Food příspěvky vládnou sociálním sítím. Dle nedávného průzkumu lidé sledují v průměru 10 food profilů a tři čtvrtiny dostávají okamžitou chuť na jídlo, které na sítích uvidí. Trendy v jídle na sociálních platformách silně rezonují – a 77 % lidí přiznává FOODMO, tedy strach, že tyto žhavé food novinky promeškají. Odborníci ale varují před slepým následováním trendů v jídlech a nebezpečnými doporučeními.
Jídlo na sociálních sítích je hit! Lidé food příspěvky milují, ale zároveň v nich vzbuzují novou fobii
Příspěvky o jídle a vaření na sociálních sítích dominují. Podle nedávného průzkumu provedeného mezi 2 000 respondenty, který zpracovala agentura OnePoll pro společnost Envy™ Apples, sledují lidé na sociálních sítích průměrně 10 profilů souvisejících s jídlem. A jakmile se příspěvky o jídle na sociálních platformách objeví, 75 % respondentů na pokrmy okamžitě dostane chuť. Zhruba dvě třetiny lidí by si dokonce rády vyzkoušely roli food influencera, pokud by se jim k tomu naskytla příležitost. Touha sdílet na sítích pokrmy, které připravili, pak respondenty popadá průměrně šestkrát do měsíce. Z průzkumu navíc vyplývá nový trend – fanoušci food a gastro profilů mají strach, že jim něco uteče.
Být influencerem znamená i jistou míru odpovědnosti Zdroj: iStock
Vaření podle online receptů jako prevence FOODMO
Pojem FOMO (z anglického „fear of missing out“) je se sociálními sítěmi spojen už poměrně dlouho a nyní se ukazuje, že jídlo, přesněji řečeno nové trendy ohledně jídla, jej vyvolávají poměrně silně. K FOODMO – obavám, že lidé „prošvihnou“ nejžhavější trendy v jídle – se dle průzkumu přiznává celých 77 % respondentů. „Chuť je pro lidi velmi důležitá, proto je FOMO v této rovině opravdu reálné,“ říká k výsledkům průzkumu Cecilia Flores Paez ze společnosti Envy™ Apples.
Dle průzkumu lidé bojují proti FOODMO pomocí receptů, na které v online světě narazí, a to průměrně čtyřikrát měsíčně. Necelá polovina lidí (48 %) pak nejraději sleduje amatérské kuchaře a food blogery. A právě v tom experti spatřují problém. Mnohdy neodborné rady influencerů můžou poškodit zdraví člověka.
Mezi influenceri je mnoho samozvaných odborníků Zdroj: iStock
Stravovat se podle influencerů? Pozor na zdraví
Díky sociálním platformám tak lidé poznávají nové chutě, cizí kuchyně nebo nové metody přípravy pokrmů. Přestože je zkoušení trendy online receptů lákavé, odborníci varují před mýty a špatnými radami o výživě od influencerů, kteří nemají odbornou kvalifikaci a vzdělání.
„Vysoká sledovanost influencerů není v žádném případě náhradou odborné kvalifikace a vysokoškolského vzdělání v oboru výživy. Influenceři působící v oblasti zdraví představují největší nebezpečí. Mají totiž obrovský vliv na nezletilé publikum, které má tendenci brát prezentované informace automaticky jako ověřené. Mladí lidé jsou navíc náchylnější k různým poruchám příjmu potravy,“ varuje Jitka Dokoupilová, nutriční poradkyně ze společnosti NutritionPro. „Lidé by si proto měli dát velký pozor, od koho přijímají rady o výživě a zdravém stravování. Základ je ověřovat si prezentované informace a komunikovat či radit se s odborníky,“ uzavírá Jitka Dokoupilová.
Pokud chcete sledovat foodblog se zdravými recepty a doporučeními, které mají váhu, můžeme doporučit například instagramový profil @karolinafour. Karolína výživu vystudovala na vysoké škole a snaží se na sítích šířit osvětu a hlavně ověřené informace podle nejnovějších studií. A zároveň se snaží vysvětlit a varovat před nepřesnými a často nebezpečnými informacemi, které šíří influenceři bez odborných znalostí.
Zdroj: NutritionPro
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH