikátnějších steaků světa – připravený tak, že se vám doslova rozplyne na jazyku.

Knedlíčky v PRU58 nejsou jen na okraj menu – jsou jeho srdcem. Vyzkoušejte kachní gyozu s tamarindem či s trhaným kolenem a sambalem, nebo odvážnější verzi s unagi. Každý kousek je ručně tvarovaný, přesně napařený a doplněný o pečlivě volené omáčky. V nabídce najdete i Mandu s krevetami a bůčkem nebo klasické Siu Mai.

Hamachi, Tacos i LaLot: autentičnost bez přetvářky

Z méně známých, ale o to zajímavějších surovin zaujme hamachi, bílá ryba s delikátní strukturou a lehce fermentovanou omáčkou. Z vietnamské ulice se na talíř dostává Cha LaLot – listy plněné pepřovým vepřovým, s espumou z karamelizované brambory. A pokud máte chuť na něco hravějšího? Pra Koong Tacos s krevetami, citrusy a vanilkou přinášejí svěží fúzi bez zbytečných efektů – jen čistá radost z chutí.

Bůček „88“ s křupavou bazalkou, kimchi z okurky a mo yang omáčkou je dokonalým příkladem toho, jak v této restauraci zachází se surovinou – pomalu, s citem a se špetkou rebelie. Novinkou je i jelen Sika marinovaný shiokoji s celerovým pyré, karamelizovaným misem, oříšky a houbovým prachem. Chod, který kombinuje českou zvěřinu s japonským umem.

Dezert Matcha & ovoce uzavírá menu v lehkém, ale důmyslném tónu – mascarpone, smetana, sníh, žloutky, piškot a mandlovice tvoří harmonii, která dokonale zakončí večer.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty