První československý prezident se v povědomí lidí zapsal jako tatíček Osvoboditel. Pocházel z chudých poměrů a údajně nebyl nijak vybíravý. Pochutnával si však na večeři, se kterou se poprvé setkal v Americe. Pochoutka se rozšířila po celém Česku a dnes je jednou ze základních snídaní všedního dne.
Jídlo na Hradě za dob prezidenta T. G. Masaryka: Byl skromný, ale miloval jednu specialitu
Tomáš Garrigue Masaryk nastoupil do funkce prezidenta Československa v roce 1918 a setrval v ní až do roku 1935. V té době se na Hradě podávaly spíše jednoduché chody, neboť Masaryk si podle historiků nikdy nepotrpěl na luxus a nebyl vybíravý. Údajně snědl vždy to, co mu bylo naservírované.
Jednoduchá česká jídla
Na tom se podle historických pramenů shodují zaměstnanci hradu, kteří pro prezidenta vařili. První československý prezident rád popíjel různé druhy čajů a miloval dobrou kávu. Mezi oblíbené pokrmy patřila jednoduchá česká jídla jako švestkové knedlíky s mákem. Často si pochutnal na topinkách s česnekem, škubáncích, bramborové polévce a makovci.
Přece jen jedno jídlo měl Masaryk ze všeho nejraději – švestkové knedlíky. „Kdykoliv jsem po hlavním jídle přišel s moučníkem, snědl vždy jen jeden. Víckrát si nepřidal. Jakmile však byly švestkové knedlíky, vzal si nejprve tři a potom ještě tři,“ popisuje prezidentův stolník Alois Kadlec. Masarykovou specialitou bylo posypat je mákem místo tvarohem.
Ovesná kaše jako novinka
Dalším inovativním pokrmem té doby byla ovesná kaše, která se v první polovině 20. století na českých stolech moc neobjevovala. Zvyk večeřet ovesnou kaši si prezident Masaryk přivezl z Ameriky.
Zdroj: zena.aktualne, archiv.hn.cz
redaktorka FTV Prima