Červencový brunch restaurace ZEM ve stylu letního grilování
Restaurace ZEM zve na červencový brunch inspirovaný letní grilovací sezónou. Uskuteční se již tradičně poslední neděli v měsíci, tedy 27. července od 12:00 do 15:00 hodin, a nabídne vše, co si od letního brunche můžete přát – příjemné posezení na terase, stylovou atmosféru, neomezené prosecco a promyšlené menu připravené na japonském robata grilu.
Šéfkuchař restaurace Libor Kristofčák se svým týmem připravil speciální menu o pěti chodech. Hosté si budou moci vychutnat čerstvé hřebenatky s dashi gelem, calamansi yuzu a nashi hruškou, osvěžující gazpacho z pečených červených paprik s ořechy nebo špíz z hovězí svíčkové, nakládanými hlívami a sojovou glazurou s lanýžem. Z grilu přijde také otoro z bluefin tuňáka s grilovaným topinamburem a fermentovaným pastinákem nebo hovězí žebro s kimchi glazurou a miso. Sladkou tečkou bude pečený ananas s miso karamelem, koprem a kokosovou zmrzlinou.
Cena: 1595 korun na osobu včetně neomezené konzumace prosecca, studených a teplých nealkoholických nápojů a piva
Letní menu restaurace The Artisan
Vůně zralých meruněk, jemně kořeněná chuť korálovce nebo svěží salát s pylovým parfémem. Nové letní menu restaurace The Artisan přináší jedinečný gastronomický zážitek založený na sezónních surovinách a poctivém řemeslném zpracování. Lehkost léta tu ožívá v každém chodu, ať už jde o kachní prsa s mandlovou kroketou a meruňkovou omáčkou, sivena s cuketou a fermentovanou rajčatovou vodou nebo třeba sýrovou pěnu s květinovým salátem.
„Vaříme z toho, co roste, voní a chutná právě teď. Věříme, že i jednoduchý chod může být poctou místu a surovině, od farmářského masa přes čerstvé bylinky až po jedlé květy,“ říká David Rejhon, šéfkuchař restaurace The Artisan. Letní nabídka propojuje příběhy regionálních producentů s kulinářskou kreativitou týmu The Artisan. Ryby pocházejí z rodinné farmy Kalendova Chabrybárna, zeleninu a bylinky dodává Sluneční farma Vykáň nebo hovězí maso zpracovává A-Maso.
Letní menu The Artisan
Zdroj: The Artisan
Letní menu The Artisan
Zdroj:
The Artisan
Samotné menu je rozdělené do několika sekcí podle charakteru pokrmů, od osvěžujících předkrmů přes vegetariánské kombinace až po masové speciality. Nechybí ani tzv. butcher’s selection - kolekce špičkových steaků z českého hovězího, které si restaurace nechává zrát přímo ve svém zázemí. Nabídka zahrnuje například stařený rib eye, svíčkovou nebo steak dle denní nabídky s volitelnými přílohami a omáčkami.
Z letních předkrmů zaujme například rajče s granitou a zelenými jahodami nebo sýrová pěna s broskví, uzenou kachnou a vlašskými ořechy. Mezi hlavními chody dominuje siven s cuketou a fermentovanou rajčatovou vodou nebo korálovec s celerem a smrkovým olejem, což je varianta vhodná i pro vegetariány a vegany.
Sladký závěr menu patří letním dezertům. Hosté mohou ochutnat jahodový věneček s kozím jogurtem a růžovou vodou nebo zelené jablko s okurkou a ginem. Letní novinky jsou dostupné od pondělí do soboty vždy od 18. hodiny večerní.
Červený Jelen představuje letní à la carte menu
V oblíbené pražské restauraci Červený Jelen vládne léto a s ním i nové à la carte menu inspirované sezónními surovinami. Společně jej připravili šéfkuchař Marek Fichtner a šéfcukrářka Klára Řezníčková se svými týmy a nechybí v něm oblíbené evergreeny, jako je hovězí Tafelspitz či jelení kýta & svíčková omáčka, ani delikátní novinky – třeba liškový krém, zapečené špecle s liškami a další speciality.
„Menu pravidelně obměňujeme, vždy s respektem k aktuální sezóně a také k přáním zákazníků. Vedle hlavních chodů s masem jsme tak rozšířili i nabídku vegetariánských jídel například o steak z lilku & grilovaný Halloumi, mezi dezerty pak přibyla létem vonící maracujová kostka s broskvemi či ikonická Pavlova,” říká šéfkuchař Marek Fichtner.
