Domácí kuchaři mají nové místo, kde se mohou inspirovat a naučit se něco nového. Na internetu se objevil nový projekt foodblogera Martina Kuciela alias pana Cuketky. Je to vlastně kuchařská encyklopedie a sociální síť zároveň.
Jděte na Prkýnko, nový projekt pana Cuketky!
Prkýnko.cz, to je na startu především spousta čerstvé zeleniny a nápadů, jak ji v kuchyni proměnit ve skvělá jídla. Jak to funguje? Řekněme, že máte v lednici kilo mrkve a nevíte co s ní. Na Prkýnku si otevřete stránku věnovanou mrkvi, přečtete si, jak ji správně očistit či nakrájet, a vyberete si techniku, kterou na ni použijete. V případě nerozhodnosti vám pomohou fotky jídel ostatních kuchařů, ve kterých mrkev figuruje.
Sází se tu na jednoduchost nejen ve vaření, ale i na samotném webu. Všechno podstatné, co potřebuje domácí kuchař vědět, se vešlo do tří záložek.
"Prkýnko by mělo domácí kuchaře skamarádit se surovinami i s šikovnými technikami, díky kterým se naučí vařit intuitivně a bez receptů. Když totiž zvládnete třeba blanšírování nebo moji oblíbenou techniku ´na zádíčka´, otevře se vám cesta do kuchyně, ve které si poradíte s jakoukoliv zeleninou, aniž byste potřebovali přesný recept," vysvětluje autor projektu Martin Kuciel.
Sekce Suroviny představuje jednotlivé druhy zeleniny od těch běžně používaných až po méně známé. Najdete tu ucelené informace od nákupu a skladování přes tipy na jejich přípravu. Sekce se bude průběžně rozšiřovat a neomezí se jen na zeleninu. V záložce Techniky jsou pěkně pohromadě základní kuchařské techniky i nejčastější chyby, které kuchařům zbytečně kazí radost z vaření.
"9 z 10 kuchařů a kuchařek se shoduje, že na vaření je nejhorší vymyslet, co budou vařit. Právě pro ty je na Prkýnku sekce Inspirace, která by měla fungovat jako každodenní zdroj nápadů. Využili jsme propojení s Instagramem, takže kuchaři mezi sebou mohou sdílet fotky jídel, která sami uvařili nebo která je zaujala v restauraci," vysvětluje Martin Kuciel.
Aktuální seznam surovin
– celer, cibule
– černá ředkev, česnek
– dýně, hlávková kapusta
– mrkev, okurka
– paprika, petržel
– rajčata, růžičková kapusta
– řapíkatý celer, salátová řepa
– zelí
Aktuální seznam technik
– využití zeleniny od kořene po listy, blanšírování
– glazování, "na zádíčka", pyré
Hlavním partnerem Prkýnka je společnost Makro, která je u domácích kuchařů oblíbená díky širokému výběru kvalitních surovin. "Myšlenka projektu nás okamžitě oslovila. Často se setkáváme s tím, že zákazníky zaujme určitá surovina, ale protože nevědí, co s ní, raději si ji nekoupí. Prkýnko by jim mělo pomoci jak s nákupem, tak v kuchyni," říká Matuš Uhliarik, který v Makru zodpovídá za segment hobby kuchařů.
(tep), PR
redaktorka FTV Prima