Japonská společnost prodává prozatím omezenou sérii 200 lžiček, které mají zlepšit chuť potravin s nízkým obsahem sodíku.
Místo soli malý elektrický šok do jazyka. Elektrická lžička dodává jídlu chuť umami
Pokud jste ze svého jídelníčku vyřadili sůl, ať už ze zdravotních důvodů nebo jen preventivně, mohou být potraviny s nízkým obsahem sodíku zklamáním. Stačí si vzpomenout na neslané hostiny v pohádce Byl jednou jeden král. Uvařit bez soli zkrátka není téměř možné, pokud si tedy chcete na jídle pochutnat. Ale nezoufejte - japonská společnost Kirin tvrdí, že má řešení ve své elektrické lžičce, která pomocí elektrod elektrizuje jazyk, abyste dostali malý slaný šok.
Podle agentury Reuters jde o to, že malým elektrickým proudem se na jazyku "koncentrují molekuly sodíkových iontů", což zesiluje slanou chuť. Je to něco jako techno-umami. Společnost tvrdí, že cílem je přimět lidi jíst zdravěji tím, že jim umožní jíst jídlo s nízkým obsahem sodíku, aniž by byli smutní z toho, jak je neslané, a tudíž bez chuti. I když existují postupy, jak uvařit jídlo s minimem soli, aby přesto mělo chuť (používá se koření, citronová šťáva a další suroviny s přirozeným umami, jako jsou rajčata nebo houby), výsledek není stejný, jako když jídlo dostatečně osolíte.
Původně Kirin spolupracoval s profesorem Homei Miyashitou z japonské Meiji University School of Science and Technology, aby tuto technologii otestoval v sadě jídelních hůlek, které byly připojeny drátem k bateriím na zápěstí. Společnost tvrdí, že hůlky zvýšily slanou chuť až o 50 procent.
Podle překladu bezpečnostních opatření společnosti Kirin pro elektrickou lžičku by ji neměli používat lidé, kteří používají implantované lékařské přístroje, jako jsou kardiostimulátory, nebo nositelná zařízení, jako jsou monitory srdečního tepu, mají alergii na kovy, problémy s obličejovými nervy, trpí poruchami krvácení, v současné době podstupují zubní nebo onkologickou léčbu nebo mohou být těhotní. To je neuspokojivý seznam, protože se pravděpodobně týká mnoha lidí, kterým by tato lžička prospěla nejvíce.
Lžička vychází nejprve pouze v omezené sérii 200 kusů a prodává se za 19 800 jenů (to je asi 3000 korun). Brzy má být také na rukojeti lžíce vypínač s možností zvolit si až čtyři úrovně slanosti. Od června se prodej rozšíří na japonském trhu. Společnost Kirin však příští rok zahájí prodej i na zahraničních trzích a údajně doufá, že během příštích pěti let prodá lžíci milionu lidí.
Zdroj: theverge.com, kirinholdings.com
Vyzkoušejte recept na výborné kuřecí kung pao podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH