Sůl je sice nad zlato, ale zároveň její nadměrná konzumace může způsobit závažné zdravotní komplikace. Do boje se solí se pustili japonští vědci, kteří navrhli chytré hůlky. Díky nim se jídlo zdá slanější, než ve skutečnosti je.
Vědecký průlom ve stravování: Díky chytrým hůlkám chutná jídlo slaně
Moderní svět si dopřává mnohem slanější pokrmy, než je zdrávo. Každý Čech sní za rok šest kilogramů soli. Denně tak v průměru dostaneme do těla 16,5 gramů tohoto ochucovadla. Doporučená dávka je však pouze 6 gramů soli denně. Takže konzumujeme téměř trojnásobek toho, co doporučuje Světová zdravotnická organizace.
Jak fungují chytré hůlky
V Japonsku proto začali s vývojem chytrých hůlek, které zvýrazňují slanou chuť až 1,5krát. Fungují na principu slabého elektrického proudu přenášející sodíkové ionty z jídla do úst. Díky iontům se tak vytváří silnější pocit slanosti. Člověk si na zápěstí jednoduše připevní náramkový minipočítač, který je připojený kabelem k hůlkám. Pak už jen stačí pustit se do jídla.
Tento vývoj může být průlomový v zemích s vysokou konzumací soli. V Japonsku sice solí o něco méně než u nás, ale i tak připadá na dospělého Japonce 10 gramů soli denně.
Méně soli do roka
Hůlky by se mohly začít prodávat již v příštím roce. Mezitím začali japonští vědci pracovat na chytrých televizorech, které by dokázaly přenášet chutě. Třeba si jednou vychutnáme sladké dezerty, aniž bychom při tom přibrali.
Zdroj: finedininglovers.com, mene-solit.cz; foto: iStock
redaktorka FTV Prima