Špecle s liškami z Červeného Jelena
Zdroj: se souhlasem Červený Jelen
Špecle s liškami z Červeného Jelena
Zdroj:
se souhlasem Červený Jelen
Hosté do restaurace Červený Jelen míří nejen za výjimečnými à la carte pokrmy, denním menu, perfektně ošetřeným plzeňským pivem a velkou selekcí vín od sommeliera, ale vyhlášené jsou také zdejší steaky. Grillmaster je připravuje na americkém grilu Infierno, dvoutunovém králi mezi grily. Topí se v něm výhradně důkladně proschlým bukovým a dubovým dřevem z křivoklátských lesů. „Součástí našeho menu jsou už tradičně Wagyu steaky, díky vynikající kvalitě masa, bohatému aroma a mramorování, které v mase tvoří jemná tuková síť, je já osobně řadím k nejexkluzivnějším gastronomickým zážitkům, které u nás můžete dostat. Na menu máme Wagyu Tenderloin a Sirloin z Japonska a Rib Eye z Austrálie. Součástí nového menu je také prvotřídní maso z argentinských chovů, včetně Rib Eye 120 dní dokrmovaného zrnem a oceněného zlatou medailí World steak challenge 2024,” dodává Marek Fichtner.
Marina Ristorante se sezónním červencovým menu
Vlahé letní dny s dlouhými večery pod hvězdnou oblohou jsou přímo stvořeny k toulkám Prahou. Mezi nejkrásnější místa na Starém Městě patří nábřeží Vltavy u Mánesova mostu, na půli cesty mezi Staroměstským náměstím a Pražským hradem. Ať už jste na romantickém rande, výletě s přáteli nebo provázíte zahraniční návštěvu, zastavte se v italské restauraci Marina Ristorante. Kotví u Alšova nábřeží a nabízí výtečné jídlo a pití korunované jedinečným výhledem na Pražský hrad a Karlův most.
Dopřejte si sklenku vychlazeného prosecca, vydatný oběd nebo lehkou večeři při západu slunce. Menu je vždy pestré a lákavé, v souladu s aktuální sezónou. Červencové menu tak zahrnuje: Focaccia con pollo grigliato e pancetta (grilované kuřecí maso, pancetta, Taleggio, pečený lilek s cizrnou a česnekem, rukola, marmeláda z červené cibule, hranolky s parmazánem, česneková majonéza) / Tortelloni ripieni di salmone (tortelloni plněné lososem, špenátem, mascarpone s koprem a citrusovou kůrou, rajčatová omáčka). Coby hlavní chod Filetto di halibut alla griglia (grilovaný filet z halibuta, hráškové pyré, pečené brambory s parmazánem, omáčka ze salámu Spianáta Calabra) a delikátní dezert Torta di cioccolato e nocciole (dort z čokolády a lískových oříšků, jahody, zakysaná smetana s vanilkou). A letní koktejl? Sangria Italiana.
Focaccia con pollo grigliato e pancetta
Zdroj: Restaurace Marina Ristorante
Focaccia con pollo grigliato e pancetta
Zdroj:
Restaurace Marina Ristorante
Základem kuchyně v restauraci Marina Ristorante jsou vždy ty nejčerstvější suroviny přímo od italského dodavatele, které se na talíře hostů dostávají v té nejčistší podobě. „Jídlo je pro nás nejen práce a nutnost, ale i koníček. Chceme, aby naše jídla dávala smysl nápadem, složením i provedením. Celý náš tým se snaží neustále zdokonalovat, učit se nové věci a vstřebávat nejnovější trendy," říká zdejší šéfkuchař Petr Topol.
V Pardubicích otevírá nová restaurace Struhadlo
Z Potrefené Husy se stává Struhadlo. Gastroaliance Together otevřela v Pardubicích novou restauraci s neotřelým konceptem a výmluvným názvem. Všechny pokrmy tu mají jednoho společného jmenovatele. Hraje v nich prim strouhanka v mnoha podobách. Jednou jemná a ořechová, tu pikantní s chilli a koriandrem, jindy voňavá po slanině. Struhadlo přitom navazuje na to nejlepší z původní Husy a přidává hravost, nápad a špetku drzosti.
Po bramborách přichází strouhanka. Gastroaliance Together má s konceptem jedné suroviny bohaté zkušenosti. Restaurace Brambory na pražském Pankráci už několik let ukazuje, že se i z obyčejné suroviny dá vytvořit neobyčejné menu. V případě pardubického Struhadla pak dostala hlavní roli strouhanka. Struhadlo sází na silnou pardubickou stopu, ať už v podobě místních chutí nebo inspirace oblíbenými jídly hostů původní Potrefené Husy Pardubice. Koncept „nastrouhaného“ menu je navíc jemným odkazem na tradici místního perníku.
Menu v restauraci Struhadlo
Zdroj: Honza Martínek
Menu v restauraci Struhadlo
Zdroj:
Honza Martínek
Nenápadná hvězda kuchyně
„Chtěli jsme vytvořit restauraci, která bude mít nápad, charakter a postaví na piedestal surovinu, kterou většina z nás bere jako samozřejmost. Strouhanka si tak u nás zasloužila hlavní roli. A protože bez struhadla by strouhanky nebylo, zrodil se název, který k celému konceptu sedí. Jednoduchý, srozumitelný a s lehkou dávkou nadsázky,“ říká Tereza Olivová, vedoucí marketingu gastroaliance Together.
