Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré
Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré
Zdroj: KitchenStory.cz
Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré
Zdroj:
KitchenStory.cz
Moje hodnocení
8x
S přípravou tohoto receptu strávíte sice více času, ale odměnou vám bude naprosto úžasné jídlo, kterým navíc všechny oslníte.
4 porce
120 minut
Hovězí na víně
hovězí kližka
600 g
Slanina
150 g
Cibule
1 ks
mrkev
1 ks
Petržel
1 ks
středně velký celer
1/2 bulvy
Brandy
50 ml
červené víno
300 ml
rajský protlak
1 lžíce
čerstvý tymián
2 snítky
Rozmarýn
2 snítky
Bobkový list
2 ks
Vývar
200 ml
Sůl
Pepř
Olej
Celerovo-bramborové pyré
střední celer
střední brambory
4 ks
Mléko
máslo
Sůl
K servírování
čerstvá hladkolistá petržel
mrkev
1 ks
Petržel
1 ks
Máslo
Pepř
Sůl
Med
1 lžička
Postup přípravy
Nejdříve ze všeho si připravte maso na dušení, to zabere nejvíce času. Rozpalte hrnec a přidejte kapku oleje, na kterém orestujte na větší kousky osolenou hovězí kližku. Chceme, aby se maso zatáhlo a dostalo pěknou barvu.
Jakmile máte hotovo, dejte si maso bokem a v tom samém hrnci orestujte dokřupava na menší kousky slaninu. Když je pěkně křupavá, dejte ji bokem k masu. Je možné, že budete mít na dně hrnce přichycený výpek, který tam chceme nechat. Nakonec do toho stejného hrnce přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer a cibuli, které také orestujte. Pokud by se vám začal výpek připalovat, přidejte trošku červeného vína a dostanete tak výpek ze dna hrnce.
Když je zelenina krásně orestovaná, přidejte k ní lžíci rajského protlaku a nechte chvíli opékat. Zalijte ji brandy, nechte odpařit všechen alkohol – a následuje červené víno. Vraťte zpátky do hrnce jak maso, tak opečenou slaninu a nechte chvíli vařit jen ve víně, čímž se zbavíme přebytečného alkoholu. To poznáte po vůni, kdy by z něj neměl být cítit žádný alkohol. Zalijte vývarem (je jedno, jestli použijete zeleninový nebo masový, hlavně se vyvarujte bujónu z kostky, to raději zalijte obyčejnou vodou), vložte koření, sůl a pepř. Přiklopte pokličkou a nechte dusit na malém plameni alespoň 3 hodiny.
Na celerovo-bramborovém pyré není nic zvláštního z hlediska přípravy. Postupujte úplně stejně, jako kdybyste chtěli udělat bramborovou kaši s tím rozdílem, že brambor a celeru je plus mínus stejné množství. Dejte je tak společně vařit do osolené vody. Celer potřebuje být vařen o něco déle než samotné brambory, takže je nechte vařit alespoň půl hodiny. Pak už postupujte jako s klasickou kaší. Navíc si ohřejte mléko v rendlíku, aby bylo opravdu horké, díky tomu zůstane kaše dlouho teplá. Přidejte máslo, sůl a vytvořte krásně lesklé a hladké celerovo-bramborové pyré neboli kaši, jak chcete.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.