Pod taktovkou šéfkuchaře Petra Břenka vzniklo menu, jehož základem jsou desítky druhů strouhanek z celého světa, ale také nápady a oblíbená jídla dlouholetých hostů původní Husy. Výsledkem je hravá nabídka českých i světových pokrmů, kde strouhanka jednou hraje hlavní roli, jindy se objeví jako křupavý detail či nenápadný chuťový akcent – třeba ve formě smažených nudlí v poctivém hovězím vývaru nebo jako součást bramborových lokšů plněných pomalu uzenou krkovicí marinovanou křenem a pivem. Tu doplňují restované perlové cibulky se slaninou, krémová brynza a bramborová strouhanka s praženými lískovými ořechy.
Tradičně i nečekaně
„Strouhanka nám v kuchyni otevřela úplně nové možnosti. Začali jsme přemýšlet jinak – jak vrstvit chutě a jak pracovat s texturou. Vymysleli jsme kombinace, které by vás možná ve spojení se strouhankou ani nenapadly. Třeba variantu s černým pivem, badyánem a kardamomem, strouhanku z máku, perníku a rumu nebo směs s koriandrem, chilli a sezamem,“ komentuje nové menu Petr Břenek, šéfkuchař Struhadla. „Zároveň ale nezapomínáme na to, co mají hosté rádi. Oblíbené stálice jako smažený sýr, tatarák nebo holandský řízek zůstávají. Jen dostaly nový šmrnc a trochu křupavější kabátek,“ dodává.
Manifesto představí novou značku Kalle Halle v Berlíně
Manifesto, český koncept food hubů propojující gastronomii, design a kulturu, představuje svou novou značku Kalle Halle – food hall navržený na míru pulzující berlínské čtvrti Neukölln. Projekt rozšiřuje obchodní model Manifesto směrem k sousedským lokalitám. Kalle Halle má ambici stát se jedinečnou gastronomickou a kulturní destinací i místem setkávání místních. Otevření je naplánováno na srpen.
Po úspěchu Manifesto Marketu na Potsdamer Platz se tým pod vedením amerického architekta a urbanisty Martina Barryho chystá oživit další část Berlína – tentokrát dynamickou čtvrť Neukölln. Nový projekt vzniká v prostorách bývalého ikonického obchodního domu Quelle. Na ploše o rozloze 2 300 m² s kapacitou 660 míst se představí 12 pečlivě vybraných restaurací, 2 bary, 4 pop-up koncepty a prostor pro pořádání eventů.
„Neukölln mi hodně připomíná Williamsburg v Brooklynu, kde jsem dřív žil a pracoval, a svým způsobem i začátky Shoreditche a Hackney v Londýně. Je to neuvěřitelně pestrá, živá čtvrť s bohatou kulturou. Ulice tu doslova pulzují energií – ať už díky přistěhovaleckým komunitám, kreativním podnikatelům, rodinám nebo studentům. Ten městský rytmus je cítit v kavárnách, školách, hudebních klubech i v pestré nabídce jídla na každém rohu. Některé z nejzajímavějších restaurací v Berlíně se právě teď stěhují do Neuköllnu, včetně těch, které se brzy otevřou přímo u nás v Kalle Halle,“ říká ke vzniku Kalle Halle Martin Barry.
Každý z gastronomických konceptů prošel důkladným kurátorským výběrem. Návštěvníci se mohou těšit například na Birds In the Kitchen, koncept se šťavnatým smaženým kuřetem, které se podává v nadýchané bulce, KOJI – první japonský hand roll bar v Berlíně, nebo SOOT bar s naturálními víny, řemeslným pivem a koktejly.
Kalle Halle v Berlíně
Zdroj: Manifesto Market
Kalle Halle v Berlíně
Zdroj:
Manifesto Market
V průběhu léta přibydou další koncepty – například halal-certifikovaný Chen’s Beef Noodle House s ručně taženými nudlemi, nebo Chettinad zaměřený na výrazné a kořeněné chutě jihoindické kuchyně. Milovníci mořských plodů si přijdou na své v podniku PrawnP(*)rn šéfkuchaře Janeka Eisnera. Součástí bude také řemeslná pekárna a kavárna s výběrovou kávou.
Prostor spojující gastronomii, kulturu a sousedská setkávání
Stejně jako v případě již fungujících Manifesto Marketů v Praze a Berlíně nebude ani Kalle Halle pouze o gastronomii. Pravidelně zde budou probíhat tematické akce, jako street food festivaly, víkendy zaměřené na různé kuchyně, bleší trhy, výstavy současného umění, koncerty začínajících umělců, DJ sety po práci nebo například šachové turnaje.
„Proměňujeme bývalý obchodní dům Quelle, kdysi oblíbený kulturní bod, který stál téměř dvě desetiletí opuštěný, v nové centrum pro místní komunitu. Naším cílem je vytvořit příjemné zázemí pro sousedská setkávání – místo, kde se mohou scházet rodiny, freelanceři, podnikatelé i kreativci, kde mohou pracovat, vychutnat si jídlo a pití, zajít na film nebo jen trávit čas společně. Je to pravděpodobně nejvíce komunitní projekt, do kterého jsme se kdy pustili,“ popisuje Barry.
Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